"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Στον αέρα οι αποζημιώσεις των αγροτών

lafarm

Σχετικά άρθρα

neoi agrotes
«Χέρι» και στις εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ βάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.Στο στόχαστρό της τίθενται τα 120 εκατ. ευρώ του Οργανισμού που έχουν επενδυθεί σε προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκιο 1,97%. Ωστόσο, στον αγροτικό κόσμο εκφράζεται ανησυχία για το τι θα σημάνει η εξέλιξη αυτή, καθώς από τις αρχές Μαΐου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει νέος κύκλος καταβολής αποζημιώσεων και υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές του 2014 για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί άλλα 104 εκατ. ευρώ.Πολύ περισσότερο, καθώς υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο με τα χρήματα για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, τα λεγόμενα ΠΣΕΑ, τα οποία για πρώτη φορά στα χρονικά πληρώθηκαν (1 εκατ. 880 χιλ. ευρώ τη Μεγάλη Εβδομάδα) από τους πόρους του ΕΛΓΑ κι όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται.
agrotes
Ο λόγος; Όταν η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει ταμειακά διαθέσιμα δημόσιων οργανισμών, απευθύνθηκε, όπως έχει γράψει η «Ε», στην απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού υπό τον πρόεδρο κ. Βασίλη Έξαρχο και τον αντιπρόεδρο κ. Αργύρη Μποτό ζητώντας τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ.Η απάντηση ήταν αρνητική (δεν υπήρχε ακόμη η περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η απόφαση εναπόκειτο στη διακριτική τους ευχέρεια) για τα 120 εκατ. ευρώ που προέρχονται από ίδιους πόρους του ΕΛΓΑ, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών πήρε πίσω τα 28 εκατ. ευρώ που ήταν σε ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή των ΠΣΕΑ (τα 28 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον προϋπολογισμό οπότε δεν χρειαζόταν απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ). Τότε η απερχόμενη διοίκηση του Οργανισμού είχε ζητήσει από τα 28 εκατ. ευρώ, να παραμείνουν στη διάθεση του ΕΛΓΑ τα 16 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσες είναι οι προγραμματισμένες πληρωμές ΠΣΕΑ για το 2015. Το υπουργείο Οικονομικών είχε απαντήσει πως όταν θα έρχεται η ώρα για πληρωμές ΠΣΕΑ, θα εκταμιεύει κατά περίπτωση το απαιτούμενο ποσό.Τη Μεγάλη Εβδομάδα υπήρχε, λοιπόν, πληρωμή ποσού ΠΣΕΑ 1 εκατ. 880 χιλ. ευρώ. Η απερχόμενη διοίκηση του ΕΛΓΑ απευθύνθηκε έγκαιρα στο υπουργείο Οικονομικών και ζήτησε το ποσό. Δεν το έλαβε με αποτέλεσμα να βρεθεί στο δίλημμα: ή να μην πληρώσει τους παραγωγούς ή να τους πληρώσει από δικούς της πόρους, δηλαδή τα δικά τους χρήματα για πρώτη φορά στα χρονικά. Τελικά, επελέγη η δεύτερη λύση κι έτσι οι αγρότες πληρώθηκαν χωρίς φυσικά ουδείς να αντιληφθεί το παραμικρό…«ΖΕΣΤΟ» ΧΡΗΜΑ120 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩΤώρα, η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ καλείται να αποφασίσει για τα 120 από τα 130 εκατ. ευρώ (τα 10 εκατ. παραμένουν στο ταμείο για τα τρέχοντα έξοδα), εκ των οποίων-Τα 50 εκατ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε προθεσμιακή διάρκειας ενός μήνα (2/4-4/5/2015) με επιτόκιο 1,97%-και τα 70 εκατ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε προθεσμιακή διάρκειας 15 ημερών (20/4-4/5/2015) με επιτόκιο επίσης 1,97% (οι δύο προθεσμιακές είναι στην τράπεζα Πειραιώς κι αφού προηγήθηκε διαγωνισμός στον οποίο κατέθεσαν προσφορές οι τέσσερις συστημικές τράπεζες).Είναι άγνωστο αν θα περιμένουν να «λήξουν» οι προθεσμιακές καταθέσεις ή αν θα τις «σπάσουν» νωρίτερα. Το θέμα είναι ότι στις αρχές Μαΐου είναι προγραμματισμένη πληρωμή παραγωγών για τις ζημιές του 2014, για τις οποίες υπολείπεται να δοθούν ακόμη περίπου 50 εκατ. ευρώ (δεν έχει ακόμη καθοριστεί το τελικό ποσό καθώς θα πληρωθούν και ζημιές του πρώτου διμήνου του 2015) ενώ έχουν δοθεί ήδη 104 εκατ. ευρώ.
agrotes_xorafi
Επισημαίνεται ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των παραγωγών καθώς από το 2011 και μετά δεν έχουν δοθεί χρήματα στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό παρ όλο που αυτό προβλέπεται ρητά από τη νομοθεσία (το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλλει το 20% επί των εισπραττόμενων εισφορών, δηλ. αν οι εισφορές των αγροτών σ’ ένα χρόνο είναι 100 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο πρέπει να αποδώσει στον ΕΛΓΑ άλλα 20 εκατ. ευρώ).«ΤΡΕΧΟΥΝ»Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης έχει διαμηνύσει στο νέο πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. κ. Νίκο Στουπή και Θανάση Ζανιά ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα (πιθανότατα στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ) στη λήψη της σχετικής απόφασης.Άλλωστε, πέραν του ότι αμφότεροι είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν προσωπική σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου, από την περασμένη Δευτέρα ισχύει η πολυσυζητημένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία υποχρεώνει όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να τοποθετήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε ρέπος στην Τράπεζα της Ελλάδας.Ωστόσο, για να συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΛΓΑ με τη νέα σύνθεση πρέπει να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.Χθες, λοιπόν, που ξαναμέτρησαν τα αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών στο οικονομικό επιτελείο, διαπιστώθηκε ότι για να αξιοποιήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ πρέπει να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο ΔΣ του οργανισμού και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον κ. Βαρουφάκη ή κάποιον εκ των αναπληρωτών υπουργών η ΚΥΑ διορισμού του νέου ΔΣ του ΕΛΓΑ.
agrotes_xorafi
Ως εκ τούτου και καθώς στην κυβέρνηση δεν φημίζονται για… γρήγορους ρυθμούς στη συγκρότηση των ΔΣ των δημόσιων οργανισμών, υπήρξε χθες συνεχής επικοινωνία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, ενώ οι κ. Νίκος Στουπής και Θανάσης Ζανιάς μετέβησαν στον Οργανισμό και ενημερώθηκαν άτυπα από τους προκατόχους τους ώστε να είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα μόλις δημοσιευθεί η ΚΥΑ στην εφημερίδα της κυβέρνησης.Η ΠΑΣΕΓΕΣΤην έντονη ανησυχία και αντίθεση της εκφράζει η ΠΑΣΕΓΕΣ για την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική μεταφορά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία «με αυτή τη κίνηση πανικού μπροστά στα άδεια ταμεία η κυβέρνηση αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να βάλει χέρι στα χρήματα των Ελλήνων αγροτών, σε μια περίοδο που οι ανάγκες κάλυψης αποζημιώσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής εξαιτίας των καιρικών φαινομένων είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά».Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ που έχει δύο εκπροσώπους στο 9μελές ΔΣ του ΕΛΓΑ καλεί την κυβέρνηση «να επανεξετάσει την απόφαση και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να μην αναστείλει την διαδικασία εκτίμησης των ζημιών εξαιτίας αυτής της ενέργειας.Σε μια περίοδο που οι Ελληνες αγρότες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας, τα χρήματα για την κάλυψη των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ πρέπει να είναι διαθέσιμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών» τονίζεται στην ανακοίνωση.
EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης