"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Ραγδαίες εξελίξεις: Η κυβέρνηση δεν πληρώνει το ΔΝΤ – Ο πρωθυπουργός φέρνει τη διαπραγμάτευση στη Βουλή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Tsipras
Προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του – Αύριο στις 18:30 συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε την πραγματοποίηση προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Η προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 18:00 στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Η εξέλιξη αυτή δραματοποιεί την διαπραγμάτευση και δίνει το μέγεθος της πίεσης που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές. Την ώρα που η Κομισιόν έκανε αλλεπάλληλες διαρροές ότι αναμένεται νέα συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Επί του παρόντος δεν είναι σαφές αν η προ ημερησίας στη Βουλή είναι ένας ελιγμός του κ. Τσίπρα για να αποφύγει τον αυριανό γύρο συνομιλιών που αξιώνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ή αν πρόκειται για μια προσπάθεια να ισχυροποιήσει διαπραγματευτικούς του χειρισμούς ζητώντας στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ζητούν ρήξη με τους δανειστές.

Αύριο Παρασκευή 5 Ιουνίου είναι και η ημερομηνία που η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει δόση ύψους 300 εκατ. στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν η ελληνική κυβέρνηση θα αποπληρώσει την δόση ή θα αιτηθεί την ενοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ και την συνολική καταβολή τους στο τέλος του Ιουνίου.

«Δεν έχει σκοπό η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει μια αντιπρόταση πάνω σε ένα κείμενο που απορρίπτεται συλλήβδην, αν εξαιρέσει κανείς τα πρωτογενή πλεονάσματα», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας το αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να επανέλθει στη διαπραγμάτευση με άλλη πρόταση. Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι βάση της όλης διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να είναι το κείμενο των «5», που παρέδωσε εχθές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνγκερ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εξεταστεί ο τρόπος της διαπραγμάτευσης και θα γίνουν διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα. Από αύριο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει τις συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες και επικεφαλής Θεσμών.

Η αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή γίνεται σε μια συγκυρία που η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει μονόδρομο την εθνική συνεννόηση και απορρίπτει το ενδεχόμενο εκλογών.

Την ώρα που ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι το βράδυ της Τετάρτης -στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους κυρίους Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ δηλαδή- κατέρρευσε η δήθεν πετυχημένη διαπραγμάτευση, είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι οι δανειστές δεν κάνουν πίσω από τις θέσεις που διατύπωσαν ζητώντας σκληρά μέτρα για το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό και εμμέσως έχουν θέσει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους των πιστωτών.

Η αναμενόμενη για αύριο δημόσια αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων θα δώσει σε όλους ένας σαφές δείγμα του τι πραγματικά συζητείται με τους δανειστές. Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ένας εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, παραδέχθηκε σήμερα ότι το περίφημο email Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο από την πρόταση που παρουσίασε χθες ο κ. Γιούνκερ στην ελληνική πλευρά, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα σιβυλλικά ότι δεν χάνει τον ύπνο της για το ενδεχόμενο Grexit και επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν δέχεται ακραίες προτάσεις

Αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και των υπολοίπων μελών της ελληνικής αποστολής, από τις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Ο πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του ότι «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του».

Μπάχαλο με την διαδικασία που θα γίνει η αυριανή συζήτηση στην Βουλή

Μπάχαλο φαίνεται ότι έχει προκύψει αναφορικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αυριανή κρίσιμη συζήτηση που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια τη Βουλής έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αυτό γιατί η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου μιλά για προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση ενώ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων ότι αύριο θα γίνει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Πέραν της ασυνεννοησίας που φαίνεται να υπάρχει, οι δύο διαδικασίες έχουν ορισμένες σημαντικές διαδικαστικές διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί δικαιούνται περισσότερο χρόνο για τις τοποθετήσεις τους ενώ δικαίωμα τοποθέτησης έχουν και οι υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ενώ η συζήτηση με βάση το 142 Α προβλέπει τοποθετήσεις μόνο από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εκτός αυτού, η έναρξη της συζήτησης θα γίνει στις 18:30 και όχι στις 18:00 που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός έπειτα από απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου
Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και κατέθεσε αίτημα προς το Ταμείο, ώστε να πληρωθεί ολόκληρο το πόσο εφάπαξ μέσα στον μήνα.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει ευκολότερα τα κεφάλια για να καλύψει μισθούς και συντάξεις, εξασφαλίζοντας χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, υπεβλήθη σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδος αίτημα προς το ΔΝΤ για την αποπληρωμή στις 19 Ιουνίου του συνόλου των δόσεων της χώρας προς το Ταμείο.

Πρόκειται για τις δόσεις που πρέπει να αποπληρωθούν ως τότε ύψους 1,5 δισ. ευρώ η πρώτη εκ των οποίων έπρεπε να καταβληθεί αύριο.

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως

Αύριο το απόγευμα στις 6:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και θα ενημερώσει τη Βουλή για τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων. Η συζήτηση θα γίνει βάσει του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής με ανοχή ως προς τον χρόνο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο, η διάρκεια ενημέρωσης ή δήλωσης από τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε λεπτά. Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά και ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση μέσα σε πέντε λεπτά.

Δικαίωμα ενημέρωσης έχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για δέκα λεπτά αρχικά ενώ η δευτερολογία τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα πέντε λεπτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης