"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.3 C
Trikala

Παναγιώτης Ραχιώτης : Αυτά πρέπει να αλλάξουν στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων

lafarm

Σχετικά άρθρα

      Αν κάποιος άνθρωπος είχε την καθολική αποδοχή σε επίπεδο Νομού για την προσφορά του και τη θητεία του στο  Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων, είναι και ο μέχρι πριν λίγες μέρες Α’ Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Κ.Π.Π.Θ.) κ. Παναγιώτης Ραχιώτης. Λόγω ακριβώς της συνεπούς στάσης του με την οποία υπηρέτησε το Θεραπευτήριο Χ. Π. Τ., το χαμηλό προφίλ που κράτησε και το θετικό πρόσημο που είχε, αλλά και τις άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις του, από πλευράς ουσίας και προτάσεων, για το μέλλον του Θεραπευτηρίου και των δημόσιων Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, δημοσιεύουμε αυτούσια την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Κοντό, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε, με τίτλο «Μετ’ εμποδίων το έργο που κάναμε», στην εφημερίδα «ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ» της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου 2020:

  • «Κ. Ραχιώτη όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων και κατά γενική ομολογία, δεν φέρατε απλά σε πέρας την απρόσκοπτη λειτουργία του, αλλά βάλατε το δικό σας λιθαράκι για το μέλλον. Πόσο εύκολα ήταν τα πράγματα όταν αναλάβατε;
  • Όταν ανέλαβε το Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Κ.Π.Π.Θ.) είχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που είχαν σχέση με την λειτουργική ενοποίηση των δημόσιων Δομών φροντίδας  και των Θεραπευτηρίων της Θεσσαλίας, η οποία δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί, αν και είχαν περάσει δυόμισι χρόνια από την διοικητική ενοποίηση και την σύσταση του Κ.Κ.Π.Π.Θ. τον Ιανουάριο του 2013 με τον Νόμο «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Όταν ανέλαβα την εποπτεία του Θεραπευτηρίου Χ. Π. Τρικάλων τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα.  Κατ’ αρχήν έπρεπε να κινούμαι εντός του δεσμευτικού διοικητικού πλαισίου και των κανόνων και αποφάσεων που καθορίζονταν πλέον από το  Κ.Κ.Π.Π. Θεσσαλίας και όχι στα Τρίκαλα, όπως συνέβαινε το έτος 2013 και παλιότερα. Και το εδρεύον στη Λάρισα Κ.Κ.Π.Π.Θ., την περίοδο της θητείας μου στο Δ.Σ., κατά πλειοψηφία δεν ενστερνίζονταν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του Θεραπευτηρίου Χ.Π.Τ.

Το Θεραπευτήριο είχε να αντιμετωπίσει την μεγάλη ζήτηση για εισαγωγή περιθαλπομένων, πολλαπλάσια της ζήτησης του έτερου Θεραπευτηρίου του Αμπελώνα Λάρισας  και να ικανοποιήσει την σχηματισθείσα λίστα αναμονής για εισαγωγή, κατά συντριπτική πλειοψηφία βαρέων και μεγάλης ηλικίας περιστατικών. Και βέβαια υπήρχε η πίεση του Συλλόγου των εργαζομένων που αντιδρούσαν στις συνεχιζόμενες εισαγωγές, λόγω του ολιγαρκούς, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, νοσηλευτικού προσωπικού, που κατά την τελευταία δεκαετία δεν είχε εμπλουτισθεί με νεότερους εργαζόμενους και αντιμετώπιζε ψυχική κούραση και σωματική κόπωση με την αύξηση της ηλικίας του.

Μέγα πρόβλημα ήταν οι ελλείψεις  προσωπικού σε αρκετά τμήματα του Θεραπευτηρίου (π.χ. δεν υπήρχε καθόλου Τεχνική υπηρεσία στο Θεραπευτήριο) που δημιουργούσε καθυστερήσεις στην προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων, που είτε ανέκυπταν είτε προϋπήρχαν από παλιά. Υπήρχε επίσης  το πρόβλημα της παλαιότητας εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του Θεραπευτηρίου. Παρά το ότι είχε υλοποιηθεί πρόσφατα το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ πρόγραμμα ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων υγιεινής, αντικατάστασης της στέγης και των εξωτερικών κουφωμάτων, οι υπόλοιπες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός  του Θεραπευτηρίου δεν είχαν ανανεωθεί από την έναρξη της λειτουργίας του το 1992.

Για την γραφειοκρατία και τον ανορθολογισμό, που ως κυρίαρχη επιλογή της πολιτικής είχαν επιβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, δεν αξίζει να αναφερθώ διότι τις συνέπειες αυτών τις αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα όλες οι Διοικήσεις και οι πολίτες αυτής της χώρας.   

  • Το θεραπευτήριο που έχει χάσει την αυτονομία του, ανήκει από 2013 στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Κ.Π.Π.Θ.). Αυτό πρακτικά σημαίνει η διοίκηση είναι στη Λάρισα που έχει και την πλειοψηφία. Συναντήσατε προβλήματα στο έργο σας λόγω αυτού του γεγονότος; Πιστεύετε πως θα πρέπει να αυτονομηθεί και πάλι;

Με πρόσφατη την ενοποίηση υπήρχαν έντονες οι αντιθέσεις των υπηρεσιών, ως προς την κατανομή  καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, κυρίως μεταξύ Λάρισας και Τρικάλων. Οι αντιθέσεις αυτές των υπηρεσιών μεταφέρονταν και εντός του Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Θ., που πολλές φορές μεροληπτούσε εις βάρος του Θεραπευτηρίου Τρικάλων, το οποίο πριν την ενοποίηση παρουσίαζε καλύτερη διοικητική οργάνωση και οικονομικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις υπόλοιπες Δομές. Το γεγονός ότι από τα Τρίκαλα προέρχονταν ένα μόνο μέλος του 7μελούς Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Θ. επέτεινε τις δυσκολίες για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το Θεραπευτήριο Τρικάλων. Σε θέματα-αιτήματα του Παραρτήματος Τρικάλων που ετίθεντο προς συζήτηση στο Δ.Σ. του Κέντρου, ήταν αρκετές οι φορές που αντιμετωπίζαμε πρωτοφανή και αναιτιολόγητη  αντίδραση από ορισμένα μέλη του Δ.Σ.

Είχαμε απορριπτικές αποφάσεις από το Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Θ. που δεν εδράζονταν στην κοινή λογική, όπως π.χ. η απόρριψη στις αρχές του 2019 άνευ αιτιολογίας της παροχής εθελοντικής εργασίας στο Θεραπευτήριο ενός πτυχιούχου Φαρμακοποιού, εκλεγμένου μέλους σήμερα του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων, τη στιγμή μάλιστα που το Θεραπευτήριο είχε ανάγκη ένα Φαρμακοποιό ΠΕ για την αντιμετώπιση των θεραπευτικών αναγκών των περιθαλπόμενων (αλλεργίες, αλληλεπιδράσεις συγχορηγούμενων φαρμάκων, ανεπιθύμητες παρενέργειες, κλπ.) και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης με σκοπό την μείωσή της.   Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που συναντούσαμε και δυστυχώς  μου έρχεται στην μνήμη, ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην προμήθεια ενός φορητού απινιδωτή για τυχόν έκτακτες ανάγκες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης εντός του Θεραπευτηρίου, για τον οποίο απινιδωτή χρειάσθηκαν δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. για να εγκριθεί. Τη στιγμή μάλιστα που κάποιος θα έλεγε ότι το Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Θ. όφειλε, για λόγους ασφαλείας του προσωπικού και των περιθαλπομένων, να εφοδιάσει υποχρεωτικά όλα τα Παραρτήματα με απινιδωτές.

Με την εμπειρία μου στο Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π. Θεσσαλίας θεωρώ ότι, οι βεβιασμένες ενοποιήσεις προνοιακών Δομών και Θεραπευτηρίων όπως έγιναν το 2013 χωρίς σχέδιο και ορθολογισμό, χωρίς να υπάρξει εκ των προτέρων κάποια Μελέτη σκοπιμότητας των συγχωνεύσεων, χωρίς την λεπτομερή και εστιασμένη εξέταση των χαρακτηριστικών κάθε Δομής (ανοικτή δομή-κλειστή δομή, ηλικιακά χαρακτηριστικά/ανήλικοι-ενήλικες, είδη δομής/Προνοιακά ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών-Θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων, γεωγραφικά χαρακτηριστικά-αποστάσεις δομών,  κλπ.) και του σκοπού που αυτή προβλέπονταν να εξυπηρετεί από την ίδρυσή της, καθιστούν a priori προβληματική και αναποτελεσματική την κεντρική διοίκηση των συγχωνευμένων Δομών με μη ομοειδή χαρακτηριστικά. Περισσότερο ακόμη πιστεύω ότι το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων, σύμφωνα με την αποστολή του, που είναι η νοσηλεία και φροντίδα των χρονίως πασχόντων και το θεραπευτικό έργο που επιτελεί, θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, στο οποίο υπάγονταν από την ίδρυσή του έως και τον Ιούνιο του 2012 και όχι στο Υπουργείο Εργασίας.   

Στον απολογισμός σας μιλήσατε για «έντονο τοπικισμό που επικρατούσε στη λήψη αποφάσεων, μοιραία ευνοούσε τις δομές που είχαν αριθμητική πλειοψηφία μελών στο Δ.Σ.». Το κάνατε γνωστό αυτό στους δικούς μας βουλευτές; Ποια ήταν η θέση τους;

Πράγματι, οι τοπικοί βουλευτές ενημερώθηκαν από εμένα και την αναπληρώτρια κ. Βάσω Κωστοπούλου για το κλίμα που επικρατούσε στο Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Θ.  Και οι τρείς κυβερνητικοί βουλευτές, Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και κ. Χρίστος Σιμορέλης, είχαν συναντήσεις με την αρμόδια Υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου και τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, από τους οποίους ζήτησαν την ενίσχυση του Θεραπευτηρίου και την στελέχωσή του με πρόσθετο προσωπικό, την αποδέσμευσή του από την συγκεντρωτική δομή του Κ.Κ.Π.Π.Θ. που επιβλήθηκε το 2013 και την μεταφορά του ξανά από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να επιτελεί σε ευνοϊκότερες συνθήκες την αποστολή του υπό την σκέπη του Υπουργείου Υγείας.  

-Πάμε λίγο τώρα στα του θεραπευτηρίου. Καλύπτονται οι ανάγκες σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό; Τι κάνατε γι’ αυτό στη θητεία σας;

Σε σχέση με την βαρύτητα των περιστατικών που φιλοξενούνται, υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού – μεταφορέων ασθενών. Αυτή η έλλειψη όμως δεν αποτυπώνεται στις οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίες με βάση τον ισχύοντα Οργανισμό είναι σχεδόν καλυμμένες, αφού με τον Ν.4024/2011 υπήρξε μείωση οργανικών θέσεων. Μια μείωση, που δεν καλύπτει όμως  τις πραγματικές ανάγκες σήμερα σε νοσηλευτές – μεταφορείς ασθενών.

Πέραν των άλλων μνημονιακών δεσμεύσεων του Υπουργείου Εργασίας για 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις υπαλλήλων, ήταν αδύνατον να γίνουν προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού σε μη κενές οργανικές θέσεις. Το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η  προσωρινή μετακίνηση στο Θεραπευτήριο ενός πρακτικού νοσοκόμου ΥΕ από άλλο Παράρτημα για διάστημα περίπου τριών ετών και η πρόσληψη τεσσάρων επικουρικών νοσηλευτριών ΔΕ, εκ των οποίων η σύμβαση των τριών ανανεώθηκε διαδοχικά έως σήμερα. Ζητήθηκε η μονιμοποίηση των τριών επικουρικών νοσηλευτριών, η οποία έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο και πρόσφατα προκηρύχθηκε διαγωνισμός για πρόσληψη δύο, αντί για τρείς, μόνιμων νοσηλευτών ΔΕ. Τέλος ζητήθηκε η πρόσληψη και νέου επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού, επτά συνολικά και αναμένεται η εξέλιξη του αιτήματος.  

Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό προχωρήσαμε στη σύναψη ετήσιας Σύμβασης παροχής υπηρεσιών ειδικού Ψυχιάτρου, πέραν της υφιστάμενης Σύμβασης με ειδικό Παθολόγο που προϋπήρχε.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων για περίθαλψη ασθενών και μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί κατά τη γνώμη σας;

-Η έντονη ζήτηση που υπάρχει για εισαγωγή χρονίως πασχόντων στο Θεραπευτήριο Τρικάλων μπορεί να αντιμετωπισθεί με κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των οργανικών θέσεων σε νοσηλευτικό προσωπικό και μεταφορείς ασθενών, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ασθενείς. Θα πρέπει επίσης να επανέλθει η παρακράτηση τμήματος των συντάξεων των περιθαλπομένων, που καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2016 και έκτοτε αποδίδεται ολόκληρη στους οικείους των, ώστε να πάψει να υπάρχει οικονομικό κίνητρο για εισαγωγή στο Θεραπευτήριο.

Επιπλέον, εάν τεθεί  σε πλήρη λειτουργία το όμορο Θεραπευτήριο του Αμπελώνα στη Λάρισα, που ως ισοδύναμο των Τρικάλων είναι προορισμένο από τον Οργανισμό λειτουργίας του να νοσηλεύει  100 ασθενείς και όχι 60 όπως συμβαίνει σήμερα, θα περιοριστούν οι αιτήσεις εισαγωγής και στο κοντινό Θεραπευτήριο Τρικάλων.

  .   Ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που έγιναν κατά τη δική σας θητεία;

Πρωτίστως θεωρώ ότι το σημαντικότερο πράγμα που έγινε κατά την διάρκεια της θητείας μου ήταν το κτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Διοίκησης και εργαζομένων, που οδήγησε  στην ομαλή λειτουργία του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπήρχαν.  

Πολύ σημαντική ήταν η  διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων (εορταστικές, μουσικές, χορευτικές, θεατρικές κλπ.) στο χώρο του Θεραπευτηρίου για την ψυχαγωγία των περιθαλπόμενων.

Σημαντικός επίσης ήταν ο εκσυγχρονισμός του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του Θεραπευτηρίου (προμήθεια σύγχρονων νοσοκομειακών κλινών, εκσυγχρονισμός Βιολογικού Καθαρισμού, ενεργειακές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, παρεμβάσεις για την ασφάλεια του Θεραπευτηρίου κλπ.), που εκτενώς αναφέρονται στον Απολογισμό της απερχόμενης Διοίκησης του Θεραπευτηρίου που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Τέλος τηρήθηκε αυστηρά η λίστα εισαγωγής των ασθενών, χωρίς έξωθεν πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις.»

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αξιοτιμε, κ. Ραχιώτη, άλλοτε ευτυχώς και άλλοτε δυστυχώς, οι άνθρωποι πέφτουν στο
    “λάκκο των λεόντων” για να δείξουν τη δύναμή τους και όχι στη “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”. Είναι τιμή σας που βγήκατε νικητής από αυτόν το “λάκκο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης