"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Από το Μουσείο της Ακρόπολης κυρίες και κύριοι να σας συστήσουμε την ΑΥΓΗ – Είναι η Τρικαλινή γυναίκα που έζησε πριν 9.000 χρόνια στο Σπήλαιο της Θεόπετρας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, σε ειδική εκδήλωση  έγινε η παρουσίαση της ΑΥΓΗΣ . «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού». Η Αυγή είναι η μεσολιθική γυναίκα του 9.000 π.Χ. από το σπήλαιο της Θεόπετρας, το οποίο βρίσκεται κοντά στα Μετέωρα. Μία εκδήλωση που σκοπό είχε την σύγχρονη ματιά μας στο βάθος της ιστορίας των προγόνων μας. 

«Πίσω από την Ιστορία είναι ο Άνθρωπος. Τα μεγάλα επιτεύγματα, οι σπουδαίες κατακτήσεις, τα βήματα προς το μέλλον σημαδεύτηκαν από ανθρώπινες σχέσεις που διαμόρφωσαν ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα». Αυτό τόνισε ο Μανόλης Παπαγρηγοράκης μιλώντας σε ημερίδα στο Μουσείο Ακρόπολης για την ανασύσταση του προσώπου της 19χρονης «Αυγής» που έζησε πριν από 9.000 χρόνια. Πρόκειται για εύρημα της Νίνας Κυπαρίσση- Αποστολίκα, επίτιμης διευθύντριας του υπουργείου Πολιτισμού, από τα Μεσολιθικά στρώματα του σπηλαίου Θεόπετρα, στην Καλαμπάκα.

 

Η πρώτη παρουσίαση του προσώπου έγινε στην ημερίδα αυτή, που ξεκίνησε σήμερα στις 5 το απόγευμα. Όπως είπε στην ομιλία της η ανασκαφέας, η «Αυγή» ανακαλύφθηκε το 1993, ύστερα από επτά χρόνια ανασκαφών στο σπήλαιο. «Τότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά αδιατάρακτη ταφή στη θέση εναπόθεσής της, η οποία ύστερα από ραδιοχρονολογήσεις επί των ίδιων των οστών βεβαιώθηκε ότι ανήκει στην 8η χιλιετία π.Χ. και επομένως χρονολογείται στη Μεσολιθική περίοδο, όπως άλλωστε προέκυπτε και από τη στρωματογραφική ακολουθία», ανέφερε.

«Hλικίας περίπου 18- 25 ετών με ύψος 1,57 μ. Η ανθρωπολογική εξέταση δείχνει άτομο με στοιχεία ήπιων αλλοιώσεων από επεισόδια φλεγμονής, πιθανά αναιμίας ή/και σκορβούτου, καθώς και υποψία για ενδοκρινολογικό ή/και μεταβολικό πρόβλημα. Έχει προγναθισμό. Παλαιοδιατροφικές μελέτες υποδηλώνουν κατανάλωση τροφής από χερσαίο περιβάλλον και όχι από θαλάσσια προέλευση».

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης