"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Στο πρόγραμμα “Μουσικές πόλεις” ο Δήμος Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Moysikes poleis
Μουσική η φετινή χρονιά για τα Τρίκαλα, μουσικής πρωτοπορίας και το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Τρικκαίων. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη, υλοποιείται ένα πρωτότυπο και ουσιαστικό για τη μουσική πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε η σχετική πρόταση στο πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020» και εγκρίθηκε η συμμετοχή για τη δράση Music Cities (Μουσικές Πόλεις) με μια ακόμη ιδιαιτερότητα: και οι τέσσερις πόλεις που μετέχουν, είναι μεταξύ τους αδελφοποιημένες. Εκτός από τον Δήμο Τρικκαίων, μετέχουν οι Δήμοι Αμπεργκ (Γερμανία), Μπρασόφ (Ρουμανία) και Βράνιε (Σερβία), με τους οποίους ο Δήμος
Είναι, επομένως, διπλό το όφελος: σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών των τεσσάρων Δήμων, αλλά και ενίσχυση των νέων ανθρώπων που «επενδύουν» στη μουσική της πολυπολιτισμικότητας και της παράδοσης, μέσω της αξιοποίησης και προβολής της από τα δεδομένα της τεχνολογίας.
tsitsanis
Απώτερος στόχος, εξάλλου, του προγράμματος «Μουσικές Πόλεις» είναι για τον Δήμο Τρικκαίων, η διοργάνωση ενός φεστιβάλ «έθνικ» μουσικής, η οποία θα συγκεντρώνει και θα αναδεικνύει τον μουσικό πλούτο της περιοχής μας, σε επαφή και διάλογο με τις παραδοσιακές μουσικέ των τριών άλλων πόλεων.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μουσική «έκρηξη» και στα Τρίκαλα, καθώς θα υλοποιηθούν πέντε μουσικές, αλλά και άλλες καλλιτεχνικές, δράσεις, στο πλαίσιο φεστιβάλ εκδηλώσεων για την παρουσίαση του συγκεκριμένου προγράμματος. Το φεστιβάλ θα υλοποιηθεί στα Τρίκαλα και στη διάρκειά του θα υλοποιηθούν:
mousiko-2_0

mousiko-2_0
– «Ένα μουσικό κλειδί για τέσσερις πόλεις»
Μουσική εκδήλωση που θα ανοίξει την αυλαία του 4ήμερου φεστιβάλ εκδηλώσεων του συγκεκριμένου έργου.
– «Μουσική Γαστρονομία»
Εκδήλωση με τέσσερις γαστρονομικές υποδράσεις που θα λάβουν χώρα κάθε μέρα του τετραημέρου εκδηλώσεων και θα συνδυάζεται με τις υπόλοιπες δράσεις, όπου οι συμμετέχοντες από τις τέσσερις αδελφοποιημένες πόλεις θα δημιουργήσουν εδέσματα και ποτά συνδεδεμένα με τη μουσική και τους χορούς της κάθε πόλης μέλους.
– «1ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Δικτύου Πόλεων της Μουσικής»
Συνέδριο κατά τη δεύτερη ημέρα του 4ημέρου εκδηλώσεων με εισηγήσεις από ομιλητές των Τρικάλων, επιστημονικούς ερευνητές και αντιπροσώπους των προσκεκλημένων συμμετεχόντων. Θα περιλαμβάνει ακόμη, πέντε μουσικοχορευτικά εργαστήρια, στα οποία οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εν είδη σεμιναρίου τη μουσική και το χορό των τεσσάρων πόλεων του Δικτύου
– «Η τέχνη των ήχων»
Δύο εκπαιδευτικές δράσεις κατά τις οποίες τα παιδιά της πόλης μαζί με τους γονείς τους θα δημιουργήσουν, θα παίξουν και θα μάθουν για τη μουσική, την ιστορική της εξέλιξη και θα εξοικειωθούν με τις μουσικές και γενικότερα με τον πολιτισμό των πόλεων του Δικτύου.
– «Δρόμοι των Πόλεων σ’ ένα Πεντάγραμμο»
Ως συνέχεια της εναρκτήριας μουσικής εκδήλωσης και ταυτόχρονα το κλείσιμο των τετραήμερων εκδηλώσεων του Δικτύου Πόλεων της Μουσικής.
Παραλλήλως θα υλοποιηθούν:
– εικαστικοί θα δημιουργήσουν γλυπτικά έργα από ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιημένα υλικά και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον προκειμένου να κοσμήσουν την πόλη με μια υπαίθρια έκθεση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Συν-ήχηση Χρωμάτων».
– Ψηφιακή πλατφόρμα με μουσική, στίχους και συμβουλευτική υποστήριξη με τη μορφή των Workshops, η οποία θα παρέχει διαδικτυακή υπηρεσία διανομής μουσικού και άλλου σχετικού πολιτιστικού περιεχομένου. Επίσης, στα πλαίσια αυτής της δράσης θα δημιουργηθεί νέα ιστοσελίδα για τις ανάγκες του παρόντος με Διαδικτυακό ραδιόφωνο και Διαδικτυακή τηλεόραση για την προβολή των νέων δημιουργιών των καλλιτεχνών από τις πόλεις του δικτύου, την παρουσίαση συνεντεύξεων , video clip και όλων των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν καθ` όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

– Διαγωνισμός νέων Καλλιτεχνών, στον οποίο θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από την ευρύτερη περιοχή των πόλεων του δικτύου, καθώς και από άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Ολες οι εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους θα μεταδίδονται διαδικτυακά στους ιστοσελίδες των δήμων του δικτύου και θα προβάλλονται σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία των πόλεων αυτών για τους δημότες τους, ώστε να την ίδια στιγμή όλες οι πόλεις του Δικτύου να έχουν πρόσβαση στις εκδηλώσεις σε πραγματικό χρόνο.

Ο Δήμος Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη έχουν ως στόχο, από τη δράση αυτή να ενεργοποιηθούν οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί του Δήμου και να συνεισφέρουν, όχι μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και να συμμετέχουν στην προώθηση των εορτασμών για τον Τσιτσάνη, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των ειδών της μουσικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης