"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Στην εντατική στο Ιπποκράτειο με μηνιγγίτιδα μαθητής από το Γριζάνο Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε κρίσιμη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένας 13χρονος μαθητής από το Γριζάνο Τρικάλων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του OichaliaNEWS ο 13χρονος μαθητής του Γυμνασίου Φαρκαδόνας από το Γριζάνο Τρικάλων παρουσίαζε τις τελευταίες ημέρες υψηλό πυρετό με έντονο πονοκέφαλο και ζάλη.

Χθες μεταφέρθηκε σε άσχημη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων όπου οι θεράποντες ιατροί μετά και τις εργαστηριακές εξετάσεις που έδειξαν ιογενής μηνιγγίτιδα έκριναν αναγκαία την άμεση μεταφορά του 13χρονου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο 13χρονος βρίσκεται διασωληνομένος στην ΜΕΘ του Ιπποκρατείου με την κατάστασή του να είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Στην Υγιεινομική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων εχει σημάνει συναγερμός ενώ αύριο θα γίνει απολύμανση του Γυμνασίου Φαρκαδόνας σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Φαρκαδόνας:

Σύμφωνα με Την γνωµοδότηση του ∆ιευθυντή του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας κ. Σακελλαρίου Ιωάννη, ότι µαθητής του Γυµνασίου Φαρκαδόνας παρουσίασε µηνιγγίτιδα και προτάθηκε προληπτική απολύµανση των Κοινοχρήστων χώρων του Σχολείου για την προστασία των µαθητών.

Ως εκτούτου Αποφασίζουμε και ∆ιακόπτουµε τα µαθήµατα του Γυµνασίου Φαρκαδόνας την 28-1-2015 για µια ηµέρα (1) λόγω απολύµανσης των κοινοχρήστων χώρων του Σχολείου, κατόπιν παρουσίασης κρούσµατος µηνιγγίτιδας, για την προστασία των µαθητών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας
Η μηνιγγίτιδα εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα, εμετό, ζαλάδα, φωτοφοβία κι εξάνθημα κόκκινων κηλίδων οι οποίες δεν εξαφανίζονται με την πίεση του δέρματος. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν από μερικές ώρες έως μία με δύο ημέρες.
Από την κλινική εξέταση ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει εάν πρόκειται για ιογενή ή για μικροβιακή μηνιγγίτιδα, καθώς απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις στο νοσοκομείο.
Οι ιοί ή τα βακτήρια κάτω από συνθήκες που δεν είναι γνωστές, εισβάλλουν στον οργανισμό, διαπερνούν την άμυνά του και προκαλούν τη μηνιγγίτιδα. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται ότι είναι ο εξασθενημένος οργανισμός, οι απλές ιώσεις, η κούραση, το στρες.
Αυξημένος κίνδυνος νόσησης εμφανίζεται πάντα σε κλειστούς χώρους μεγάλων συναθροίσεων, όπως τα σχολεία, οι φοιτητικές εστίες, οι στρατώνες.

Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης
Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Τα εμβόλια του αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β, του μηνιγγιδόκοκκου και του πνευμονιόκοκκου προσφέρουν σημαντική προστασία στους παιδικούς οργανισμούς, έως και 90% από τα επίμαχα βακτήρια.
Η ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί να προληφθεί με τα μέτρα ατομικής υγιεινής, δηλαδή το καλό πλύσιμο των χεριών, τον αερισμό των χώρων, την αποφυγή συγχρωτισμού για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως τα μωρά και τα παιδιά.
Στην περίπτωση της ιογενούς μηνιγγίτιδας χορηγούνται στον ασθενή αντιικά φάρμακα, ενώ στη βακτηριακή μηνιγγίτιδα αντιβιοτικά.
Μόλις θεραπευτεί ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του, πχ στο σχολείο ή στην εργασία. Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ούτε και λόγος αποκλεισμού από τις ομαδικές δραστηριότητες.
Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν περισσότερα κρούσματα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, τότε συστήνεται χορήγηση αντιβιοτικού προληπτικά (χημειοπροφύλαξη) σε όσα άτομα ήλθαν σε επαφή με τον ασθενή, πχ στους μαθητές της τάξης, την οικογένεια και αλλού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης