"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

Σεισμός: Στο ρήγμα Τυρνάβου η μέση περίοδος επανάληψης σε 2.500 χρόνια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το ρήγμα του Τυρνάβου σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν έχει δώσει μεγαλύτερους σε ένταση σεισμούς κατά το παρελθόν.Όπως υποστηρίζουν τα αποτελέσματα της μακρόχρονης μελέτης του συγκεκριμένου ρήγματος δείχνουν ότι τα 6,2 με 6,3 Ρίχτερ είναι και «η κορυφή» για έναν σεισμό που εκδηλώνεται από το συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο είχε να δώσει κάποιον ισχυρό από τον Ιανουάριο του 1892.

Το ρήγμα έχει μήκος 10 με 12 χιλιόμετρα. Λόγω του μικρού εστιακού βάθους που είχε ο χθεσινός σεισμός θα ακολουθήσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Οι μετασεισμοί αναμένονται να είναι 1 με 2 βαθμούς μικρότεροι από τον χθεσινό σεισμό.

Το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει σε αραιά χρονικά διαστήματα μεγάλους σεισμούς. Μιλάμε για χρονικά διαστήματα άνω των 1.000 ετών. Συγκεκριμένα 2.000-2.500 χρόνια και αυτά τα στοιχεία τα βρήκαμε με την παλαιοσεισμολογική μέθοδο.

Έτσι μελετώντας αυτά τα στοιχεία είχαμε δει ότι ο χρόνος για να γίνει ένας σεισμός είχε φτάσει. Τον περιμέναμε λένε επιστήμονες αυτό το σεισμό και το ρήγμα του Τυρνάβου ήταν ένα από τα υποψήφια ρήγματα στην περιοχή για να μας δώσει έναν ισχυρό σεισμό, όπως και έγινε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς εξήγησε στο protothema.gr ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλία ήταν το 1980 στις 9 Ιουλίου με μέγεθος 6,5 Ρίχτερ, ενώ το 1954 είχε γίνει σεισμός 7 Ρίχτερ.

«Το δυναμικό των ρηγμάτων της νότιας Θεσσαλίας είναι μεγαλύτερο από εκείνα της βόρειας Θεσσαλίας. Ο χθεσινός σεισμός έγινε από το ρήγμα του Τυρνάβου το οποίο περνάει 5 χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό Δαμάσι. Αυτό το ρήγμα έχει μελετηθεί με τη μέθοδο της παλαιοσεισμολογίας, δηλαδή έχουν ανορυχθεί παλαιοσεισμολικά ορύγματα και έχουν βρεθεί προηγούμενοι σεισμοί. Η μέση περίοδος επανάληψης σε 2.500 χρόνια για το ρήγμα αυτό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης