"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17 C
Trikala

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Η ζωή μου εκτός γηπέδων»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το No 5 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις, ο αθλητής-φαινόμενο, μιλά για την καθημερινότητά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την επόμενη ημέρα στο τένις, αλλά και την Ελλάδα που αποτελεί θετικό πρότυπο για ολόκληρο τον πλανήτη

tsitsipas-gala

Το να επικοινωνήσεις με τον Στέφανο Τσιτσιπά, που ξεκίνησε την καριέρα του από τα tennis courts της Βουλιαγμένης και έφτασε να επιβάλλεται σε τουρνουά Grand Slam έχοντας ως αντιπάλους τους καλύτερους του κόσμου, δεν είναι πια εύκολο. Υπάρχουν μάνατζερ, γραφεία επικοινωνίας και δυνατά συμβόλαια που θέτουν τους κανόνες. Ο ίδιος ωστόσο, παρά την επιτυχία του και τη γρήγορη και σαφώς όχι χωρίς θυσίες αναρρίχησή του στην κορυφή του αθλήματος, δεν έχασε τον έλεγχο. Αντιθέτως, διατηρεί τον αυθορμητισμό της νεαρής του ηλικίας και τον ενθουσιασμό του αθλητή που είχε την ευτυχία να γευτεί τη γενναιοδωρία της ζωής σε κάθε έκφανσή της.

Tweets, selfies και posts στα social media αποδεικνύουν ότι ο Ελληνας σταρ του τένις διαφέρει από άλλους διεθνώς καταξιωμένους συναδέλφους του, όπως ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Ρότζερ Φέντερερ. Παρόλο που δυσανασχετεί με κάθε είδους πρωτόκολλο, είναι ευγενής, ανεπιτήδευτος και διαθέτει την αναμφισβήτητη λάμψη των ανθρώπων με star quality, όπως δήλωσε πρόσφατα και η Αννα Βίσση.

tsitsipas_gala__10_
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δηλώνει αφοπλιστικά πως αν δεν ήταν τενίστας θα ήθελε να είναι κινηματογραφιστής και το επιβεβαιώνει δημιουργώντας ακατάπαυστα βιντεάκια που σαρώνουν στα social media
tsitsipas_gala__9_
tsitsipas_gala__8_
Με την καλή του φίλη και κορυφαία τενίστρια Μαρία Σάκκαρη

Το lockdown, η παύση κάθε είδους δραστηριότητας και η αναστολή των projects σε όλους τους τομείς προσγείωσαν τους πάντες απότομα σε μια νέα αλλόκοτη πραγματικότητα. Για εκείνους που είχαν την τύχη να έχουν δουλέψει με τον εαυτό τους, βέβαια, το αναγκαστικό αυτό φρένο που επέβαλε το ξέσπασμα του κορωνοϊού αποτέλεσε παράλληλα μια αφορμή να ξαποστάσουν, να πάρουν μια ανάσα, να σκεφτούν, ίσως και να σχεδιάσουν, καλύτερα την επόμενη ημέρα.

Τη στιγμή που τα πάντα μπήκαν σε αναμονή, ο Ελληνας πρωταθλητής όδευε για μία από τις τρεις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Μεγάλες διοργανώσεις όπως το Roland Garros και το Wimbledon ανέβαλαν το ραντεβού τους με το κοινό, ενώ τα γήπεδα όπου λαμβάνουν χώρα οι αγώνες στο πλαίσιο του US Open στη Νέα Υόρκη έχουν μετατραπεί σε νοσοκομείο. Το προσωρινό νοσοκομείο που στεγάζεται στο National Tennis Center διαθέτει 350 κλίνες και δεν φιλοξενεί ασθενείς του COVID-19, αλλά προσφέρει μια ανάσα ανακούφισης στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής.

Η επέλαση του ιού, η ραγδαία εξάπλωσή του από χώρα σε χώρα ανάγκασε ακόμα και αθλητές παγκόσμιας κλάσης να εγκαταλείψουν τα γήπεδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που αρχικά συνιστούσε στις κυβερνήσεις σταδιακή άρση των δραστηριοτήτων και των μεγάλων συναθροίσεων, επέβαλε ξαφνικά το πάγωμα κάθε άμεσου πλάνου. Οι αγώνες σταμάτησαν και ο Στέφανος Τσιτσιπάς επέστρεψε στο σπίτι του στη Γαλλία. Τον ρωτώ πώς έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητά του αυτή την περίοδο. Δεν έχει χάσει το κέφι του. Καθώς είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί του και στο παρελθόν, δεν μου κάνει εντύπωση. Ετσι είναι ο Στέφανος, εστιάζει πάντα στη θετική πλευρά των πραγμάτων.

tsitsipas_gala__7_
Με τον πατέρα του και προπονητή του, Απόστολο Τσιτσιπά
tsitsipas_gala__6_
Με τον διεθνούς φήμης γυμναστή Χρήστο Φιωτάκη και τον αδελφό του, Πέτρο Τσιτσιπά

«Σίγουρα οι μέρες μου κυλούν πιο ήρεμα από πριν. Πλέον μπορώ να διαθέσω αρκετό χρόνο καθημερινά για να απολαύσω χωρίς βιασύνη την οικογένειά μου και τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτές οι συνηθισμένες αλλά τόσο όμορφες οικογενειακές στιγμές κατακλύζουν την καθημερινότητά μου, αφήνοντας προς το παρόν το τένις και την προπόνηση σε δεύτερη μοίρα», μου απαντά με ειλικρίνεια.

H οικογένεια Τσιτσιπά είναι μια δεμένη οικογένεια και ο Στέφανος που περνά τον περισσότερο χρόνο του ταξιδεύοντας για τις ανάγκες των τουρνουά είναι ευτυχής κάθε φορά που του δίνεται η δυνατότητα να βρεθεί με τους οικείους του. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά τόσο ωραίο όταν η οικογένεια καταφέρνει να συγκεντρωθεί όλη μαζί, όπως συμβαίνει τώρα. Η αναγκαστική αυτή παύση έχει και τα θετικά της. Οι άνθρωποι βρήκαν χρόνο να ξανασμίξουν. Εγώ είμαι ο πρωτότοκος της παρέας. Ακολουθούν άλλα τρία αδέλφια, ο Πέτρος, δύο χρόνια μικρότερος, ο Παύλος έντεκα ετών, και η τζούνιορ Ελισάβετ, που ως μικρότερη την έχουμε χαϊδεμένη και της κάνουμε όλα τα χατίρια. Η Eλισάβετ, που πρόσφατα την είδατε να πρωταγωνιστεί σε Instagram Story, είναι η πριγκίπισσά μας. Οφείλω πολλά στην οικογένειά μου. Ο πατέρας μου με μύησε στην τεχνογνωσία του τένις ενώ η μητέρα μου μού έμαθε πώς να διαχειρίζομαι την ψυχολογία μου. Διαθέτω κράμα DNA και από τους δύο. Εχω μεγαλώσει σε μια τυπική πολύτεκνη ελληνική οικογένεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

tsitsipas_gala__5_
Η μητέρα του, Ιουλία Σαλνίκοβα, χειροκροτώντας από τις κερκίδες τον γιο της

Πώς διαχειρίζεται όμως ο ίδιος αυτή την πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση; «Νομίζω ότι όλοι γίναμε σοφότεροι. Το μήνυμα που παίρνουμε από αυτή τη δοκιμασία στην οποία έχουμε όλοι αναγκαστικά υποβληθεί είναι ότι πρέπει να μάθουμε να εκτιμούμε και να απολαμβάνουμε περισσότερο τα απλά καθημερινά πράγματα που μας προσφέρει η ζωή. Οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες για όλα, καθώς όπως αποδείχθηκε τίποτα δεν είναι πια δεδομένο».

Για τον είκοσι ενός ετών Στέφανο τα παιχνίδια με την αφρόκρεμα του αθλήματος αποτελούν πλέον ρουτίνα. Βεβαίως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Καθώς μεγάλωσε στις γειτονιές των νοτίων προαστίων, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την οικογενειακή παράδοση, αφού ο πατέρας του Απόστολος είναι προπονητής του τένις, εκπαιδευμένος στην Ελλάδα και την Αυστρία, ενώ η μητέρα του Tζούλια υπήρξε, όπως και η αδελφή της, πρωταθλήτρια του τένις στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Γαλουχημένος με δύο κουλτούρες, αισθάνεται υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Ακόμη περισσότερο που κατά τη διάρκεια της καραντίνας η Ελλάδα αποτέλεσε ένα θετικό πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα σε αυτό συνέβαλε και ο ίδιος όπως μπορούσε, καθώς στο πλαίσιο της καμπάνιας #menoume spiti γύρισε με το κινητό του ένα βιντεάκι για λογαριασμό της ΕΡΤ, το οποίο έπαιζε μέχρι πρότινος στην ελληνική τηλεόραση. «Ο πρωθυπουργός και γενικότερα η ελληνική πολιτεία επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης και σε συνεργασία με όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες, που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Οι Ελληνες αποδείξαμε ότι όταν δουλεύουμε ενωμένοι τα καταφέρνουμε και ξεπερνάμε κάθε πρόκληση με επιτυχία».

tsitsipas_gala__4_

Μέρες & νύχτες μακριά από τους αγώνες

Τα παιδικά του χρόνια είναι συνυφασμένα με το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας», στο οποίο οι γονείς του εργάζονταν ως εκπαιδευτές του τένις. Επιασε τη ρακέτα για πρώτη φορά σε ηλικία τεσσάρων ετών. «Η ρακέτα ήταν πιο μεγάλη από εμένα, αλλά εγώ προσπαθούσα να παίξω. Μικρός ήθελα να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Κάποια στιγμή όμως έγινε ένα κλικ μέσα μου και στράφηκα στο τένις. Στον πρώτο αγώνα της ζωής μου έχασα. Εκτοτε το έβαλα πείσμα να κερδίζω».

Σύντομα έγινε Νο 1 στον κόσμο στην κατηγορία παίδων, ενώ μεγαλώνοντας -και μετά από επιτυχημένες εμφανίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό στο διεθνές κοινό- κατέκτησε επάξια μια θέση στην παγκόσμια ελίτ του αθλήματος. Δεν θα μπορούσα να μην τον ρωτήσω αν η ανοδική του πορεία τον έκανε να αισθανθεί τον ίλιγγο της κορυφής, να χάσει τις ισορροπίες του: «Προσπαθώ να απολαμβάνω το ταξίδι με τις ανηφόρες και τις κατηφόρες του. Δεν φοβάμαι τα ύψη, ποτέ δεν τα φοβήθηκα. Τα βλέπω ως πρόκληση για την ολοκλήρωσή μου. Ολα έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά προσπαθώ να έχω τον έλεγχο των καταστάσεων».

Συνεχίζουμε τη συζήτησή μας. Αυτή τη φορά ο χρόνος δεν μας πιέζει, καθώς καμία προγραμματισμένη προπόνηση δεν τον περιμένει. Του ζητώ να μου πει ποια είναι η στιγμή της διαδρομής του που δεν ξεχνά: «Υπάρχουν πολλές στιγμές στην πορεία μου που είναι χαραγμένες βαθιά στην ψυχή και το μυαλό μου. Αν έπρεπε να σταθώ σε μία, θα έλεγα η επιτυχία μου στο Λονδίνο όπου κέρδισα τον τίτλο του Nitto Masters τον περασμένο Νοέμβριο». Αναφέρεται φυσικά στη σειρά των αγώνων που έκαναν την ελληνική κερκίδα να ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς με αποκορύφωμα την ιστορική νίκη του Τσιτσιπά απέναντι στον βασιλιά του τένις Ρότζερ Φέντερερ. «Αυτή η διοργάνωση μου έδωσε υψηλή αυτοπεποίθηση καθώς συνετέλεσε στο να πραγματοποιηθούν κάποια όνειρά μου», συμπληρώνει.

tsitsipas_gala__3_

Αν και απέχει από αγώνες, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κρατά τη φόρμα του με προπονήσεις. Αλλωστε, τα μέτρα κάποτε θα αρθούν. Η παγκόσμια κοινότητα του τένις ήδη ανυπομονεί να ξαναβρεθεί στα τερέν και να προσφέρει υψηλό θέαμα στο φιλοθεάμον κοινό. «Οπωσδήποτε σκέφτομαι το τένις και τους αγώνες γιατί είναι το επάγγελμά μου, αλλά κανείς δεν γνωρίζει επίσημα πότε θα ξεκινήσουμε. Εχει να κάνει με την εξέλιξη της γενικότερης κατάστασης». Μέχρι τότε, το ημερήσιο πρόγραμμά του θα κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Αριστος γνώστης της τεχνολογίας και με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες, ο Στέφανος κυκλοφορεί παντού με τη φωτογραφική του κάμερα αποτυπώνοντας στιγμές, εικόνες, συναισθήματα. Συχνά γυρίζει και μοντάρει βίντεο τα οποία ανεβάζει για τους φαν του στο YouTube: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κόπο απαιτεί όλο αυτό», διευκρινίζει ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς. «Σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο του τον περνά κάνοντας αυτά τα φιλμάκια. Εχει πάθος με τις κινηματογραφήσεις».

Ο ίδιος ομολογεί ότι αν δεν ήταν τενίστας θα μπορούσε άνετα να γίνει κινηματογραφιστής. «Με ξεκουράζει να φτιάχνω βίντεο και να τα μοιράζομαι με τον κόσμο. Το έκανα μια φορά για πλάκα, είδα ότι είχε ανταπόκριση και το συνέχισα. Στο YouTube κάνω vlogs, travel vlogs για να καταγράφω μέρος της καθημερινότητάς μου ώστε να μπορώ να γίνομαι καλύτερος. Θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνω και μια ταινία», εξομολογείται.

tsitsipas_gala__2_

Διαθέτει χιούμορ, δεν αποφεύγει τις αναρτήσεις, ενώ οι ιστορίες του στα social media έχουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες αποδέκτες. Πρόσφατα δημιούργησε έναν ακόμη λογαριασμό στο Instagram, το «Stef with sign», όπου ποζάρει κρατώντας χάρτινες ταμπέλες που φέρουν πάνω τους μηνύματα. «Το βρίσκω διασκεδαστικό. Παράλληλα όμως αποτελεί και έναν χαλαρό τρόπο να περάσω κάποια μηνύματα», μου λέει.

Γνωρίζοντας ότι έχει το χάρισμα της ζωηρής φαντασίας, τον ρωτώ ποιες προσωπικότητες από την παγκόσμια ιστορία θα προσκαλούσε σε ένα πάρτυ. Γελά. Κάνει μια παύση για να σκεφτεί: «Σωκράτη, Αριστοτέλη, Μέγα Αλέξανδρο, Πυθία, Οδυσσέα, Ιπποκράτη, Καζαντζάκη, Δαλάι Λάμα και, βέβαια, τον Νίκολα Τέσλα». Φυσικά, αναφερόμαστε και στην επόμενη μέρα: «Ολοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Σίγουρα η Ελλάδα έχει στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους για τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση θα έλεγα, για τις περισσότερες χώρες».

Κλείνοντας την κουβέντα μας, δηλώνει πως ανυπομονεί να βρεθεί και φέτος για διακοπές στην πατρίδα του. «Η ενέργεια της Ελλάδας είναι μοναδική. Τα όμορφα τοπία, η θάλασσα, τα νησιά, οι άνθρωποι, η φιλοξενία, ο πολιτισμός, η γαστρονομία. Ο συνδυασμός όλων και το καθένα ξεχωριστά είναι μέσα στην καρδιά μου. Υπάρχουν τόσα πράγματα που θα ήθελα αυτό το καλοκαίρι να απολαύσω στην Ελλάδα!»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νικόλας Κομίνης, GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης