"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23 C
Trikala

Ποιος φοβάται το Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα;

lafarm

Σχετικά άρθρα


Ποιος μισεί ένα μνημείο που ζωντανεύει στα μάτια των μαθητών του διπλανού δημοτικού σχολείου την Ιστορία που μαθαίνουν από τα βιβλία και τους δασκάλους τους;

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες


Ποιος νιώθει να απειλείται από τη συνύπαρξη πολιτισμών που μαρτυρούν από τη μία μεριά το τζαμί και από την άλλη ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου;

Όταν ήμασταν παιδιά, παίζαμε ποδόσφαιρο στην αλάνα που υπήρχε δίπλα στο τζαμί. Τότε, στη δεκαετία του ’70, τα δύο κτίρια, το τζαμί και ο τουρμπές, ήταν κλειδωμένα και εκτεθειμένα στη φθορά του χρόνου, γεμάτα αγριόχορτα που δυσκόλευαν όποιον επιχειρούσε να τα πλησιάσει.

Στα παιδικά μας μάτια το τζαμί ήταν ο απαγορευμένος καρπός που έπρεπε να εξερευνήσουμε οπωσδήποτε.

Δυστυχώς, το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να αψηφήσουμε τις συμβουλές των μεγάλων, να πλησιάσουμε και να κολλήσουμε τα πρόσωπά μας πρώτα στη μία είσοδο και μετά στην άλλη, προσπαθώντας να δούμε μέσα μπας και εξιχνιάσουμε με τη φαντασία μας το μυστήριο αυτών των απομειναριών του παρελθόντος.

Αργότερα το μνημείο αποκαταστάθηκε και σήμερα αποτελεί κορυφαίο κόσμημα της πόλης, στέκι για τους Τρικαλινούς, απάγκιο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και αξιοθέατο σπάνιας ομορφιάς για τους επισκέπτες.

Όποιος το πετροβολεί, βάλλει εναντίον της πατρίδας του και πρέπει να εντοπιστεί και, ει δυνατόν, να του αφαιρεθούν τα πολιτικά του δικαιώματα.

Κ.Τ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης