"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Παγκόσμια κατακραυγή για τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σοκαρισμένη η διεθνής πολιτική σκηνή – Δείτε τι δήλωσαν οι Κάμερον, Κόρμπιν και Φάρατζ – Τη θλίψη του εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter

Συγκλονισμένη είναι η βρετανική πολιτική σκηνή αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη από την είδηση της θανάτου της 41χρονης βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, η οποία δέχθηκε σήμερα τα πυρά ενός άγνωστου άνδρα και υπέκυψε στα τραύματά της μερικές ώρες αργότερα, στο νοσοκομείο.

Αμέσως μετά την είδηση του θανάτου της μαχητικής βουλευτού ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε το περιστατικό ως «τραγωδία». «Ο θάνατος της Τζο Κοξ αποτελεί τραγωδία. Ήταν μία αφοσιωμένη βουλευτής που νοιαζόταν για τον λαό. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στο πλευρό του συζύγου της Μπρένταν και των δύο μικρών παιδιών της», έγραψε στο Twitter.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν εξέδωσε μία ανακοίνωση λίγο μετά την είδηση του θανάτου της Κοξ, στην οποία εξήρε το ήθος της αδικοχαμένης πολιτικού. «Ολόκληρη η “οικογένεια” του κόμματος των Εργατικών αλλά και ολόκληρη η χώρα έχουν σοκαριστεί από την αποτρόπαιη δολοφονία της Τζο Κοξ. Η Τζο προσέφερε σε όλη της τη ζωή στα κοινά και ήταν απόλυτα αφοσιωμένη στο καλό της ανθρωπότητας. Είχε εργαστεί σε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως η Oxfam και το  Freedom Fund, ένας οργανισμός που μάχεται ενάντια στη δουλεία», αναφέρει η ανακοίνωση του ηγέτη των Δημοκρατικών.

Όπως υπογραμμίζει ο Κόρμπιν, η βουλευτής «έχασε τη ζωή της κάνοντας το δημόσιο καθήκον της στην καρδιά της δημοκρατίας μας, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες αυτών που εκλέχτηκε για να εκπροσωπεί». 

«Τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις συνθήκες και τους λόγους του θανάτου της. Προς το παρόν εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον Μπρένταν και στα δύο παιδιά της. Θα μεγαλώσουν χωρίς τη μητέρα τους αλλά μπορεί να είναι περήφανα για όσα εκείνη πέτυχε και για όσα αντιπροσώπευε. Τους στέλνουμε τα βαθιά μας συγχαρητήρια»,αναφέρει η ανακοίνωση για να καταλήξει λέγοντας: «Το Εργατικό κόμμα έχασε έναν πολυαγαπημένο συνάδελφο, ένα πραγματικό ταλέντο και ένα αφοσιωμένο μέλος της εκστρατείας μας για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη».

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Κοξ εξέφρασε μέσω Twitter και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του ξενοφοβικού κόμματος Ukip και επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών. «Η είδηση του θανάτου της Τζο Κοξ μου προκαλεί βαθιά θλίψη. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της», έγραψε ο εκκεντρικός πολιτικός.




Από τη μεριά του, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε εξοργισμένος που μία βουλευτής «έχασε τη ζωή της επειδή έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει τους πολίτες»

Η διεθνής πολιτική σκηνή εκφράζει τη θλίψη της

Το σοκ της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τη στυγνή επίθεση που δέχτηκε η Βρετανίδα βουλευτής των Εργατικών, Τζο Κοξ, η οποία στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά της, δεν άφησε ασχολίαστο ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, τόνισε ότι «η μνήμη της θα συνοδεύει τους αγώνες για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη».

Νωρίτερα, πριν ακόμα ανακοινωθεί ότι η βουλευτής υπέκυψε στα τραύματά της, ο πρωθυπουργός έγραφε σε ανάρτησή του: «Σοκαριστική η απόπειρα δολοφονίας της βουλευτού του @UKLabour Jo Cox. Το μίσος και ο εθνικισμός είναι κοινοί εχθροί των λαών μας».

Αντίδραση για το θάνατο της Βρετανίδας βουλευτή, Τζο Κοξ, υπήρξε και από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σχολίασε το τραγικό γεγονός: «Βαθιά θλίψη στο άκουσμα του θανάτου της Τζο Κοξ. Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με την οικογένειά της, ειδικά με το σύζυγό της και τα δύο της παιδιά»



«Η Κοξ αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στο να βοηθά τους φτωχούς και τους απελπισμένους το κόσμου», έγραψε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Μοσκοβισί, στον απόηχο του χαμού της πολιτικού, εκφράζοντας την συμπαράστασή του στους δικούς της.

«Η επίθεση εναντίον μιας βουλευτή είναι επίθεση ενάντια στη δημοκρατία», έγραψε ο
πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα μέσω Twitter, επισημαίνοντας ότι η ελευθερία του λόγου είναι μία από τις σημαντικότερες αξίες.

«Σοκαρισμένος» από την είδηση του θανάτου της 41χρονης δήλωσε και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του ισπανικού κόμματος των Podemos, εκφράζοντας συλλυπητήρια για την οικογένεια και τους φίλους της.

Την θλίψη του εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Καταδικάζει τη δολοφονία της Κοξ το εθνικιστικό κίνημα «Πρώτα η Βρετανία»

Η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού, εθνικιστικού κινήματος Britain First της Βρετανίας, Τζέιντα Φράνσεν, καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση σε βάρος της βουλευτού, θέλοντας προφανώς να πάρει αποστάσεις από την ενέργεια αυτή.

Η Φράνσεν χαρακτήρισε «βδελυρή» την επίθεση σε βάρος της Κοξ. «Σοκαριστήκαμε ακούγοντας αυτές τις πληροφορίες, όπως και όλοι οι συμπολίτες μας», συνέχισε, αφήνοντας στη συνέχεια να εννοηθεί ότι το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» είναι πολύ συνηθισμένο και χρησιμοποιείται γενικά από πολλούς υποστηρικτές του Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένα βρετανικάΜΜΕ, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσαν ότι ο δράστης φώναξε το σύνθημα«Britain First», δηλαδή «Πρώτα η Βρετανία», πριν πυροβολήσει την Κοξ, πληροφορία που παραμένει ανεπιβεβαίωτη από την αστυνομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης