"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.8 C
Trikala

Πλαφόν στα τεστ, αφού οι ιδιώτες αισχροκέρδησαν

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να βάλει ανώτατη τιμή στις διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό, αφού προηγουμένως επέτρεψε στους κλινικάρχες να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των ασθενών επί εννέα ολόκληρους μήνες

Εννιά μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα βάλει πλαφόν στη τιμή των διαγνωστικών τεστ! Αντί να εντάξει τον έλεγχο των ανθρώπων για Covid στη συνταγογράφηση και την αποζημίωσή του από τον ΕΟΠΥΥ (την άλλη τσέπη των πολιτών) έπειτα από διαπραγμάτευση του υπερ-ταμείου. Και αφού όλο αυτόν τον καιρό οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας έχουν αφεθεί ανενόχλητοι να αισχροκερδούν σε βάρος των ανθρώπων χρεώνοντάς τους για κάθε τεστ 100-300 € (!) και εισπράττοντας ζεστό χρήμα.

Χαρακτηριστικό της κερδοσκοπίας των ιδιωτών, το παράδειγμα καρκινοπαθούς που την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη βρισκόταν στο «κόκκινο», αναγκάστηκε να καταφύγει σε μεγάλη ιδιωτική κλινική για να συνεχίσει την απαραίτητη για την υγεία της χημειοθεραπεία. Η κλινική τη χρέωσε 140 ευρώ για το τεστ ως προϋπόθεση για να τη δεχτεί! Οι καταγγελίες των ασθενών πολλές, από την αρχή της πανδημίας, τονίζουν σε πρόσφατη επιστολή τους ογκολόγοι και επανέρχονται για πολλοστή φορά στο ζήτημα της αποζημίωσης του τεστ από τον ΕΟΠΥΥ.

Στη σημερινή συγκυρία, όπου το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι αναγκασμένο να σηκώσει το βαρύτατο φορτίο της περίθαλψης ασθενών με Covid-19, ο αριθμός των ογκολογικών ασθενών που αναγκαστικά θα προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές για θεραπεία θα αυξηθεί, αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και απευθύνει έκκληση προς τον ΕΟΠΥΥ να αναλάβει αυτός το κόστος των τεστ, ύστερα από ταχεία διαπραγμάτευση με τους ιδιωτικούς φορείς ή, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να δοθεί εντολή εκτέλεσής του με αποζημίωση που θα καθορίσει μόνος του ο δημόσιος ασφαλιστικός οργανισμός.about:blank

Συνταγογράφηση

Η «Εφ.Συν» έχει επιμείνει στο θέμα από την πρώτη στιγμή. Σε ερώτηση, στις 16 Απριλίου, για το πότε θα ξεκινήσει η συνταγογράφηση και η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του τεστ με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων, διότι στον ιδιωτικό τομέα ακόμα το πληρώνουν αδρά, ο υφυπουργός Υγείας είχε αποφύγει να απαντήσει. «Δεν υπάρχει κανένα κόστος για οποιονδήποτε συμπολίτη μας κάνει το τεστ σε δημόσια δομή και είναι εκατοντάδες οι δημόσιες δομές στη χώρα, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, που μπορεί να διεξαχθεί αυτό το τεστ και, βεβαίως, χωρίς κόστος για τους συμπολίτες μας».

Ακολούθησαν οι καταγγελίες των ασθενών και των γιατρών τους, τέθηκε ξανά το ερώτημα στην καθιερωμένη ενημέρωση. «Εφόσον χρειαστεί θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ώστε σαφώς να μην υπάρχει επιβάρυνση για το τεστ για τους πολίτες που προσέρχονται στον ιδιωτικό τομέα», απάντησε ο Β. Κοντοζαμάνης στις 5 Μαΐου. Βέβαια, είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ναι μεν είπε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει, αλλά τοποθετήθηκε: «Μη με ρωτάτε εμένα για χρήματα, αν είναι δυνατόν να τοποθετηθώ υπέρ μιας τέτοιας στρατηγικής, που ζητάει από ανθρώπους να πληρώσουν χρήματα για τα τεστ για τον ιό. Δεν θέλω να πω κάτι, θα γίνω κακός».

Τίποτα όμως. Πέρασε το καλοκαίρι, ο κόσμος υποχρεώθηκε να κάνει τεστ γυρνώντας από τις διακοπές του προκειμένου να επιστρέψει στην εργασία του. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος ζήτησε τα τεστ να διενεργούνται χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλισμένων: «Το κόστος διενέργειας του τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού είναι υψηλό και δεν είναι λογικό να το καλύπτουν είτε οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι είτε οι εργοδότες τους, που συνήθως αναλαμβάνουν το κόστος, προκειμένου να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία στους χώρους εργασίας». Αλλά μηδέν εις το πηλίκον. Ξεκίνησαν τα σχολεία, με τα πρώτα κρύα ήρθαν τα κρυολογήματα και τα παιδιά χρειάζονταν αρνητικό τεστ Covid-19 για να επιστρέψουν στα σχολεία τους. Οι γονείς ζητούσαν κάλυψη. Τίποτα πάλι.

«Σειρά μέτρων»

Την περασμένη Παρασκευή κι ενώ η πανδημία εξαπλώνεται ευρέως, διά στόματος γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε «σειρά μέτρων για την πάταξη των μέτρων αισχροκέρδειας και ασύμμετρων ανατιμήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες, μέσω τροπολογίας, νομοθετική διάταξη για τη θέσπιση ανώτατων τιμών χρέωσης του μοριακού ελέγχου και των rapid tests, καθώς και ανώτατες τελικές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο γ.γ. Εμπορίου, μετά τη νομοθετική διάταξη με Υπουργική Απόφαση θα καθορίζονται οι τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων ανίχνευσης του κορονοϊού SARS-Cov2 σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

● Ανώτατη τιμή χρέωσης για μοριακά τεστ Covid 19 (RT-TCR): 40 ευρώ

● Ανώτατη τιμή χρέωσης rapid test (ανίχνευση αντιγόνου) SARS-Cov2: 10 ευρώ

«Μέλημά μας», τόνισε ο ίδιος «ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς, που όμως τώρα βρίσκεται σε αναστολή. Γνωρίζοντας ότι για λόγους πρόληψης γίνεται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης, με σχετική τροπολογία». Μάλιστα.

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης