"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Σε σούπερ μάρκετ μετατρέπονται οι λαϊκές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Από τους εμπόρους και την ΚΕΔΕ προέρχονται οι πρώτες αντιδράσεις για το ν/σ του Υπ. Οικονομίας σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο.

Το νομοθέτημα, προκαλεί τις ενστάσεις των εμπόρων, οι οποίοι διαφωνούν με τη διεύρυνση των προϊόντων και δη των βιομηχανικών που θα διατίθενται στις λαϊκές και τις αντιδράσεις της Ένωσης των Δήμων της χώρας ως προς τον περιορισμό του ημερήσιου τέλους.

  Πρωτίστως να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στη Βουλή, δεν επιχειρεί μόνο να εξαλείψει όλα τα “γκρι” σημεία που ισχύουν σήμερα και εμποδίζουν κοινωνικές ομάδες να δραστηριοποιηθούν στην αγορά αλλά θεσμοθετεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χορήγησης των αδειών και στο είδος των πωλούμενων προϊόντων. Επί της ουσίας, η λαϊκή αγορά θα μετατραπεί σε «σούπερ μάρκετ» καθώς, πλήθος άλλων προϊόντων, πέραν των παραδοσιακών γης και θαλάσσης, θα μπορεί να διατίθεται από τους πάγκους της. 

Ειδικότερα, όπως ορίζει το ν.σ τα είδη που θα βρίσκουν οι καταναλωτές στη λαϊκή θα είναι:

– αυγά σφραγισμένα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού, ελιές, καρύδια, κάστανα, όσπρια, ελαιόλαδο συσκευασμένο, οίνος εμφιαλωμένος, μέλι τυποποιημένο

– πουλερικά και κουνέλια που πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας

– τσίπουρο, προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων). Ειδικά για την πώλησή του χύμα τσίπουρου το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει στη δημιουργία Μητρώου Μικρών Αποσταγματοποιών, με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο.

– άνθη, καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και κηπευτικό χώμα, το οποίο δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, καθώς και πολλαπλασιαστικό υλικό καλλιεργούμενων φυτικών ειδών, όπως φυτάρια κηπευτικών, δενδρύλλια οπωροφόρων και φυτά αμπέλου

– προϊόντα οικοτεχνίας όπως γαλακτοκομικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά ζυμαρικά, βότανα, αρτύματα,  αλλαντικά από παραγωγούς κτηνοτρόφους, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένες μονάδες, τηρουμένων των όρων υγιεινής και ασφάλειας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι αδειούχοι παραγωγοί πωλητές υπαιθρίου εμπορίου μπορούν κατά τη διάρκεια διάθεσης των καλλιεργούμενων προϊόντων τους να διαθέτουν και άλλα μη επεξεργασμένα πρωτογενή προϊόντα που σχετίζονται με την κύρια παραγωγή τους. Ενδεικτικά αναφέρονται τα αμπελόφυλλα για τους αμπελοκαλλιεργητές, τα άνθη κολοκυθιού για τους αντίστοιχους καλλιεργητές, τα αυτοφυή φυτά που φύονται εντός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των παραγωγών, τα οποία ούτως ή άλλως διατίθενται και σήμερα.

Εκτός από αυτά τα προϊόντα θα διατίθενται και διάφορα βιομηχανικά είδη (πλην ηλεκτροδοτούμενων ηλεκτρικών ειδών και παιχνιδιών), όπως είδη ένδυσης νεωτερισμών, ψεύτικα κοσμήματα (φο μπιζού), λευκά είδη, ψιλικά, είδη υπόδησης, δερμάτινα είδη (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια), αυτόνομα μη ηλεκτροδοτούμενα ηλεκτρικά είδη, εκκλησιαστικά είδη, είδη ατομικής καθαριότητας ή οικιακής φροντίδας, μέσα συσκευασίας (χάρτινες, πλαστικές σακούλες), είδη υαλοπωλείου, πλαστικά με το μέτρο, είδη χαρτιού, εργαλεία και βιομηχανικά είδη κηπουρικής και ανθοκομίας.

ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ

 Με αυτή ακριβώς τη ποικιλία των βιομηχανικών ειδών, διαφωνούν οι έμποροι οι οποίοι ζητούν τον περιορισμό των ειδών που επιτρέπεται να πωλούνται στις λαϊκές αγορές στα προϊόντα γης και θάλασσας.  «Στον ορισμό των λαϊκών αγορών, παρατηρούμε ότι, για πρώτη φορά περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο ορισμό και τα βιομηχανικά είδη προς διάθεση. Αν και είναι άτυπη πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια, δεν συμφωνούμε με την τυπική αυτή διεύρυνση. Οι λαϊκές αγορές θα έπρεπε να περιορίζονται στα προϊόντα γης και θάλασσας, καθώς αυτός είναι ο ουσιαστικός τους ρόλος” τονίζουν μεταξύ άλλων οι έμποροι προσθέτοντας πως  “υπάρχουν άλλου είδους υπαίθριες αγορές οι οποίες καλύπτουν τα βιομηχανικά είδη με μεγαλύτερο εύρος, όπως είναι οι εμποροπανηγύρεις και οι κυριακάτικες αγορές», αναφέρει συγκεκριμένα η ΕΣΕΕ. 

Πέραν των πωλούμενων ειδών, το νομοσχέδιο επιφέρει και μια σειρά άλλων αλλαγών τόσο ως προς τις χορηγούμενες άδειες όσο και προς το ημερήσιο τέλος. Ειδικότερα:

* Αδεια παραγωγού θα μπορούν να παίρνουν, εκτός από τους επαγγελματίες αγρότες, αγροτικοί και γυναικείοι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών.

* Καταργείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση στις λαϊκές αγορές, εφόσον ο παραγωγός αναπληρώνεται από τη σύζυγο ή τα τέκνα. Εισάγεται η απονομή των αδειών με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, οικογενειακή κατάσταση κ.α.) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

* Καταργείται η κληρονομική διαδοχή των αδειών που θα χορηγηθούν με το νέο σύστημα, δηλαδή οι υφιστάμενες άδειες θα μπορούν να μεταβιβαστούν στην επόμενη γενιά. Οι άδειες θα προκηρύσσονται από τις Περιφέρειες με βασικό κριτήριο να υπάρχουν κενές θέσεις στις αγορές ώστε το επάγγελμα να είναι βιώσιμο. Άδεια ετήσιας διάρκειας μπορεί επίσης να χορηγείται σε εμπόρους που πτωχεύουν προκειμένου να εκποιήσουν το εμπόρευμα της επιχείρησής τους.

* Το σύνολο των αδειών θα καταγραφούν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα είναι έτοιμη σε περίπου πέντε μήνες.

* Θα υπάρχει διακριτή σήμανση στις λαϊκές. Πράσινα ταμπελάκια στους πάγκους τους, με τα ονοματεπώνυμά τους θα φέρουν οι παραγωγοί και μπλε οι επαγγελματίες πωλητές.

ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΕΛΟΣ

* Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ημερήσιου ανταποδοτικού τέλους, που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι προσερχόμενοι στις λαϊκές αγορές. Το ύψος του ημερήσιου τέλους καθορίζεται ανά ημέρα, είναι κοινό για παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές και καταβάλλεται μηνιαίως είτε σε ειδικά ορισμένο τραπεζικό λογαριασμό, είτε στο ταμείο του φορέα λειτουργίας.

Το ημερήσιο τέλος, ωστόσο, δεν θα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου στους δήμους ως ίσχυε, αλλά ένα μέρος του. Και γι αυτό το λόγο διαφωνεί η ΚΕΔΕ, ζητώντας να καταβάλλεται στο σύνολό του στους δήμους, διότι αφενός έχουν την ευθύνη της αποκομιδής των απορριμμάτων και της καθαριότητας στους χώρους άσκησης του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών, αφετέρου δε, διότι στο σχέδιο νόμου προτείνεται και η κατάργηση του τέλους καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων που εισέπρατταν μέχρι τώρα…

«Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, θα κληθούν οι δήμοι να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα προσφέρουν, έναντι όμως πολύ χαμηλότερου τιμήματος. Γεγονός που οδηγεί ουσιαστικά στην επιβάρυνση των δημοτών τους», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης