"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ …με αριστερή κυβέρνηση σε καιρούς κρίσης

lafarm

Σχετικά άρθρα

pronomia vouleyton
Στις 25 Γενάρη ο λαός έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για αριστερή πολιτική, γεγονός που αποτελεί βαθειά τομή στην ιστορική πορεία της χώρας. Αριστερή πολιτική, που θα στηρίζεται στο διαφορετικό πολιτικό ήθος με συνέπεια στις αξίες της αριστεράς για διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις των πενήντα πρώτων ημερών ανάμεσα στα κυβερνητικά κλιμάκια και τους ‘’εταίρους’’ μας, κατέδειξαν τις αντιδράσεις του ευρωπαϊκού κατεστημένου για την μη εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος. Είναι όμως οι εξελίξεις στο εσωτερικό, για τα πολλά και μικρά ζητήματα, που θα δείξουν τη διαφορετική κουλτούρα της αριστεράς και την πολιτική βούληση της αριστερής κυβέρνησης να προχωρήσει παραπέρα.

Τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, είναι γεγονός ότι δεν τιμούν κανέναν, σχολιαστές και αποδέκτες. Το βάρος όμως πέφτει στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που παρά την προτροπή του πρωθυπουργού, επέλεξαν να κάνουν χρήση του προνομίου τους, με λογικοφανείς δικαιολογίες ο καθένας. Στην προκείμενη περίπτωση όμως δεν υπάρχουν αποχρώσεις του γκρι˙ ένα εκ των δύο ισχύει: ή το έχεις δεχθεί ή όχι. Όταν η κυβέρνηση αμφισβητεί συμβάσεις – συμφωνίες στο εξωτερικό, λόγω νωπής εντολής, το επιχείρημα για χρήση μέχρι τη λήξη της σύμβασης είναι αστήρικτο και το αποτέλεσμα απογοητευτικό και κατακριτέο από το σύνολο των πολιτών.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι θέλει αρετή και τόλμη η προσπάθεια να ανατρέψεις προνόμια που είχαν συσσωρευθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις με σκοπό τον πλουτισμό και την παγίωση στην εξουσία των πολιτικών.
Οι υψηλές αποδοχές, οι αποζημιώσεις για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές (η λειτουργία των θερινών τμημάτων θεωρείται κοινοβουλευτική επιτροπή, κοστολογείται ανάλογα και χρεώνεται επιπλέον), τα βουλευτικά αυτοκίνητα, τα επιδόματα για την οργάνωση γραφείου, οι ατέλειες ταχυδρομικές, τηλεφωνικών επικοινωνιών και κινητού τηλεφώνου, οι οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας, οι αποσπασμένοι υπάλληλοι, οι αστυνομικοί – οδηγοί, τα οικογενειακά επιδόματα, τα φορολογικά προνόμια, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα άτοκα δάνεια μέχρι και η δυνατότητα για αγορές από το συγκρότημα εξυπηρέτησης προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι προνόμια που αποτελούν πρόκληση για μια κοινωνία που είναι αντιμέτωπη με την εξαθλίωση και βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.

Σίγουρα, πολλά από τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την παραγωγή ουσιαστικού νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου όμως για μια αριστερή κυβέρνηση αποτελούν κομματικό προνόμιο προς όφελος των πολιτών και όχι προσωπική υπηρεσία για δημιουργία ή ενδυνάμωση μηχανισμών εξουσίας.
Η επανεξέταση των βουλευτικών προνομίων δεν αποτελεί το κομβικό έργο της κυβέρνησης, η κατάργησή τους όμως αποκτά συμβολική σημασία.

Ξεκινάμε από το Κοινοβούλιο και ζητάμε από τους ανθρώπους που νομοθετούν να δώσουν το παράδειγμα για να ακολουθήσουν οι υπάλληλοι της Βουλής και όποιοι άλλοι νέμονται προνόμια, προκειμένου να προχωρήσει το ξεδίπλωμα του κυβερνητικού έργου.
Εάν όχι, τότε εμείς, τα μέλη ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποί του στο Κοινοβούλιο, ως υπερασπιστές της ελπίδας που θα ρχόταν, είμασθε άξιοι της ρήσης: ‘’αιδώς Αργείοι’’.

ΘΥΜΙΟΣ ΣΑΛΙΑΧΗΣ
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΑΛΙΑΧΗ
Μέλη ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης