"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Ο Δημήτρης Μητροπάνος μου θύμιζε τον πατέρα μου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η απλότητα και η αυθεντικότητά του, η ατόφια λαϊκή του φωνή, η τόσο χαρακτηριστική, που ποτέ δεν χρειάστηκε να αναρωτηθείς σε ποιον ανήκει, το ζεστό του χαμόγελο.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος μου θύμιζε τον πατέρα μου
 
Μαρία Τζωρτζάκη

Ο σπουδαίος αυθεντικά λαϊκός ερμηνευτής άφησε ανεξίτηλα την ποιοτική σφραγίδα του στα ελληνικά μουσικά πράγματα.

Λυπήθηκα όταν έφυγε ο Δημήτρης Μητροπάνος. Είναι αυτό που για τον θάνατο κάποιων ανθρώπων που δεν γνωρίζεις στενοχωριέσαι δίχως να ξέρεις το ακριβές γιατί. Στο περίπου όμως πάντα ξέρεις. Είναι που είχε μια παλικαριά και μια ζεστασιά που δεν εντοπίζεται εύκολα στο ανθρώπινο είδος. Είναι που είχε ερμηνεύσει τραγούδια που δεν θα σταματήσουν ποτέ να ακούγονται. Είναι που τα ζεϊμπέκικά του με σήκωναν από τα τραπέζια στα νιάτα μου. Είναι που μου θύμιζε τον πατέρα μου.

Αν έπρεπε να ταυτίσω το ελληνικό λαϊκό τραγούδι με έναν τραγουδιστή, θα διάλεγα αυτόν. Η απλότητα και η αυθεντικότητά του, η ατόφια λαϊκή του φωνή, η τόσο χαρακτηριστική, που ποτέ δεν χρειάστηκε να αναρωτηθείς σε ποιον ανήκει, το ζεστό του χαμόγελο, τον έκαναν απείρως αγαπητό. Πολλοί προσπάθησαν να τον μιμηθούν, κανείς όμως δεν μπόρεσε να πειράξει τις ευαίσθητες χορδές του σύγχρονου Έλληνα όσο εκείνος. Με μαγκιά και ευγένεια μαζί. Με ταπεινότητα μέσα στην τεράστια δυναμική του. Με λόγια που τραγουδήσαμε όταν πονέσαμε, όταν ερωτευτήκαμε, όταν φοβηθήκαμε, όταν μετανιώσαμε.

Το κυριότερο είναι πως ο Δημήτρης Μητροπάνος έγινε ευρέως αποδεκτός από τους εκπροσώπους κάθε είδους στην ελληνική μουσική σκηνή. Ίσως γιατί ως γνήσιος λαϊκός ερμηνευτής, με την πιο θετική από τις έννοιες που μπορεί να έχει το «λαϊκός», ήταν και γνήσιος ροκ τύπος και πολύ έντεχνος.

Ξεκίνησε στο πλευρό του Γιώργου Ζαμπέτα και ακολούθησε μία εξαίσια πορεία συνεργασιών, που δημιούργησε μια τεράστια λίστα. Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης και Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Απόστολος Καλδάρας, Λάκης Παπαδόπουλος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάριος Τόκας, Φίλιππος Γράψας, Άλκης Αλκαίος, Θάνος Μικρούτσικος και άλλοι πολλοί.
«Συγχώρα με που δεν καταλαβαίνω τι λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί» λέει στη Ρόζα και ένα από τα καλύτερα ζεϊμπέκικα καταγράφεται στα κιτάπια της ελληνικής μουσικής. Το «πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία» αποτελεί ίσως έναν από τους πιο εύστοχους στίχους για την ελληνική – και όχι μόνο – πραγματικότητα. Το «Αλίμονο» με τον «αμανέ» που κορυφώνεται σε ένα σπαρακτικό «χωρίς την αγάπη σου θα ήμουνα μόνος», το «Πάντα Γελαστοί» που μιλά για εκείνους που με τον Χάρο γίναν φίλοι, το «Σαν Πλανόδιο Τσίρκο» με όλες τις εκφάνσεις της Ελλάδας μέσα του, το θαυμάσιο, σχεδόν ανατριχιαστικό «Όταν Έχω Εσένα» του Κραουνάκη.
Τα βαριά λαϊκά, τα πιο έντεχνα, τα ερωτικά, που σε κάνουν να δακρύζεις αβίαστα. Όπως το «Θες», που μόνο και μόνο η μουσική του και οι πρώτες κιόλας λέξεις του από το στόμα του Δημήτρη Μητροπάνου (πολύ πριν γίνει γνωστότερο από πρόσφατη διαφήμιση), ήταν μία από τις πιο έντονες μουσικά στιγμές του. Τώρα τελευταία, σε διαφήμιση πάλι (είμαι λίγο διχασμένη ανάμεσα στο αν είναι θετικό να έχουν τόσο αξιόλογες μουσικές επενδύσεις οι διαφημίσεις ή στο αν είναι κρίμα που έχει εμπορευματοποιηθεί μέχρι και 5 χρόνια μετά ο χαμός του τραγουδιστή) ακούγεται και το «Κάποιες φορές», που είχε τραγουδήσει μαζί με τον Στέφανο Κορκολή.
Και όμως από τα πιο αξεπέραστα θα είναι πάντα το «Τα Λαδάδικα» και το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», μικρά διαμάντια στο ελληνικό πεντάγραμμο, Σαλονικιώτικα, με αυθεντικό λαϊκό χαρακτήρα, σχεδόν πια κλασικά.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ένας από τους τραγουδιστές που σεβόμουν. Έδωσε πολλά στη μουσική και απέδειξε πως η μετριοφροσύνη και το low profile κερδίζουν πάντα στο τέλος τη φασαρία και την αλαζονεία. Ήταν κύριος. Ήταν αριστερός. Ήταν συμπαθής. Είχε μεγάλη και διακριτή φωνή. Είχε πάθος και αλήθεια. Σίγουρα ο πατέρας μου μού λείπει ενώ εκείνος όχι, όμως κοίτα κάτι πράγματα, ο Δημήτρης Μητροπάνος μου θύμιζε τον πατέρα μου.

www.ogdoo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης