"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41.

lafarm

Σχετικά άρθρα

VIVLIO KKE                                        

               Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημαρχείου Τρικάλων, η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», που αποτελεί μελέτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής. Αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί στην πορεία προς την επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΕ με σκοπό να διακηρυχτεί η πλατιά διάδοση του προγράμματος του Κόμματος για το σοσιαλισμό , η αποκάλυψη της σήψης της σύγχρονης βαρβαρότητας του καπιταλισμού.

Εμφάνιση 1.jpg

Η εκδήλωση διοργανώθηκε  από τις Τομεακές  Οργανώσεις   του ΚΚΕ  στα Τρίκαλα  και προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών συντοπιτών  ανεξαρτήτου ηλικίας. Η έκδοση προσφέρεται για μελέτη από τον καθένα και την καθεμιά που θέλει να γνωρίσει τη συγκεκριμένη περίοδο. Ταυτόχρονα αποτελεί έκδοση απαραίτητη για να γίνουν γνωστές οι σύνθετες συνθήκες της περιόδου καθώς και βασικά συμπεράσματα για τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός της παρουσίας  στην αίθουσα  παλιών αγωνιστών που είχαν βιώσει για τα καλά στο πετσί τους τη συγκεκριμένη εποχή αλλά και τα μετέπειτα κρίσιμα χρόνια  , καθώς και πολλών άλλων που –αγέννητοι τότε- γνωρίζουν  γι’ αυτή μέσα από τα βιβλία  ή από τις διηγήσεις των παλιότερων .Και η παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ‘ρθουν σ’ επαφή με πολλές πτυχές  εκείνης της περιόδου.

Η εκδήλωση συνέπεσε  , επίσης ,  και  όχι τυχαία, με την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Όπως τονίστηκε και από την ομιλήτρια  Γαβαλά Μαρία, μέλους του Γραφείου Περιοχής  Θεσσαλίας του ΚΚΕ, «Η ιδεολογική διαπάλη για τη δεκαετία του ’40 είναι σκληρή, γιατί σκληρός και ματωμένος είναι και ο αγώνας για το σοσιαλισμό. Μαζί με την ανοικτή και καθαρή αντιπαράθεση, συνυπάρχει και η παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας. Γιατί παραχάραξη είναι όταν μας λένε ότι «όλοι μαζί» πολέμησαν και διώξανε τον κατακτητή. Βέβαια, δε μας λένε, ότι  ένα τμήμα της αστικής τάξης συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και ένα άλλο πήγε στη Μέση Ανατολή, ενώ ένα τρίτο, π.χ. ο ΕΔΕΣ, συνεργαζόταν και με τους Βρετανούς και με τους Γερμανούς ή όταν μας λένε ότι ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος  οφείλεται στο Χίτλερ επειδή ήταν σχιζοφρενής, ή ακόμα ότι οι προσωπικότητες φτιάχνουν την ιστορία κουβαλώντας μέσα στο dna τους συγκεκριμένα χαρακτηριστικά!  Έγινε, λοιπόν καθαρό μέσα από τη συζήτηση πώς και την περίοδο 1040-41,  στον ϊταλοελληνικό  πόλεμο καμία «εθνική ενότητα» δεν υπήρξε και δε θα μπορούσε να υπάρχει μέσα σε μια ταξική κοινωνία. Και πως η παραχάραξη της ιστορίας είναι ένα από τα αστικά μέσα για να  χτυπηθεί  η ταξική πάλη, για να θωρακίζεται η αστική εξουσία.

 Επιπλέον , η ιστορική πείρα και τα συμπεράσματα που αναδεικνύει η έκδοση είναι πολύπλευρα και αφορούν όχι μόνο όσα προσδιορίζει ο τίτλος του βιβλίου αλλά και τις πλευρές της οργανωτικής και ιδεολογικοπολιτικής επαγρύπνησης, αντιμετώπισης της πολύπλευρης δράσης των κρατικών μηχανισμών απέναντι στο επαναστατικό κόμμα με στόχο όχι μόνο να το διαλύσουν αλλά ακόμα και να το ελέγξουν, όπως αναδεικνύεται και από πλήθος ντοκουμέντων της περιόδου. Πλευρά που αναδείχθηκε από την ομιλήτρια καθώς είπε : «έχει αξία να αποκτήσετε αυτό το βιβλίο και μέσα απ’ αυτό να γνωρίσετε ένα κεφάλαιο της ένδοξης ιστορίας του ΚΚΕ, λιγότερο γνωστό. Αναφέρομαι στο καθοδηγητικό όργανο του ΚΚΕ, την περίοδο 1939-1941, που έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως «Παλιά Κεντρική Επιτροπή». Πρόκειται για την προσπάθεια των ελάχιστων ελεύθερων μελών της ΚΕ, και άλλων στελεχών που συγκροτούν ξανά την ΚΕ, που έμεινε στην ιστορία, ως «Παλιά Κεντρική Επιτροπή.» Μέσα από αυτό το ιστορικό γεγονός φαίνεται πώς με παραδειγματική ανιδιοτέλεια και κομματική ακεραιότητα, οι κομμουνιστές μέσα από εξαιρετικά δύσκολές συνθήκες μπόρεσαν και διαμόρφωσαν θέση για τον πόλεμο, κάνοντας αμείλικτο αγώνα εναντίον της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας .

Η έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου από το Τμήμα Ιστορίας, όπως και η έκδοση όλων των ιστορικών βιβλίων που κάνει το Κόμμα μας ξεκινάει βλέποντας τη συμβολή της ιστορίας στην εξέλιξη της ταξικής πάλης σήμερα. Με αυτή την έννοια η αποτίμηση της ιστορίας του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος, δεν σταματά να προσανατολίζεται στον ταξικά και πολιτικά κρίσιμο στόχο της εξαγωγής ιστορικών συμπερασμάτων για τις σημερινές συνθήκες, κρατώντας τις αναλογίες εκείνες που παραμένουν ζωντανές και μπορούν να μας διδάξουν και σήμερα.  Όπως τονίστηκε στη συζήτηση από την ομιλήτρια: «Ειδικά σήμερα, στις σύνθετες πολιτικές συνθήκες, όπου η αστική τάξη προχωρά την αναμόρφωση της πολιτικού της σκηνικού, πάντα παίρνοντας μέτρα για το κοντινό αλλά και απώτερο μέλλον: για να μπορέσει να περάσει τα ανελέητα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης της.  Ειδικά σήμερα, που κυριαρχεί η απογοήτευση, η λογική του μικρότερου, η αναμονή, το πισωγύρισμα, έχει αξία να βγάζουμε συμπεράσματα από την πείρα του παρελθόντος για τους κρίσιμους αγώνες του μέλλοντος ».

 

 

 

 24 /10 / 2015                                 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης