"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.4 C
Trikala

Προς μέτωπο τρικαλινών για θέματα του Δήμου Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

vouleytes Dimos

Με παντρικαλινή συνεννόηση σε όλα τα βασικά και φλέγοντα θέματα, ολοκληρώθηκε η άτυπη μεν, ουσιαστική δε, επίσκεψη των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Μια επίσκεψη, που, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, μετατράπηκε σε ευρύτατη συνάντηση όλων, όσοι κατέχουν δημόσια θέση. Μετείχαν, δηλαδή, εκτός από τους κ. Παπαστεργίου και τους βουλευτές κ. Παπαδόπουλο, Δριτσέλη, Σιμορέλη, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρ. Γάλλου – Δαλκαφούκη, Αλ. Πολυμερόπουλος, Γ. Κωτούλας, Χρυσ. Κυρίτσης. Επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχ. Μπάρδας και ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Θωμάς Παπασίκας.

vouleytes Dimos
Ταυτοχρόνως, όμως, ο Δήμαρχος κάλεσε στη συνάντηση, τους εκπροσώπους των παρατάξεων που εκπροσωπούν τους τρικαλινούς δημότες. Παρέστησαν, η κ. Κάκλα εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης (ασθενεί ο κ. Λάππας) και οι κ. Παπαθανασίου, Χατζηγάκης, Μητσιούλης.
Με εισαγωγική παρατήρηση του κ. Δημήτρη Χατζηγάκη, ζητήθηκε η πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα συζητηθούν εκτενέστερα τα θέματα του Δήμου, συμμετεχόντων των τριών βουλευτών. Κάτι που όλοι αποδέχτηκαν, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διοργάνωση μιας ευρύτατης, σε παντρικαλινό επίπεδο πια, σύσκεψης, στην ΠΕ Τρικάλων. Αυτή η σύσκεψη, ουσιαστικά θα ιεραρχήσει προτεραιότητες που θα πρέπει να προωθηθούν από όλους, αναλόγως των παρεμβάσεων που οφείλουν και μπορούν να κάνουν, σε συνεργασία με τους κάθε φορά αρμόδιους φορείς.
vouleytes Dimos
Τα κρίσιμα θέματα
Ειδικά, όμως, για τον Δήμο Τρικκαίων, η κίνηση του κ. Δημήτρη Παπαστεργίου ήταν σαφής: μια ιεράρχηση 15 θεμάτων που «καίνε» και που αποτελούν σημαντικές και εξαιρετικά επείγουσες προτεραιότητες.
Συγκεκριμένα, έθεσε τα εξής ζητήματα:

1. Συνέχιση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
2. ΤΕΙ (φήμες και δημοσιεύσεις για κατάργηση του εν Τρικάλοις τμήματος)
3. Κολυμβητήριο (ανάγκη χρηματοδότησης για την ορθή λειτουργία του)
4. Προγράμματα στήριξης φτώχειας (ενίσχυση των δομών που ήδη ο Δήμος υλοποιεί)
5. Δημοτικό Θέατρο (γραφειοκρατική διαδικασία που δεν θα του επιτρέπει να λειτουργεί κανονικά)
6. Θέμα διάβασης Κηπακίου (συνεχή προβλήματα χωρίς λύση)
7. ΤΑΞΥΠ (πρόταση να περιέλθει στον Δήμο για κατάλληλη αξιοποίηση)
8. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, λόγω δικαστικών αποφάσεων (ανέρχονται στα 3 εκατ. ευρώ)
9. Δυνατότητα δανειοδότησης για έργα εξοικονόμησης ενέργειας (τεράστια οφέλη από την εξοικονόμηση πόρων για καύσιμα, φωτισμό κ.α.)
10. Έτος Τσιτσάνη: Στήριξη για Πανελλήνια εμβέλεια
11. Ασκληπιεία – Πρόγραμμα ΥΠΕΚΑ (προώθηση τουρισμού – εκπαίδευσης – καλλιεργειών)
12. Δημοτική Αστυνομία (επανασύστασή της)
13. Προώθηση τροποποίησης ΖΟΕ – ΓΠΣ
14. Σταθερή εργασία σε υπηρεσίες με πάγιες ανάγκες
15. Μεσοχώρα: Φράγμα – Υδροηλεκτρικό
Στην πορεία της συζήτησης προστέθηκαν άλλα τρία:
1. Προβλήματα Γενικού Νοσοκομείου
2. Ολοκλήρωση Ε65
3. Πρόσληψη σχολικών φυλάκων και προσωπικού που έχει δικαιωθεί με αποφάσεις.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε συνοπτικά σε κάθε ζήτημα, εξηγώντας το με τις απαραίτητες πρόσθετες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις. Ηδη, εξάλλου, τα περισσότερα εξ αυτών είναι γνωστά σε γενικές γραμμές στους βουλευτές και στους τρικαλινούς από την ενημέρωση μετά τις συνεχείς επαφές του κ. Παπαστεργίου για την επίλυσή τους.
vouleytes Dimos
Παρεμβάσεις παρατάξεων
Αρχικώς τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής – εκπρόσωποι των παρατάξεων. Η κ. Βάσω Κάκλα συμφώνησε στις επιλογές του Δημάρχου, προσθέτοντας τη χρεία ολοκλήρωσης του ποδηλατοδρομίου που έχει αναλάβει η Περιφέρεια, του βοηθητικού γηπέδου και ενός πρόσθετου τρόπου σίτισης φτωχών μαθητών.
Ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του «Καλλικράτη». Στα περισσότερα ζητήματα εξέφρασε τη συμφωνία του, εκτός από το τμήμα ΤΕΙ. Υπενθύμισε την άποψη του συνδυασμού, ότι δεν θα πρέπει αν λειτουργεί για ψηφοθηρικούς σκοπούς, ότι ήταν από την αρχή θνησιγενές, χωρίς σύνδεση με την εκπαιδευτική κοινότητα, σε αντίθεση με το ΤΕΦΑΑ. Με τη θέση αυτή συμφώνησε εκ των υστέρων και η κ. Κάκλα. Για δε τη Μεσοχώρα, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι είναι εκτός πλαισίων αιτημάτων του Δήμου, δεν θα λειτουργήσει ως αρδευτικό, αλλά ως υδροηλεκτρικό και δεν είναι θέμα στο οποίο θα παρέμβει η Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Γιώργος Μητσιούλης έθεσε ως σημαντικό το ζήτημα του Νοσοκομείου και των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, ενώ ζήτησε ενίσχυση των προσπαθειών για ολοκλήρωση του Ε65. Με την ιδιότητα το προέδρου της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας έθεσε και το ζήτημα της εγρήγορσης για την ηλεκτροκίνηση. Διαφώνησε με τον κ. Παπαθανασίου για το ΤΕΙ, συμφώνησε, δε, στα υπόλοιπα με την εισήγηση του Δημάρχου. Τέλος, ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι δεν πρέπει οι ευθύνες των δημοτικών συμβούλων να μετατίθενται στους βουλευτές, ζητώντας περισσότερη ενεργοποίηση των πρώτων. Έθεσε, επίσης, ζήτημα ιεράρχησης δύο – τριών θεμάτων, που θα επισημανθούν και θα παλευτούν από όλους.

Οι βουλευτές
Η δυόμισι ωρών συζήτηση συνεχίστηκε με τις θέσεις των βουλευτών. Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την εγκαινίαση αυτών των συναντήσεων, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη συνεργασία όλων. Η ιεράρχηση, κατά τον ίδιο, πρέπει να αφορά τα άμεσα θέματα, όπως: διάβαση Κηπακίου (ήδη οι τρεις βουλευτές έχουν πιέσει για πολύ συγκεκριμένο και άμεσο ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό), επέκταση σιδηροδρομικής γραμμής προς Ηγουμενίτσα (αλλιώς θα χαθούν χρήματα). Για το ΤΕΙ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει συνολική αναβάθμιση, χαρακτήρισε ως «ανοιχτή πληγή» τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο (έχει ήδη μετάσχει στις συσκέψεις για τις προσλήψεις προσωπικού), ζήτησε προετοιμασία για το Ασκληπιείο και για την ΤΑΞΥΠ. Για τη Μεσοχώρα ανέφερε ότι θα ενταχθεί στον νέο ενεργειακό χάρτη της χώρας και δεν επείγει η συζήτησή του, ενώ για την Αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι θα δοθούν συνολικές απαντήσεις από την κυβέρνηση.
Η κ. Παναγιώτα Δριτσέλη εξήγησε ότι αρχίζει διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας τη μείωση κατά 60% της χρηματοδότησής της, λόγω μνημονίων. Ανέφερε, δε, ως βασικά στοιχεία των αλλαγών, θα είναι η «χωροταξική αποκλιμάκωση» των ΟΤΑ, η δημοκρατία, η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Τόνισε ως προτεραιότητα την ανάγκη ενίσχυσης των δομών αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, στο πλαίσιο και του νομοσχεδίου που προωθεί ήδη η κυβέρνηση.
Επανέλαβε τα πιεστικά ζητήματα για τη διάβαση του ΟΣΕ, ενώ για το ΤΕΙ ήταν σαφής: ούτε κλείσιμο, ούτε λειτουργία χωρίς κανέναν σκοπό και με έλλειψη χρημάτων, αλλά διαβούλευση με όλους, για τον λόγο και την ουσία της λειτουργίας τους, προ όφελος των φοιτητών και της τοπικής μας κοινωνίας. Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου για τον τουρισμό, με βασικό άξονα τη διάχυση των τουριστών σε περιοχές του νομού.
Ο κ. Χρήστος Σιμορέλης, υπενθύμισε και αυτός την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, συμφώνησε με τον κ. Χατζηγάκη για τη διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αντέστρεψε το αίτημα για δεσμεύσεις από βουλευτές: ζήτησε, δηλαδή, δέσμευση από τον Δήμο Τρικκαίων στην ολότητά του, να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ως έχων δομές που ήδη λειτουργούν και προσφέρουν σε συνανθρώπους μας. Θεώρησε, δε, ως εξαιρετικά δύσκολο το θέμα του Κηπακίου, τόνισε ότι αρμόδιος για τη Μεσοχώρα είναι ο υπουργός κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας και αυτός, ότι πρόκειται για έργο που εντάσσεται στον νέο ενεργειακό χάρτη της χώρας.

«Συνεργασία»
Στο κλείσιμο της συνάντησης, ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι αυτή δεν αφορούσε σε απόδοση ευθυνών, αλλά στο νέο πλαίσιο συνεργασίας. Ειδικά για θέματα που δεν απαιτούν χρήματα, όπως το Δημοτικό θέατρο, οι λύσεις είναι εύκολες. Επέμεινε, όμως, στο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι εξαιρετικά σημαντικές, τόσο για τον Δήμο ως οργανισμό, όσο και για τον δήμο, δηλαδή για τους πολίτες, στους οποίους οφείλονται αυτά τα χρήματα.

Από το γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης