"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Πέρασε η «γραμμή» Τσίπρα για τους πρώην του ΠΑΣΟΚ, απείχε η Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με πλειοψηφία πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα που αφορά στις συνεργασίες. Κατά την ψηφοφορία υπήρξαν τρία λευκά, ενώ απείχε η Αριστερή Πλατφόρμα από την ψηφοφορία. Τελικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν επέμεινε στην κατάθεση της τροπολογίας, με την οποία ουσιαστικά θα πρότεινε τον αποκλεισμό όσων υποψηφίων υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης “μνημονιακές πολιτικές”. Το σημείο που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους συνέδρους ήταν το κάλεσμα “σε όσες και όσους με ανιδιοτέλεια συμπορεύτηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια”. Ουσιαστικά σε αυτή την αποστροφή “κλειδώνουν” στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ όπως η Λούκα Κατσέλη, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μάρκος Μπόλαρης. Η “χρυσή τομή” βρέθηκε στην πρόταση να μην συμμετέχουν σε κυβέρνηση της Αριστεράς όσοι βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης σε προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2009 και μετά. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με την οποία θα οριστικοποιηθούν τα ονομάτα των υποψηφίων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην απόφαση της ΚΕ ο κ. Τσίπρας απηύθηνε προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς λέγοντας:

“Απευθύνουμε ανοιχτό, προοδευτικό προσκλητήριο για τη νίκη του λαού μας σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που υπέστησαν την μνημονιακή καταστροφή, μόχθησαν και παλεύουν για την πολιτική αλλαγή στον τόπο μας.

Απευθυνόμαστε πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς”.

Επίσης ο κ. Τσίπρας στη ομιλία του κάλεσε όλους τους παραπάνω “να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να εργαστούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το τερματισμό της κοινωνικής καταστροφής, για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για μια κυβέρνηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των πολλών”.

Το κάλεσμα αφορά επίσης, “δυνάμεις και πρόσωπα από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του Αντιμνημονιακού χώρου, αλλά και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου”. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκαν “σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.Σε όσες και όσους με ανιδιοτέλεια συμπορεύτηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το προσκλητήριο αφορά και “δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας, στους Οικολόγους – Πράσινους γιατί θεωρούμε σημαντική και κρίσιμη την συνάντηση της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας”.

Να σημειωθεί ότι συμπεριελήφθη σημείο της πολιτικής απόφασης του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2013, στην οποία αναφερόταν:

«πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της αριστεράς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης