"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Στους δρόμους οι αγρότες – 38 έως 40 λεπτά το κιλό το βαμβάκι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Προβληματισμένοι για τις φετινές τιμές που θα απολαύσουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, ετοιμάζονται να μπουν στα χωράφια τους για τη συγκομιδή του προϊόντος, με βαριά καρδιά.

Τα μηνύματα της αγοράς δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς οι διαρροές φέρνουν την τιμή να διαμορφώνεται στα 38-40 λεπτά/κιλό, όταν πέρυσι οι περισσότεροι πληρώθηκαν με 50 λεπτά.

Επιπλέον και η συνδεδεμένη που θα απολαύσουν το 2020 αναμένεται μειωμένη, εξίσου 20%, αφού τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι αυξημένα κι από 68 λεπτά που πληρώθηκαν πέρυσι φέτος η ενίσχυση θα μειωθεί στα 62-64 λεπτά.

Ο προβληματισμός αυτός δεν μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητες τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, οι οποίες χθες βράδυ συγκάλεσαν συσκέψεις σε Πλατύκαμπο Λάρισας και Παλαμά Καρδίτσας, προκειμένου να διερευνήσουν τις αγωνιστικές προθέσεις των παραγωγών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «σίγουρα φέτος υπάρχει πρόβλημα, αφού προβλέπεται μείωση της τιμής αλλά και της συνδεδεμένης, ενώ την ίδια στιγμή τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται. Πέρυσι δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα για το καρτέλ στην αγορά βαμβακιού από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι εκκοκκιστές να κινούνται στα όρια της ασυδοσίας. Η διεκδίκηση τιμής στο βαμβάκι πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα, και να ανταποκρίνεται στην εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος που παραμένει πρωταρχικός μας στόχος». Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης, η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, ήταν να ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη ή να διοργανωθούν νομαρχιακά συλλαλητήρια. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός δράσης και με τους αγρότες της Καρδίτσας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης