"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.8 C
Trikala

Παρέμβαση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης για τους ποταμούς των Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Tο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες μέρες, από τις εργασίες αντιπλημμυρικού καθαρισμού του ποταμού Αγιαμονιώτη και του ποταμού Ληθαίου στα Τρίκαλα, με μεγάλης έκτασης παρέμβαση στο ποτάμιο οικοσύστημα, προκάλεσε πάρα πολλά ερωτηματικά και βαθύτατη ανησυχία. 


Η εικόνα εκσκαφικών μηχανημάτων μέσα στην κοίτη των ποταμών, οι κοπές εκατοντάδων δέντρων, που από την διάμετρό τους είναι φανερό ότι βρίσκονται πολλά χρόνια εκεί, και τα εκτενή χωματουργικά έργα, δείχνουν παρεμβάσεις βαρέως τύπου. Το γεγονός ότι αυτές συνέπεσαν με τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας δασών (21/3) και της παγκόσμιας ημέρας νερού (22/3), επιπλέον αποτελεί μία αμήχανη σύμπτωση.

Η αδιαμφισβήτητη ανάγκη για αντιπλημμυρική προστασία πρέπει να γίνεται με επιστημονική τεκμηρίωση, με τήρηση των διαδικασιών και της νομοθεσίας, με γνώμονα και την προστασία του περιβάλλοντος, και όχι με ισοπέδωση της βλάστησης σε μήκος χιλιομέτρων.

Θεωρούμε απαραίτητο:- να εξεταστεί κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες και έχουν εκδοθεί οι κατάλληλες άδειες για τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεις.- να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη με κατάλληλες υδραυλικές/ γεωλογικές μελέτες η αντιπλημμυρική αποτελεσματικότητα των όποιων παρεμβάσεων στην διατομή και τις όχθες των ποταμών και το πλημμυρικό τους πεδίο.


– να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την κοπή δέντρων, στα οποία φωλιάζουν πτηνά, αλλά και στο ποτάμιο οικοσύστημα το οποίο περιλαμβάνει και προστατευόμενους υδρόβιους οργανισμούς.
– να εξεταστεί η άμεση αποκατάσταση των όποιων ζημιών στο φυσικό περιβάλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης