"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Στη μνήμη του Αλέκου Ζούκα

lafarm

Σχετικά άρθρα

afieroma se Zouka Aleko

Αποδείχθηκε πολύ μικρό το Θέατρο του Μύλου για να χωρέσει χθες βράδυ, τους φίλους του Αλέκου Ζούκα που συγκεντρώθηκαν να τιμήσουν τη μνήμη του, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ημέρα έφυγε από κοντά μας. Ο Αλέκος Ζούκας, σίγουρα δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος.

afieroma se Zouka Aleko

Κατάφερνε πάντα να γίνεται το κεντρικό πρόσωπο στην παρέα, να κερδίζει το ενδιαφέρον όλων με τον τρόπο που μιλούσε και σκεφτόταν.

Γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1956 στο Μεσενικόλα Καρδίτσας. Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία και το μπουζούκι.

afieroma se Zouka Aleko

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως συντάκτης, σχολιαστής, αρθρογράφος (Ημερήσιος Κήρυκας, Θεσσαλική Ηχώ κ.α.), περιοδικά και ραδιόφωνα. Υπήρξε διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας. Ήταν ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «έλλα», κειμενογράφος και ερευνητής σε σειρές ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ. Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν στην ΕΡΑ.

afieroma se Zouka Aleko

Συμμετείχε συγγραφικά στο συλλογικό έργο των Οικοτουριστικών Οδηγών της Πίνδου (11 τόμοι, 2003-2005) και στο βιβλίο «Ενθύμιον Χώρας Τυρνάβου» (1994) των εκδόσεων Έλλα. Προσωπικά του έργα είναι: «Γεύσεις της Θεσσαλίας, Ιστορική-ανθρωπολογική προσέγγιση της Θεσσαλικής Διατροφής», (2008), «Περιβαλλοντικός Αρχαιολογικός Οδηγός Ολύμπου Ελασσόνας» (2009), «Περιβαλλοντικός Αρχαιολογικός Οδηγός Κισάβου-Μαυροβουνίου» (2009), «Όλυμπος-Κίσαβος-Μαυροβούνι, Ιστορία, Φύση, Κοινωνία, Οικισμοί», (2009).

afieroma se Zouka Aleko

Έχει συγγράψει συνοδευτικά ιστορικο-αισθητικά δοκίμια για τους δίσκους παραδοσιακής μουσικής Σμίξη-Γρεβενών (1991), Τα τραγούδια της Νεβρόπολης Καρδίτσας (1993), Γράβα, Ζαγορίσια και Γιαννιώτικα (2001), Παδιώτικο Γλέντι-Κόνιτσα (2002) και Πασχαλιόγορτα Δήμου Ποταμιάς (2005). Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Φαρφουλάς των τελευταίων χρόνων.

afieroma se Zouka Aleko

Το τελευταίο βιβλίο του Αλέκου Ζούκα, «Στη Χίο με τον Anatol de Meibohm», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Φαρφουλάς» και παρουσιάστηκε στη Λάρισα, στο Θέατρο του Μύλου, από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε η γυναίκα του Δέσποινα, η οποία ευχαρίστησε όλους όσοι ήρθαν για να τιμήσουν ο καθένας το δικό του Αλέκο.

Προβλήθηκε βίντεο με φωτογραφίες του και αποσπάσματα από εκπομπές του κι από βραδιές που έπαιζε μπουζούκι και τραγουδούσε.

afieroma se Zouka Aleko

Ο φίλος του Κώστας Ντόλκος σκιαγράφησε την πολυσχιδή προσωπικότητά του και ο Κώστας Τσιάνος ανέγνωσε αποσπάσματα από δημοσιευμένο αλλά και αδημοσίευτο υλικό. Όπως είπε ο Κώστας Ντόλκος, ο Αλέκος Ζούκας πίστευε στην αθανασία του ανθρώπου δημιουργού. Η δημιουργία με τα χέρια και το πνεύμα είναι η απάντηση των ανθρώπων στη φθαρτότητα της ύλης.

afieroma se Zouka Aleko

Η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανή εκτέλεση κάποιων τραγουδιών που ο Αλέκος αγαπούσε ιδιαίτερα.
Έπαιξαν οι μουσικοί: Βαγγέλης Τσιαπλές (μπουζούκι), Μιχάλης Μαντέλας (κοντραμπάσο), Αλέξανδρος Τσιωνάς (κιθάρα – τραγούδι) και Μπέτη Σελίδου (τραγούδι) και ο κόσμος τραγούδησε μαζί τους.

Κωνσταντίνα Καρυδάκη
diavasisnet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης