"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Προσαγωγές και προπηλακισμοί φοιτητών μετά την εισβολή MAT στην πρυτανεία του ΑΠΘ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αστυνομική καταστολή στο ΑΠΘ από δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν έφοδο στο κτίριο μετά από επικοινωνία του πρύτανη με τον εισαγγελέα. Βολές από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που ζητούν άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Να διαλύσουν τους φοιτητές, που προχώρησαν το πρωί σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν έφοδο στο χώρο, προσήγαγαν 30 άτομα, προπηλακίζοντας ορισμένους από αυτούς και ρίχνοντας χημικά.

Μετά τις προσαγωγές, περίπου 100 άτομα συγεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, για να συμπαρασταθούν στους προσαχθέντες

Νωρίτερα,φοιτητές βρέθηκαν και έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους, ενώ μέρος των συγκεντρωμένων έκανε πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου.

Τα ΜΑΤ έφτασαν στο χώρο μετά από ενημέρωση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για την κινητοποίηση, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αποχώρησαν χωρίς να καταφέρουν να εκκενώσουν την πρυτανεία.

Οι φοιτητές τονίζουν ότι θέλουν να μπουν ξανά στις πανεπιστημιακές αίθουσας με μέτρα ασφαλείας για την πανδημία, αλλά η πρυτανεία έφερε την αστυνομία για να τους διώξει, την ώρα που οι σχολές εδώ και ένα χρόνο κλειστά. «Για ποιο λόγο δικαζόμαστε και καταστέλλεται ο αγώνας μας. Τι δουλειά έχει η αστυνομία εδώ μέσα» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ένας από τους διαδηλωτές.

Μάλιστα, ο καθηγητής σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλέστηκε τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 23 του νόμο 4777/21 για το πειθαρχικό παράπτωμα της «παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται ακριβώς κατά της θέσπισης του αυστηρού πειθαρχικού, που προβλέπει ποινές μέχρι και οριστικής διαγραφής φοιτητών, όπως επίσης κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, που λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ., του νέου τρόπο υπολογισμού βάσεων της εισαγωγής, που θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες νέους και νέες.

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης