"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Λάρισα : Προς τους εραστές της έρευνας , παθιασμένους ιστοριοδίφες και ειδικούς επιστήμονες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων, με έμφαση στην τοπική Θεσσαλική ιστορία, δημιουργήθηκε για να συλλέξει, να μελετήσει και να αναδείξει τον τεράστιο διδακτικό πλούτο που περιέχουν οι κοινωνικοί αγώνες του Λαού μας.
Ξεκινώντας από τις θεμελιωμένες απόψεις της ιστορικής επιστήμης πως η προωθητική προοδευτική δύναμη είναι προϊόν της έκφρασης και της ανάπτυξης των λαϊκών κινημάτων, νοιώθουμε το χρέος να συμβάλουμε στην διάσωση, επεξεργασία και την απόδοση του ιστορικού πλούτου στο παραγωγό του, που είναι ο ίδιος ο Λαός.
Πιστεύουμε πως στην ομάδα μας χωράνε οι εραστές της έρευνας, οι παθιασμένοι ιστοριοδίφες, οι ειδικοί των επιστημών, οι πρωταγωνιστές της «κίνησης» και οι ίδιοι οι δημιουργοί των γεγονότων.
Οι περίοδοι που κυρίως ψηλαφούμε και καταγράφουμε αφορά την «νεώτερη» ιστορία – της Θεσσαλίας (1881ως σήμερα) – χωρίς να είναι απαγορευτικές και άλλες παλιότερες εποχές.
Διαπιστώνουμε πως στα ράφια των βιβλιοθηκών, στα σεντούκια των σπιτιών, στις αποθήκες των υπηρεσιών, στους αρχειακούς φορείς, στις μνήμες των κοινωνικών αγωνιστών, στις ψηφιακές συλλογές, κ.λ.π., υπάρχει κρυμμένος ένας τεράστιος θησαυρός πληροφοριών που μας περιμένει να τον αναδείξουμε.
Ειδικά για την Θεσσαλία θεωρούμε πως η περίοδος Απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσής της στο Ελλαδικό κράτος, που χρονικά συμπίπτει με την φάση περάσματος από την εφηβεία στην ωρίμανση της ελληνικής αστικής τάξης και την κυριαρχία της, πολύ λίγο έχει αναλυθεί. Το περίφημο αγροτικό κίνημα που ξεκινάει από τους κολίγους και τους τσιφλικάδες, από τον Μαρίνο Αντύπα και φτάνει μέχρι τον Πατάκη και τον Μπούτα, όλο και ξεπετάει καινούργιες πτυχές και παρέχει φρέσκο ερευνητικό υλικό. Οι σοσιαλιστικές ιδέες και η νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση, η δημιουργία του Σ.Ε.Κ.Ε και λίγο αργότερα του ΚΚΕ. Ο μεσοπόλεμος με την εγκαθίδρυση του φασισμού και του ναζισμού. Ο παγκόσμιος πόλεμος και η Μεγάλη Αντίσταση. Η «Λευκή Τρομοκρατία», ο εμφύλιος και η Πολιτική Προσφυγιά. Οι εκτελέσεις, οι φυλακίσεις και οι εξορίες. Οι αγώνες για Δημοκρατία, για Ειρήνη και Εθνική Ανεξαρτησία. Η χούντα και ο Αντιδιχτατορικός αγώνας. Η μεταπολίτευση και οι αγώνες για εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις. Όλα αυτά και πολλά άλλα θέματα περιμένουν την εξιχνίαση, την αξιολόγηση και την παρουσίαση, ώστε να αποτελέσουν πνευματική τροφική αλυσίδα και γνωστικό ηθικοπλαστικό εμβόλιο για την ενδυνάμωση παιδευτικής διαδικασίας.
Σ’ αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια που ξεκινήσαμε, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε και σεις, ελπίζοντας πως θα σας έχουμε μόνιμους συμπαραστάτες.

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
omadaistorias@yahoo.gr – κιν.6972280889

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης