"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Ο Κώστας Κρομμύδας μιλά για το «θαύμα» των Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είμαι σίγουρος πως με την ανάγνωση του τίτλου, το μυαλό πολλών πήγε σε κάποιο θρησκευτικό θαύμα. Δικαιολογημένος ο συνειρμός,  γιατί πλέον έχουμε εναποθέσει σε θεϊκές δυνάμεις, πολλά από αυτά που θα μπορούσαμε να είχαμε καταφέρει μόνοι μας, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την κοινωνία που ζούμε και κατ’επέκταση όλο τον κόσμο.

Έφυγα από τα Τρίκαλα για σπουδές το 1990. Στην ουσία βέβαια δεν έφυγα ποτέ… Θυμάμαι, ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν να τους δείξω στον χάρτη  το σημείο που βρίσκεται η πόλη. Η νοοτροπία τότε ήταν ίδια με τις περισσότερες περιοχές της χώρας που η φύση προίκισε με απίστευτη ομορφιά. Υπήρχαν οι προϋποθέσεις αλλά όχι η βούληση. Ειλικρινά δεν ξέρω πότε τα πράγματα άλλαξαν. Εντοπίζω την πρώτη μεγάλη στροφή περίπου είκοσι χρόνια πριν, όπου η τότε δημοτική αρχή έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα για την αναμόρφωση του κέντρου της πόλης. Η όποια αλλαγή βέβαια δεν έγινε μέσα σε μια μέρα γιατί χρειάστηκε πολύς χρόνος να εκπαιδευτούν οι ίδιοι οι πολίτες. Για παράδειγμα να σταματούν με τα αυτοκίνητα τους στις διαβάσεις των πεζών.

Ή να μην παρκάρουν στους ποδηλατοδρόμους, των οποίων η χρήση αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πόλεις. Η προσπάθεια επίσης που γίνεται τελευταία, για να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος με βρίσκει σύμφωνο. Όπως και όσους δεν θέλουν να εξαναγκάζονται στο παθητικό κάπνισμα. Όταν σχεδόν σε όλο τον κόσμο θεωρείται αυτονόητη η απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς χώρους εμείς ακόμη αναλύουμε την ερμηνεία της λέξης «αυτονόητο».

Η πόλη των Τρικάλων είναι το φωτεινό παράδειγμα πως όταν υπάρχει θέληση, όλα μπορούν να αλλάξουν. Είναι πολλές οι καινοτόμες ιδέες που δοκιμάστηκαν και εφαρμόστηκαν με σκοπό να απλοποιήσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πολύ σπάνια θα δεις το κέντρο της πόλης άδειο. Οι άνθρωποι κάνουν ποδήλατο, περπατούν στους πεζόδρομους και γενικά κυκλοφορούν. Γιατί η ίδια η πόλη τους προτρέπει και τους επιτρέπει να το κάνουν. Δύσκολα κάθεσαι στο σπίτι σου γιατί πολύ απλά η ομορφιά περισσεύει.  Το ποτάμι, η παλιά πόλη, το κάστρο αλλά και ο υπέροχος ορεινός όγκος σε κάνουν να θες να απολαμβάνεις κάθε λεπτό της μέρας. Έχετε φανταστεί να παίρνετε το ποδήλατο σας και να πηγαίνετε με ασφάλεια στον προορισμό σας; Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπεις ακόμη και μικρά παιδιά να κυκλοφορούν στον κεντρικό ιστό με τα ποδήλατα τους. Η ποιότητα ζωής είναι σε υψηλό επίπεδο γιατί ο «άνθρωπος» είναι το πρωταρχικό μέλημα όλων αυτών που συνέβησαν και συμβαίνουν στην πόλη.

Τα τελευταία επτά χρόνια η πόλη φιλοξενεί στο πάρκο Ματσόπουλου το μεγαλύτερο ίσως θεματικό πάρκο για τα Χριστούγεννα: Τον Μύλο Των Ξωτικών. Η δημιουργία του αλλά και συνεχείς βελτιώσεις, έκαναν τα Τρίκαλα τον πιο δημοφιλή προορισμό για τις γιορτές. Ό,τι είναι ο Αύγουστος για τα νησιά μας, έγινε ο Δεκέμβρης για τα Τρίκαλα. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στα Τρίκαλα, τα οποία ίσως ξέρετε ή μπορείτε εύκολα να ανακαλύψετε.

Σαφέστατα αναφέρω, ότι πολλά είναι ακόμη τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Όμως εδώ και καιρό έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις που αν συνεχιστούν θα μιλάμε για το πιο φωτεινό παράδειγμα και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να καλυτερέψει η ποιότητα ζωής των πολιτών όλης της χώρας.

Σκοπός του άρθρου μου δεν είναι να σας γράψω ένα ακόμη τουριστικό οδηγό για την πόλη. Ήθελα με απλό τρόπο να «φωτίσω»  το γεγονός πως, όλα μπορούν να συμβούν όταν υπάρχει η θέληση. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές όμορφες περιοχές όπου το μόνο που απαιτείται είναι η σωστή διαχείριση. Όχι μόνο των αρχών αλλά κυρίως των πολιτών.  Να βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν παλιές αντιλήψεις που κρατούν δέσμια την όποια εξέλιξη, σε λύσεις που θα προάγουν την πολιτιστική ταυτότητα και το χαρακτήρα του κάθε τόπου. Αυτό συνέβη και συμβαίνει στην πόλη μου και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα.

Το «θαύμα» τελικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από την προσπάθεια και τη βούληση που κάποιοι έχουν επιδείξει κάνοντας αυτό που φαντάζει ανέφικτο, να γίνεται εφικτό. Και ας μην ξεχνάμε πως αν η προσπάθεια σταματήσει, όλα πολύ εύκολα μπορούν να γκρεμιστούν.

Κλείνω με μια φράση του Ισοκράτη που λέει πως,

«Ο χαρακτήρας των πολιτών της πόλης, γίνεται όμοιος με τον χαρακτήρα των αρχόντων…»

Κώστας Κρομμύδας

Συγγραφέας και ηθοποιός.

www.kostaskrommydas.gr

φωτο: Discover Greece

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης