"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.7 C
Trikala

Προπονητής-φαινόμενο ετών 33

lafarm

Σχετικά άρθρα

Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Προπονητής-φαινόμενο ετών 33 Είναι ο νεαρότερος τεχνικός που θα εμφανιστεί σε ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Οδήγησε τη Λειψία, έναν σύλλογο μόλις 12 ετών, εκεί που η Ρεάλ, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι, η Γιουβέντους, η Ατλέτικο και η Μπαρτσελόνα ή η Μπάγερν (θα το μάθουμε απόψε) απέτυχαν να φτάσουν.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν το γκραν φαβορί. Με παράσημο τον αποκλεισμό της κατόχου του τροπαίου, Λίβερπουλ, στη φάση των «16», με έμπειρο προπονητή (Ντιέγκο Σιμεόνε) και με την τεχνογνωσία της ομάδας που την τελευταία δεκαετία έφτασε δυο φορές στον τελικό κι άλλη μια στους ημιτελικούς, οι «Ροχιμπλάνκος» δεν περίμεναν ότι η 13η βραδιά του Αυγούστου θα ήταν… γρουσούζικη γι’ αυτούς.

Είχαν κι άλλον έναν καλό οιωνό: το ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι παίκτης της Λειψίας. Πέντε φορές είχαν αποκλειστεί σε νοκ-άουτ ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, ή είχαν ηττηθεί στον τελικό, τα εννέα τελευταία χρόνια, όλες από ομάδες του πορτογάλου σούπερ-σταρ: τη Ρεάλ Μαδρίτης και (πέρυσι) τη Γιουβέντους. Αυτή τη φορά, ο «CR7» παρακολουθούσε το παιχνίδι από την τηλεόραση. Κι όμως: η Ατλέτικο των εννέα διεθνών τροπαίων, μεταξύ των οποίων και τρία Γιουρόπα Λιγκ, έχασε την πρόκριση από την «πρωτάρα» Λειψία, που πρωτοεμφανίστηκε στους ομίλους της διοργάνωσης μόλις πρόπερσι.

Και που παρατάχθηκε στο γήπεδο χωρίς τον αρχισκόρερ της, Τίμο Βέρνερ, ο οποίος θα συνεχίσει την καριέρα του στην Τσέλσι. Εστω με ένα τυχερό γκολ στο 88′ (στο σουτ του Ανταμς η μπάλα «βρήκε» στον Σάβιτς και άλλαξε πορεία προτού καταλήξει στα δίχτυα του Ομπλακ για το 2-1), ο γερμανικός σύλλογος έγραψε ιστορία: έγινε ο νεώτερος που έφτασε, ποτέ, στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών – Τσάμπιονς Λιγκ, μόλις 11 χρόνια μετά την ίδρυσή του (ως Ράζεν Μπάλσπορτ Λειψία, τον Μάιο του 2009).

Ο Ερυθρός Αστέρας είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο το 1957, ενώ μετρούσε 12 χρόνια ύπαρξης. Ο Νάγκελσμαν συγχαίρει τον αρχηγό της ομάδας, Γιουσούφ Πόουλσεν Μαζί με τους «Κόκκινους Ταύρους» έσπασε ρεκόρ και ο προπονητής τους, Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Στα 33 του χρόνια (γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1987) είναι ο νεαρότερος τεχνικός που θα καθοδηγήσει μια ομάδα στην ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ ήταν 35 και 7 μηνών όταν είχε βρεθεί στο κατώφλι του τελικού, κοουτσάροντας τη Μονακό. Κανένας άλλος προπονητής δεν έχει ανέβει τη σκάλα της επιτυχίας τόσο γρήγορα και σε τόσο νεαρή ηλικία. Τον Φεβρουάριο του 2016, όταν έγινε head-coach για πρώτη φορά, ήταν μόλις 28 ετών. Ο νεαρότερος στα χρονικά της Μπουντεσλίγκα. Μικρότερος σε ηλικία από καμιά εκατοστή ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν, τότε, στο γερμανικό πρωτάθλημα.

Κι όταν η τότε ομάδα του, η Χοφενχάιμ, έδωσε το παρθενικό της ματς στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (19 Σεπτεμβρίου 2018), ήταν 31 – ο «Βενιαμίν» των προπονητών στην ιστορία της διοργάνωσης. «Δεν είχα πολύ χρόνο για να είμαι νέος», έχει εξομολογηθεί στη FAZ. Στα 20 του χρόνια, δυο γεγονότα τον σημάδεψαν. Ενας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο έβαλε τέλος στο όνειρό του να σταδιοδρομήσει στην Μπουντεσλίγκα ως ποδοσφαιριστής.

Οταν του συνέβη το κακό, έπαιζε στην ομάδα Νέων της Μόναχο 1860 (αμυντικός) και ετοιμαζόταν να πάρει μεταγραφή στην Αουγκσμπουργκ. Την ίδια εποχή έχασε τον πατέρα του. Η ανάγκη να στηρίξει την οικογένειά του, τον έκανε να ωριμάσει πολύ γρήγορα. Παραλλήλως με κάποιες δουλειές «του ποδαριού» που του εξασφάλιζαν ένα εισόδημα, γράφτηκε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα για υποψήφιους πυροσβέστες.

Αλλά, σύντομα κατάλαβε ότι η προπονητική ήταν το μόνο επάγγελμα που τον ενδιέφερε. Θα μπορούσε να είναι και ποδοσφαιριστής της Λειψίας Προσελήφθη στην Αουγκσμπουργκ ως βοηθός του Τόμας Τούχελ, του σημερινού προπονητή της Παρί Σεν Ζερμέν, τον οποίο θα αντιμετωπίσει -πώς τα φέρνει η ζωή!- στον ημιτελικό της προσεχούς Τρίτης (18/8, 22:00). Εμαθε πολλά από τον συμπατριώτη του, δουλεύοντας σκληρά δίπλα του. Και τον Φεβρουάριο του 2016, αψηφώντας τον κίνδυνο μιας παταγώδους αποτυχίας, ανέλαβε τη Χοφενχάιμ, που με μόλις δυο νίκες σε 20 ματς ήταν έτοιμη να υποβιβαστεί στη Β’ Κατηγορία.

Τα γερμανικά media έγραφαν, τότε, ότι ο σύλλογος… τρελάθηκε, που εμπιστεύτηκε την τύχη του σε έναν 28χρονο. Αλλά η Χόφενχαϊμ σώθηκε, με επτά νίκες στα επόμενα 13 παιχνίδια της. Και δύο χρόνια αργότερα, κέρδισε τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Νάγκελσμαν απέκτησε τέτοια φήμη, ώστε τον Ιούνιο του 2018 η Λειψία ανακοίνωσε πως ο «Baby Μουρίνιο» -είναι ένα από τα παρατσούκλια του- θα αναλάβει την τεχνική της ηγεσία το καλοκαίρι του 2019, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του με τη Χοφενχάιμ.

Τον λένε και «Μίνι φαν Χάαλ», όμως εκείνος έχει πάρει στοιχεία από τον Κλοπ (το πρέσινγκ), τον Γκουαρντιόλα (την κατοχή) και τον Τούχελ (τη διαχείριση των παικτών). Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του; «Το 35%-40% είναι τακτική, το υπόλοιπο είναι επικοινωνία», έχει πει ο ίδιος. Πιστεύει πολύ στον ψυχολογικό παράγοντα: «Μπορείς να είσαι επιτυχημένος, μόνον αν δεν έχεις άγχος και το διασκεδάζεις». Αλλά και στη χρήση της τεχνολογίας στην προπόνηση. Είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε drones για να καταγράψει τις κινήσεις των παικτών του. Το διακύβευμα της αναμέτρησης με την Ατλέτικο ήταν τεράστιο για τη Λειψία (που τα τρόπαια και οι μεγάλες προκρίσεις δεν της περισσεύουν), όμως η ομάδα του Νάγκελσμαν δεν άλλαξε τις συνήθειές της.

Μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένη να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και, με τη βοήθεια της τύχης, τα κατάφερε. Το ευρωπαϊκό της ταξίδι συνεχίζεται πέρα από κάθε προσδοκία.

Ενας σύλλογος που πριν από 12 χρόνια υπήρχε μόνο στο μυαλό του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της «Red Bull», Ντίτριχ Μάτεσιτζ, θα παίξει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι, η Γιουβέντους, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα ή η Μπάγερν (θα το μάθουμε απόψε) θα τα δουν στην TV. Πηγή: Protagon.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης