"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Ο «πράσινος» Tρικαλινός υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είναι η… πράσινη υποψηφιότητα στη Θεσσαλία. Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος, ο Θανάσης Ακρίβος, φιλοδοξεί να δώσει το δικό του στίγμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η απλή αναλογική  στην τοπική αυτοδιοίκηση ενισχύει τέτοια εγχειρήματα. Εξάλλου, και τα «αδελφά» πράσινα κόμματα στην Ευρώπη, αναδείχθηκαν σε συνθήκες απλής αναλογικής…

ΤΝ: Κύριε Ακρίβο πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας;

Θ.Α.: Ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια με την πολιτική. Από τα φοιτητικά μου χρόνια δραστηριοποιήθηκα στο περιβαλλοντικό κίνημα. Είμαι υπέρμαχος της Οικολογίας και της Περιβαλλοντικής Προστασίας. Αποφάσισα πλέον να περάσω στο επόμενο στάδιο, από απλός ενεργός πολίτης να αγωνιστώ για τον τόπο μου από τη θέση του Αυτοδιοικητικού, σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου. Είναι μια απόφαση που πήρα μετά από παρότρυνση φίλων  που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα: την προστασία της μοναδικής Φύσης  και του Περιβάλλοντος της Θεσσαλίας, την ήπια ανάπτυξη και τη βιώσιμη ευημερία, με την αξιοποίηση των πόρων και των πολιτιστικών διαθέσιμων και την επίλυση σοβαρών προβλημάτων  της, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η αποτροπή δημιουργίας μεγάλων καταστροφικών Αιολικών Πάρκων. Εξάλλου είμαι Θεσσαλός, με καταγωγή από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα .

Είστε στέλεχος του Πράσινου Κινήματος, αυτό πώς καθορίζει τις πολιτικές σας θέσεις;

Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του Πράσινου Κινήματος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Ταμίας. Το κόμμα προωθεί  το κοινωνικό κράτος δικαίου και την κοινωνική συνοχή και  αγωνίζεται για την οικολογική μεταστροφή της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Αυτές τις πολιτικές έχουν ανάγκη όχι μόνο η Θεσσαλία και η χώρα μας αλλά όλη η Παγκόσμια Κοινότητα. Για εμάς, η δράση για το κλίμα δεν είναι μια ωραία προσθήκη, σε άλλο περιεχόμενο πολιτικής, που να φαίνεται οικολογική όταν θεωρείται χρήσιμη. Αντ’ αυτού, είναι η ίδια η ουσία του πολιτικού μας αγώνα και είμαστε ασυμβίβαστοι με την ανάγκη συγκεκριμένων πολιτικών για το κλίμα. Η αντιστροφή της τάσης υπερκατανάλωσης των φυσικών μας πόρων δεν είναι αδύνατη, θα πρέπει όμως να γίνει προτεραιότητα όχι μόνο των κυβερνήσεων όλου του πλανήτη αλλά και των κατοίκων του και για αυτό είναι σημαντικές οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν από την Αυτοδιοίκηση.

Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος και είστε υπέρ των μετεκλογικών συνεργασιών;

Ο στόχος μας είναι να εκλέξουμε 3-4 περιφερειακούς συμβούλους και να είναι διακριτό το στίγμα μας στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο. Με βάση το νέο εκλογικό νόμο, της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, όλα είναι εφικτά. Το Πράσινο Κίνημα, όπως και όλα τα Ευρωπαϊκά Πράσινα κόμματα, είναι υπέρ των συνεργασιών, αλλά πάντα σε επίπεδο προγραμματικών συγκλίσεων. Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για εμάς. Πώς να συνεργαστούμε με κάποιον αν δεν συμφωνήσουμε στην αλλαγή φιλοσοφίας στη διαχείριση απορριμμάτων , που για εμάς είναι κορυφαίο ζήτημα; Πώς να συνεργαστούμε με κάποιον που δεν τον ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και οι σχετικές πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν; Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα που λέμε συνεχώς και ιδεοληπτικά «ΟΧΙ σε όλα». Είμαστε ένα κόμμα (και κατ΄ επέκταση μία Περιφερειακή παράταξη) , που έχουμε σχέδιο και προτάσεις για την επόμενη μέρα. Και η επόμενη ημέρα, σε όλη την Ευρώπη είναι πράσινη και οικολογική.  Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλία μας. Για αυτό και ονομάσαμε ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ την παράταξή μας.

Ποιο συγκεκριμένα, ποιες είναι οι θέσεις σας για την Κλιματική Αλλαγή;

Κοιτάξτε, τα προβλήματα είναι πολλά, γι΄ αυτό πρέπει να αναληφθούν ενέργειες, τώρα και όχι αργότερα. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί μέρος του πράσινου πολιτικού μας DNA και πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να αναληφθούν δράσεις και να εφαρμοστούν πολιτικές από όλα τα επίπεδα Δημόσιας Διοίκησης. Αρχής γενομένης, από αυτές του Α και Β΄ Βαθμού.  Διατηρούμε την αρχή της κλιματικής δικαιοσύνης και το όραμά μας για ένα μέλλον χωρίς ορυκτά σε όλες μας τις δυνάμεις. Κάνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσιτές σε όλους και να ενθαρρύνουμε τους επενδυτές, τους πόρους και τις πόλεις να μειώσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς με τον τομέα των ορυκτών καυσίμων με την εκποίηση. Στη ΔΕΘ ανακοινώσαμε δέσμη 16 προτάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων;

Σίγουρα με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι μέχρι σήμερα. Αυτός απέτυχε παταγωδώς.  Δυστυχώς η έκθεση έγκαιρης προειδοποίησης για την Ελλάδα,  επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τις θέσεις μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έκρουσε για άλλη μία φορά το καμπανάκι. Η Ελλάδα, είναι μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν να χάσουν την επίτευξη του στόχου επαναχρησιμοποίησης / ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων για το 2020. Η  εφαρμοζόμενη πολιτική της Κυβέρνησης απέτυχε στην ανακύκλωση και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η δική μας η πρόταση, είναι η μοναδική η οποία πληρεί όλες τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα με τα απορρίμματα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πράσινες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας και  είναι μονόδρομος πια.  Το μόνο που μένει είναι να μας δώσουν την ευκαιρία οι πολίτες να την εφαρμόσουμε. Είναι τεχνοκρατικά επεξεργασμένη και κοστολογημένη πρόταση, που δίνει λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δημιουργεί χιλιάδες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, η πρότασή μας είναι η μοναδική που καλύπτει και τα δέκα (10) σημεία επισκόπησης, των πιθανών δράσεων για βελτίωση των αποτελεσμάτων, που αναφέρει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αξίζει να αναφέρω πως ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι απαιτείται λιγότερη έμφαση στις επενδύσεις για την επεξεργασία υπολειμμάτων αποβλήτων, στην Ελλάδα οι ΠΕΣΔΑ έχουν στηριχτεί κυρίως σε αυτή τη διαδικασία.

 Κύριε Ακρίβο, προ καιρού είχατε δημοσιεύσει την αντίθετη άποψη σας για τα Αιολικά Πάρκα σε Άγραφα και Μουζάκι. Πώς γίνεται αυτό, αφού είστε υπέρ των Αιολικών Πάρκων;

Βεβαίως είμαι υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειες και της Αιολικής αλλά με όρους ήπιας ανάπτυξης, με σεβασμό στο Περιβάλλον, τη Βιοποικιλότητα και τη Φύση. Έκανα αυτοψία στο Μουζάκι και συζήτησα με αρκετούς πολίτες και είχα επαφές με περιβαλλοντικές οργανώσεις. Διαπίστωσα ότι πρόκειται για δρομολογημένη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και της ποιότητας ζωής των Θεσσαλών με τεράστιες επιπτώσεις. Το Αιολικό Πάρκο στο Μουζάκι είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, το οποίο δυστυχώς θα πλήξει κυρίως, τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.  Από την πλευρά μου και στο Μουζάκι  όπως και στα Άγραφα θα αγωνιστώ για να μην πραγματοποιηθεί αυτό το έργο – έκτρωμα. Δεν μπορεί να είναι η Θεσσαλία η περιοχή που συνεχώς η περιοχή  «ξεπλένουν» κάποιοι υποχρεώσεις, με έργα τα οποία δεν είναι αναγκαία, κάνουν κακό στην περιοχή και πιθανόν να μην λειτουργήσουν ποτέ. Για να είναι μία αιολική επένδυση «πράσινη» και με οικολογικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια, να είναι τόση που να καλύπτει τις ανάγκες κατανάλωσης της περιοχής παραγωγής. Αυτός είναι ο κανόνας, ο οποίος και στο Μουζάκι και στα Άγραφα δεν τηρείτε.

Με την ευκαιρία, καλώ όλους τους ενεργούς πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε συστράτευση. Τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα. Η επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τις εκλογές, θα είναι μία νέα ημέρα σε μία άλλη πολιτική εποχή. Η προστασία του ορεινού περιβάλλοντος πρέπει να είναι μέλημα της Τοπικής Κοινωνίας, μέρους της ενασχόλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ειδικών και εθελοντών μαζί.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι συνέπειες αν συνεχιστεί το έργο;

Αν δεν το σταματήσουμε,  οι σοβαρές επιπτώσεις θα πλήξουν το κοινωνικό σύνολο,  με σημαντικές συνέπειες. Οι αναμενόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την περιοχή, στις θέσεις «Προφήτης Ηλίας Οξυάς» και «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας, εντός δασικής έκτασης του χωριού της Οξυάς, θα είναι  τεράστιες. Ήδη κάποιοι δημότες, παρατηρώντας τις απλές διανοίξεις δρόμων στην κορυφή της Καράβας, κάνουν λόγο για «ισοπέδωση» των κορυφογραμμών και όχι μόνον. Οι κάτοικοι αντιδρούν γιατί ξέρουν πως αυτά που τώρα βλέπουν είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Οι παρεμβάσεις αυτές και απρόβλεπτες που θα προκύψουν στην πορεία θα δημιουργήσουν προβλήματα όπως: Διάβρωση  του εδάφους,  πλημμυρικά φαινόμενα, αλλαγή τοπογραφικής διαμόρφωσης του εδάφους και αισθητικής του τοπίου και διατάραξη της φυσικής ισορροπίας αλλά και της τοπικής οικονομίας αφού η  ορεινή κτηνοτροφία θα επηρεαστεί σημαντικά και θα περιοριστεί από τους χώρους των εγκαταστάσεων.  Το  ίδιο πρόβλημα που  αντιμετωπίζουν και τα παρθένα δάση των Αγράφων, για ένα Αιολικό Πάρκο συνολικής έκτασης 90.000 μέτρων που απειλεί το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» της λίμνης Πλαστήρα.

Έχετε ξεκινήσει να καταρτίζετε το ψηφοδέλτιό σας με υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους;

Ναι, το ανακοινώσαμε πρόσφατα! Είναι τιμή μου που συμπορεύονται μαζί μου,  τρεις αξιόλογες κυρίες που προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας ταυτίζονται με τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Είναι η Αθηνά Καραμήτρου, η Κλαούντια Μιράντα και η Κατερίνα Βάλλα. Είμαστε, πλέον, συναγωνιστές και κάθε μία έχει πολλά να προσφέρει στον αγώνα μας για τη διεκδίκηση του θώκου της περιφέρειας Θεσσαλίας και τις ευχαριστώ θερμά. Πάμε πολύ καλά, συνεχίζουμε δυναμικά και σύντομα θα ανακοινώσουμε και νέους υποψηφίους σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας!

thenewspaper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης