"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Παιχνίδια από την αρχαιότητα παρουσιάζονται στο τζαμί

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζεται στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδία…παίζει. Από τους αρχαίους αστραγάλους… στην τσελίκα και τη Μονόπολη» από τον Σύλλογο «Νουτοπία» με υπεύθυνες την κ. Λίνα Μουσιώνη Δρ. Αρχαιολόγο – Λαογράφο και την κ. Αγγελική Βαφειαδάκη, Ιστορικό – Λαογράφο.

Διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού τουΔήμου Τρικκαίων, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας-παράρτημα Τρικάλων, και το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων.  Συμμετέχει η Α/θμια Εκπαίδευση ν. Τρικάλων.

Την Τρίτη 4/11 συμμετείχαν :

10.00 – 11.30 η Γ΄τάξη του 30ου Δημ. Σχολ. Τρικάλων με τους εκπαιδευτικούς   Γιάννη Γκότζια, Ιωάννα Τριανταφύλλου, και του 22ου Δημ. Σχολ. Τρικάλων με τις εκπαιδευτικούς Χρυσούλα Γκουζιώτη, Ευαγγελία Λιάκου.

11.45-13.00 η Γ΄ τάξη του 17ου Δημ. Σχολ. Τρικάλων, με τον εκπαιδευτικό Χρήστο Τάκο, του 25ου Δημ. Σχολ. Τρικάλων με τους εκπαιδευτικούς Δημήτριο Γούκο , Γεωργία Μανώλη- Γεωργούλα και η Γ΄ τάξη των Εκπαιδευτηρίων Σακκά με την Δ/ντρια κ.   Ελευθερία Σακκά.

db1

 

Στόχος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θέμα την γνωριμία των παιδιών με το ελληνικό παιχνίδι από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Η δομή του προγράμματος στηρίζεται σε ειδική εκπαιδευτική προβολή, στην ενεργητική συμμετοχή των παιδιών που καταλήγει στην κατασκευή ενός αυτοσχέδιου παιχνιδιού. Περιλαμβάνει:

  1. Εκπαιδευτική προβολή μέσω ppt με θέμα «Τα παιδία παίζει»
  2. Μικρή έκθεση με αντίγραφα αρχαίων και νεότερων παιχνιδιών
  3. Κατασκευή παιχνιδιού

 

Κύριος άξονας παραμένει η συσχέτιση των παιχνιδιών κατά την αρχαιότητα με το νεοελληνικό παιχνίδι και ιδιαίτερα τα παραδοσιακά. Τα παιδιά βλέπουν ομοιότητες στην κατασκευή και στον τρόπο που παίζονται και με την βοήθεια των υπευθύνων και των δασκάλων τους μαθαίνουν για αυτά με τα οποία έπαιζαν οι παππούδες και οι γονείς τους παλιότερα και πως τα κατασκεύαζαν με πρόχειρα, απλά υλικά. Με έκπληξη διαπιστώνουν ότι αρκετά τα παίζουν , όπως το σχοινάκι, τις σβούρες, τις μπάλες, την τρίλιζα κλπ. Την ίδια έκπληξη είχαν όταν είδαν σε βιντεοπροβολή παραστάσεις από αρχαία αγγεία με παιδιά να παίζουν την ίυγγα και ταυτόχρονα οι εμψυχώτριες έδειξαν τα παραδοσιακά αντίστοιχα παιχνίδια που τα ονόμαζαν εδώ στη Θεσσαλία φρουμάζες.

Η αρχαία ίυγγα γνωστή στο λαό μας ως φρουμάζα αποτελείται από ένα σχοινί που περνά μέσα από ένα δίσκο η ένα τροχό. Το κρατούν ανάμεσα στα δάκτυλα χαλαρά ώστε να κάνει καμπύλη. Μετά με μια απότομη κίνηση το τεντώνουν και μετά χαλαρώνουν το σκοινί έτσι ο δίσκος περιστρέφεται με δύναμη βουίζοντας.

db2 db3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης