"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.5 C
Trikala

Ο Τραμπ συντηρεί την ένταση και μιλά για «τρομοκράτες» και «δολοφόνους»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ειρηνικές ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι διαδηλώσεις της όγδοης ημέρας διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική, στοχοποιώντας διαδηλωτές και μέσα ενημέρωσης.

Σε μία σειρά από αναρτήσεις ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε το δόγμα «νόμος και τάξη» και επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα για fake news, ενώ επανήλθε στις κατηγορίες περί «αναρχικών», «τραμπούκων» και «ακροαριστερών», συνδέοντας, εμμέσως πλην σαφώς την προεκλογική καμπάνια του 2016 με τη φετινή.

«Έχω βαρεθεί να βλέπω fake news από τα MSDNC και CNN. Δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια ή τα γεγονότα. Όπως έγινε το 2016, αλλά χειρότερα. Είναι λυπηρό αλλά θα κερδίσουμε πάλι. Νομίζεις ότι οι δολοφόνοι, οι τρομοκράτες, οι εμπρηστές, οι αναρχικοί, οι τραμπούκοι οι Antifa και άλλοι είναι οι καλύτεροι άνθρωποι του κόσμου. Όχι, είναι αυτό που είναι, ένα κακό για τη χώρα» έγραψε στο Twitter.

(AP Photo)

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αυτοαποθεωθεί υποστηρίζοντας ότι έχει κάνει περισσότερα για την μαύρη κοινότητα τα τελευταία 3,5 χρόνια απ΄ό,τι ο Τζο Μπάιντεν εδώ και τέσσερις δεκαετίες. 

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Fox, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τον ισχυρισμό του πως η αστυνομία δεν έριξε χημικά στους διαδηλωτές, ενώ υποστήριξε πως όταν ήρθε η ώρα να αποχωρήσει για να πάει στην εκκλησία δεν… γνώριζε ότι έξω από τον Λευκό Οίκο υπήρχε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Τοποθετήθηκε και για το ρεπορτάζ των New York Times, οι οποίοι ανέφεραν ότι την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε σε καταφύγιο, χαρακτηρίζοντάς το ψεύτικο και επισημαίνοντας ότι πήγε εκεί για… επιθεώρηση.

Διαρροές για υποχώρηση από τη σκληρή στάση

Λίγες ώρες πριν τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις, πηγές του Associated Press, ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω από την σκληρή καταστολή στην Ουάσινγκτον, από τη στιγμή που οι διαδηλώσεις δείχνουν να ηρεμούν.

Επικαλούμενο πηγές από τον Λευκό Οίκο, το πρακτορείο ανέφερε ότι έχει αρχίσει να επικρατεί η άποψη ότι οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν την τάξη μόνες τους, χωρίς να χρειαστεί επέμβαση του στρατού ή ενίσχυση της Εθνοφρουράς.

(AP Photo)
(AP Photo)

Καλύτερη εικόνα από τον δρόμο
 
Στους δρόμους κατά τις νυχτερινές διαμαρτυρίες επικράτησε κυρίως ηρεμία, ωστόσο δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και τα επεισόδια σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και αλλού.

Στη Φιλαδέλφεια οι αρχές προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση, καθώς αποκαθήλωσαν άγαλμα παλαιού δημάρχου της πόλης, ο οποίος ήταν γνωστός για τις ρατσιστικές του απόψεις.

Στην Ουάσινγκτον συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρωτοφανή επίδειξη πυγμής, τη Δευτέρα και την Τρίτη, την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, αλλά και το επικοινωνιακό σόου του προέδρου των ΗΠΑ με τη βίβλο και την επίσκεψή του σε εκκλησία. 

Στην πρωτεύουσα, πάντως, παραμένουν και δυνάμεις του στρατού, χωρίς να έχουν πάρει εντολές να αναπτυχθούν σε κάποιο σημείο της πόλης.

Η κατάσταση στις μεγάλες πόλεις

(AP Photo)
  • Ουάσινγκτον: Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο και βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν τεράστιο μεταλλικό χάρτη, αλλά εκατοντάδες αστυνομικούς και οχήματα του στρατού.
  • Νέα Υόρκη: Εκατοντάδες διαδηλωτές παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σημειώθηκαν ταραχές σε σημεία της πόλης, αλλά πολύ μικρότερης έντασης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
  • Ατλάντα: Η αστυνομία και η Εθνοφρουρά χρησιμοποίησαν χημικά για να διαλύσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ολυμπιακό Πάρκο της πόλης 
  • Λος Άντζελες: Η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις τη νύχτα, καθώς στην αμερικανική μεγαλούπολη έχουν τεθεί σε εφαρμογή μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.
  • Φιλαδέλφεια: Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο απαιτώντας την αποκαθήλωση αγάλματος του πρώην δημάρχου Φρανκ Ρίζο, γνωστό για τις ρατσιστικές απόψεις και πολιτικές του. Λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι το άγαλμα είχε απομακρυνθεί.
  • Σάρλοτ: Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν όταν οι αρχές διέταξαν στο πλήθος να διαλυθεί. Βίντεο έχουν καταγράψει σκηνές αστυνομικής βίας με κρότου λάμψης, σπρέι πιπεριού και ξύλο κατά διαδηλωτών. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα, όμως ανέφερε ότι οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες.

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης