"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.3 C
Trikala

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζομένους στον τουρισμό και την εστίαση, καθώς χιλιάδες παραμένουν χωρίς καμία στήριξη επί μήνες και χωρίς ορατή στο μέλλον βελτίωση της κατάστασής τους.

Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΤΤ) ότι ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης πιάστηκε ψευδόμενος σε σχέση με τις πληρωμές επιδομάτων.

Με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να καθιστά αβέβαιο το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, η ΠΟΕΤΤ στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μη σκεφτείτε καν να αποκλείσετε εργαζομένους από τυχόν παράταση επιδομάτων».

Όπως καταγγέλλει «οι εποχικά εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή σύμβασης μέχρι και τον Οκτώβριο και έκαναν αίτηση στον ΟΑΕΔ για επίδομα ανεργίας τον Νοέμβριο ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Ο διοικητής του οργανισμού, ενώ έβγαινε σε ΜΜΕ και έλεγε πως μόνο το 4% δεν έχει πληρωθεί, χθες μετά την κινητοποίηση του σωματείου μας στο Ηράκλειο Κρήτης παραδέχθηκε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό πως τελικά απλήρωτοι είναι το 20%, κι αν περάσουν λίγες μέρες ακόμη, ίσως παραδεχθεί πως το ποσοστό είναι μεγαλύτερο».

Ωστόσο, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν άρχισε τον Νοέμβριο και λήγει τον Ιανουάριο και θέτουν το ερώτημα πώς θα επιβιώσουν έως τον Απρίλιο, οπότε και ευελπιστούν στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου και στο άνοιγμα των ξενοδοχείων.

Σε ό,τι αφορά τον επισιτισμό, η ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι εποχικά εργαζόμενοι είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, καθώς με το πρόσχημα της μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης δεν είχαν το δικαίωμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού και είναι χωρίς εισόδημα είτε από τον Αύγουστο (όσοι πήραν το έκτακτο επίδομα ανεργίας) είτε από τον Μάρτιο.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινές εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας από τις αρχές Νοεμβρίου και έπειτα δεν άνοιξαν ποτέ, «έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού», όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΤΤ.

Τέλος, η ομοσπονδία καταγγέλλει πως «αυτό που ξεπερνά κάθε όριο είναι πως όσοι έκαναν μονομερή αίτηση για αναστολή σύμβασης δεν φαίνονται να έχουν ένσημα στο σύστημα του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που δικαιούνται επιδομάτων από το ΕΦΚΑ να μην μπορούν να τα πάρουν».

Πηγή: www.newsbreak.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης