"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Ο Ληθαίος κάποτε … πριν επιχωματωθεί

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Εικόνες που διάβηκαν και χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου

(…)Εις τα πλευράς δε τούτου (Ληθαίου) ένθεν και ένθεν αυτομάτως πλάτανοι περιφύονται υψίκορμοι και ποικίλα παντοειδή δέντρα τοις περιρρέουσιν ύδασι ποτιζόμενα. Υπό τας σκιάδας των οποίων ευρίσκονται καφενεία και ωραίοι γίνονται περίπατοι αποπέμοντος του ποταμού αύρας και τοις θεαταίς παρέχοντες όψιν ηδίστην και ου μικρήν τέρψιν.ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΣΧΟΛΑΡΙΟΣ.

Τα μεγάλα πλατάνια του Ληθαίου που μας περιγράφει ο Δωρόθεος, δυστυχώς τα έκοψαν οι κατοχικές ιταλικές δυνάμεις, αναφέρει ο Νεκτάριος Κατσόγιαννος στο βιβλίο-λεύκωμά του: «Οι Ανατολικοί παραπόταμοι του Πηνειού ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ»

«(…)Τα παραποτάμια καφενεία ελκύουν τους κατοίκους της πόλεως παρά τους υπερηψηλούς ευγείρας(λεύκες) και βαθυσκαίους τούτων ήρξαντο και παραστάσεις κωμωδιαμάτων ατινα μουσικών συνοδεύουσιν ότε μεν η χαριέσσα ραμφοκρουσία (κροτάλισμα) των ευασθήτων πελαργών, ότε δε των βατράχων η υγρόφωνος ωδή. Εν γένει δε του δενδρώδους ποταμού η όψις και των περί την πόλιν τοπίων είναι όντως θελτικώτατη κατά την εποχήν ταύτην. Εφημερίδα: ΤΡΙΚΑΛΑ (12-5-1883).

Στα δροσερά φυλλώματα και τους ίσκιους του Ληθαίου δεν πήγαινε μόνο ο καλοζωισμένος Τούρκος να απολαύσει τη δροσιά του, αλλά και κάποιες ξένες αρτίστες, αναφέρει και πάλι ο Νεκτάριος Κατσόγιαννος στο λεύκωμά του.

«(…) Υπάρχουν και διακοσμητικά πέτρινα συντριβάνια κουμπουκλίτσια και άλλα ρομαντικά μπέκα και ραχατλίδικα και οι μπακάκοι (βατράχια) κου και κου και οι κάτοικοι με τον ναργιλέ τους και τον καφέ τους κάθονται και απολαμβάνουν πασαλίδικα όλην την χάριν της φύσεως και την μεγαλοπρέπειαν του ποταμού».Εφημερίδ: «Φωνή της Ηπείρου».1884.

Οι αναφορές και τα σχόλια των εφημερίδων για τον Ληθαίο, μας παρέχουν την δυνατότητα να διαπιστώσουμε ότι η σημερινή εμφάνιση του ποταμού δεν έχει καμιά σχέση με την παλιά. Εκεί στα παραποτάμια καφενεία, στις δροσερές όχθες, συμπολίτες χριστιανοί και μουσουλμάνοι κάθονταν σταυροπόδι πίνοντας καφέ και καπνίζοντας ναργιλέ. Εικόνες που διάβηκαν και χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, προσθέτει ο Νεκτάριος Κατσόγιαννος.

(Μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο: «Οι Ανατολικοί παραπόταμοι του Πηνειού. ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ». Νεκτάριος Κατσόγιαννος. Εκδόσεις «ΤΥΠΟΙΣ».2008.Σελ 260.

Βασίλης Πάνος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης