"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Στα Τρίκαλα τεράστια επένδυση 37,97 MW του γερμανικού κολοσσού ABO Wind

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η συμφωνία της Creta farms με τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο ABO Wind AG, ανοίγει το δρόμο για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, πρόκειται για τέσσερις αδειοδοτημένες μονάδες οι οποίες θα αναπτυχθούν σε έκταση 800 στρεμμάτων, στα Μεγάλα Καλύβια, στο χώρο της παλιάς αλλαντοβιομηχανίας ΕΛΒΙΚ που κατείχαν οι αδερφοί Δομαζάκη της Creta Farms, οι οποίοι, παρά τις προσπάθειές τους στο παρελθόν, δεν κατάφεραν να μετατρέψουν σε χοιροτροφική μονάδα.

Η ABO Wind AG, προχώρησε σε συμφωνία με τους δύο επιχειρηματίες από την Κρήτη, προκειμένου να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο των ενεργειακών τους εταιριών. Πρόκειται για τις εταιρίες «Ενεργειακή Θεσσαλίας» και «Φάρμα Ενεργειακή» οι οποίες κατείχαν άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τα δύο αδέλφια από το Ρέθυμνο διέθεταν ποσοστό από 50% των προαναφερόμενων εταιριών. Αφού συμμετείχαν στο διαγωνισμό δημοπράτησης της Αρχής για φωτοβολταϊκά πετυχαίνοντας τα έργα τους να ενισχυθούν για την ισχύ τους, στη συνέχεια εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό 51% η ABO Wind AG. Οι επιχειρηματίες της Creta Farms εμφανίζονται πια με μερίδιο από 24,5% στις δύο εταιρείες.

Η «Ενεργειακή Θεσσαλίας» και η «Φάρμα Ενεργειακή» συμμετείχαν στις δημοπρασίες για τη δεύτερη κατηγορία των φωτοβολταϊκών με ισχύ από 1 έως 20 MW. Πρόκειται για τέσσερα έργα που θα αναπτυχθούν στις εκτάσεις της πρώην ΕΛΒΙΚ.  Τα τρία από αυτά έχουν το καθένα ισχύ 9,89 MW και το τέταρτο 8,30 MW.

Συνολικά οι αδελφοί Δομαζάκη με την ABO Wind AG πήραν στις δημοπρασίες της συγκεκριμένης κατηγορίας 37,97 MW από τα συνολικά 52,92 MW που κατακυρώθηκαν στους οκτώ συμμετέχοντες. Στη συγκεκριμένη κατηγορία του διαγωνισμού της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 14 έργα φωτοβολταϊκών σταθμών. Οι τιμές που έδωσαν οι δύο εταιρίες ήταν από 62,97 έως 62,99 ευρώ ανά ΜWh, όταν η τιμή εκκίνησης είχε καθοριστεί στα 80 ευρώ ανά MWh.

Η ABO Wind AG είναι οι πιο έμπειροι και εξειδικευμένοι Ευρωπαίοι developers έργων ΑΠΕ  έχοντας αναπτύξει και κατασκευάσει 650 ανεμογεννήτριες, ηλιακούς σταθμούς και μονάδες παραγωγής βιοαερίου συνολικής ισχύος τουλάχιστον 1.400 Μεγαβάτ. Απασχολεί 500 άτομα προσωπικό, δραστηριοποιείται σε 18 χώρες του κόσμου και ιδρύθηκε πριν από 22 χρόνια.

Το συγκεκριμένο deal των Κρητικών με τους Γερμανούς φέρνει απομείωση του δανεισμού της Creta farms κατά 4 εκατ. ευρώ. Kαι αυτό, όταν έχει προηγηθεί η συμφωνία με τις τράπεζες, στα μέσα Mαρτίου, που προβλέπει ευνοϊκή αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρίας, με ενοποίηση με χαμηλότερο επιτόκιο και μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου στο τέλος της 4ετίας, διασφαλίζοντας έτσι τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση όλων των εμπορικών και επενδυτικών projects της στην Eλλάδα και στο εξωτερικό.

Ζήσης Ηρειώτης thessaliaeconomy.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης