"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Πανδημία, φτώχεια και φιλότιμο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μας καλεί να ενεργοποιήσουμε το «εθνικό μας εμβόλιο, το φιλότιμο», σκεφτόμουν πως τα χαρακτηριστικά του αγνού Έλληνα ως αυθεντικού ανθρώπου είναι η αξιοπρέπεια, το φιλότιμο, η ανδρεία και η αγάπη για το τόπο του.

Αυτά τα χαρακτηριστικά μας ξεχωρίζουν σαν λαό. Αυτά πρέπει να αναδείξουμε, να τα μεταλαμπαδεύσουμε και να μην αφήσουμε τα λαμόγια που βολεύτηκαν, τους ρουσφετολόγους, τους συνωμοσιολόγους και τους πατριδοκάπηλους να λυμαίνονται τον τόπο μας.

Το χειρότερο για κάθε λαό είναι να ζει με τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες που καλλιεργούνται από τις εκάστοτε ελίτ.

Άλλωστε από τις αδυναμίες και τα λάθη μας μαθαίνουμε. Είναι ανάγκη να ασκήσουμε υπεύθυνη αυτοκριτική στο παρελθόν μας.

Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και οι αντοχές μας στα όρια πια. Πρέπει να θυμηθούμε όμως ότι ως λαός μόνο κάτω από τέτοιες συνθήκες μεγαλουργήσαμε.

Η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης από τον καθένα μας αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιτέλους ας τελειώνουμε με τον αστραφτερό κόσμο του τίποτα. Η χώρα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρό έλλειμμα παιδείας.

Εξάλλου τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη είναι τόσο επίκαιρα: “Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.”

Kώστας Κωστούλας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης