"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Παντρικαλινή κάθοδος στην Αθήνα για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Στην TRT o Yπουργός Παιδείας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δυναμική αντίδραση από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων στο νομοσχέδιο για την κατανομή Σχολών και Τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αποφασίστηκε η κάθοδος στην Αθήνα, η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και η επίδοση σχετικού ψηφίσματος διαμαρτυρίας. Η απόφαση ελήφθη σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, μετά τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

Εν τω μεταξύ αύριο Πέμπτη  ώρα 15.30 στην TRT και την εκπομπή Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα ο Υπουργός Παιδείας κ Γαβρόγλου παρεμβαίνει για τις εξελίξεις στο θέμα κατανομής των Σχολών .

                                     

Η απόφαση της μετάβασης στην Αθήνα αφορά σε ενεργότερη αντιμετώπιση του θέματος της κατανομής σχολών – τμημάτων και, όπως πρότεινε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, θα κινείται στους εξής άξονες:

– έκφραση δυσαρέσκειας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου

– έκφραση δυσαρέσκειας για το ότι δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν οι προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που με πλήθος υπομνημάτων – και ιδιοχείρως – υποβλήθηκαν στον Υπουργό. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή θα αναφέρεται ότι  η πρόταση για τη νέα αρχιτεκτονική που δημοσιοποιήθηκε, δεν θεράπευσε επί της ουσίας τις ενδοπεριφερειακές  ανισότητες και έδωσε την αίσθηση ότι πρόκειται για «συρραφή ενδοπανεπιστημιακών επιθυμιών και ευσεβών πόθων» ή άλλων συμφωνιών, οι οποίες μάλιστα κατά τα φαινόμενα δεν τηρήθηκαν.

– ανάδειξη των βασικών πλεονεκτημάτων και δεδομένων, που αιτιολογούν την αύξηση του αριθμού των τμημάτων του νέου πανεπιστημίου στα Τρίκαλα (πρωτογενής τομέας, τουρισμός, τεχνολογία, αθλητισμός).

– Στην κάθοδο στην Αθήνα καλούνται να μετάσχουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και όλοι οι φορείς των Τρικάλων.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε επίσης ότι η κίνηση αυτή γίνεται καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε από νωρίς το ζήτημα, παρά τις επιμέρους διαφορές. Βεβαίως, στόχος είναι να γίνει ο διάλογος, ενώ αναγνώρισε ότι το κύριο βάρος είναι πλέον στην πλευρά των τρικαλινών βουλευτών.

Επίσης ο Δήμαρχος Τρικκαίων στην εισήγησή του είχε αναφερθεί σε «αδικία», στο ότι «διαχρονικά τα Τρίκαλα ήταν ουραγοί σε κατανομή σχολών» και ότι προφανώς στόχος δεν είναι η ενοικίαση απλώς κάποιων διαμερισμάτων στους φοιτητές.

Έγινε συγκεκριμένη κατάθεση, συγκεκριμένων προτάσεων σε ένα νέο «οικοσύστημα» για την ανάπτυξη. Και έθεσε ως βασικούς πυλώνες αυτής της αναπτυξιακής πολιτικής και μέσω πανεπιστημιακών τμημάτων, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και την τεχνολογία.

Από την πλευρά των παρατάξεων, ο κ. Κατσιάνης ανέφερε ότι «η ιστορία έχει χαθεί» μιλώντας για κυβερνητικές ευθύνες, ο κ. Καΐκης έθεσε θέματα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων με αυτό το «συμμάζεμα» στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών. Ο κ. Παπαθανασίου μίλησε για αναγκαιότητα κεντρικού σχεδιασμού χωρίς κομματικά ή βουλευτικά κριτήρια, αλλά με ακαδημαϊκά και ο κ. Μητσιούλης για ανάγκη αντίστασης αλλά και εθνικού σχεδιασμού για τα ΑΕΙ. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λάππας και ο κ. Παππάς μίλησαν για την ανάγκη πιο δυναμικών κινητοποιήσεων, σε σχέση με ένα απλό ψήφισμα, ενώ ο κ. Γκουγκουστάμος έθεσε ζητήματα αποδοχής πρότασης για δημιουργία οργάνου που θα εκπροσωπεί όλον τον νομό για σημαντικά ζητήματα, όπως το συγκεκριμένο. Σημειώνεται ότι οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» απέχουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης