"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ο Δημήτρης Κουρέτας για την καταστροφή στα Φάρσαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η καταστροφή που έγινε χθές εδώ στα Φάρσαλα αφορά φυσικά τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε αλλά την πραγματική εικονα δυστυχώς δεν την αποδίδουν τα ΜΜΕ. Πιθανότατα απο άγνοια του τι πραγματικά έχει συμβεί. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως.


Η περιοχή της πεδιάδας των Φαρσάλων ειναι περίπου 100.000 στρέμματα . Πολύ εύφορη και πολύ σημαντική για την οικονομία της χώρας και της Θεσσαλίας.

Το νερό για την άρδευση των καλλιεργειών παρόλο που απο την δεκαετία του 1960 υπήρχε μελέτη ( η περίφημη μελέτη της Ηλεκτροβάτ), δυστυχώς δεν δημιουργήθηκε το περίφημο φράγμα της Σκοπιάς Φαρσάλων στη θέση Παλιοδερλί, το οποίο θα συγκρατούσε περίπου 70 εκατ. κυβικά νερό.

Ετσι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει περίπου 3000 αυθαίρετες γεωτρήσεις στην περιοχή ( που πρόσφατα τις νομιμοποίησαν) οι οποίες αντλούν νερό σχεδόν απο τα 350 μέτρα.

Το έλλειμμα κάθε χρόνο στο υδατικό ισοζύγιο της περιοχής είναι τεράστιο και σε λίγα χρόνια αν δεν γίνει το φράγμα , όπως και άλλα φράγματα στην περιοχή την ευρύτερη η Θεσσαλία θα ερημώσει.


Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε και η τωρινή έχουν ασχοληθεί ουσιαστκά με το πρόβλημα που λέγεται ΥΔΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Η μελέτη είναι παλιά αλλά θέλει επικαιροποίηση. Το κοστος των έργων για το φράγμα της Σκοπιάς είναι απο ότι έχω διαβάσει περίπου 50 εκατ. ευρώ και πρέπει να βρούν τρόπο να γίνει.


Σύντομα. Αλλιώς αυτό που είδαμε στα Φάρσαλα-Καρδίτσα θα ξαναγίνει και η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη.
Οι πολιτικοί οφείλουν να σταθούν με υπευθυνότητα στο θέμα .
Και η Λάρισα έτσι ήταν πρίν 20 χρόνια αλλά έγιναν έργα που διευθέτησαν την κοίτη του Πηνειού με φράγμα και έτσι δεν πλημμυρίζει η Λάρισα όπως παλιά.
ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ.
Οι αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν είναι κάτι αλλά αλλού είναι το πρόβλημα .

Κουρέτας: «Γιατί εύσημα μόνο στην Ελλάδα; Οι αριθμοί δείχνουν κι άλλες πρωτιές στα Βαλκάνια»
Δημήτρης Κουρέτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης