"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Συμμόρφωση Κράτους με τον GDPR, της Δικηγόρου Παπαδάκη Μαρίας- Δήμητρας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Από το Μάιο του 2018 έχει τεθεί σε εφαρμογή ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο κανονισμός αυτός θέτει ορισμένους κανόνες επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων, τους οποίους οφείλουν να ακολουθούν τόσο οι ιδιωτικές εταιρείες που επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα όσο και οι δημόσιοι φορείς και οι δημόσιες επιχειρήσεις.

Για να ακριβολογούμε ο ανωτέρω κανονισμός ψηφίστηκε επίσημα το 2016 και αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ το Μάιο του 2018, ώστε τα ευρωπαїκά κράτη να έχουν το χρονικό περιθώριο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να έχουν συμμορφωθεί μέχρι το Μάιο του 2018 με τον κανονισμό. Αυτό το χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης βέβαια αφορούσε τα σοβαρά ευρωπαїκά κράτη. Δεν αφορούσε την Ελλάδα, η οποία ήδη έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαїκό Δικαστήριο για τα προσωπικά δεδομένα.

Αλλά από ό,τι φαίνεται η παραπομπή της χώρας και ο κίνδυνος καταδίκης της δεν είναι αρκετά προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Για αυτό το λόγο όταν πας για παράδειγμα στα ελληνικά δικαστήρια και ζητάς ένα πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης θα πρέπει να συμπληρώσεις στη σχετική αίτηση μια σειρά από προσωπικά σου δεδομένα τα οποία δεν μπορεί κανείς να φανταστεί για ποιο λόγο τα χρειάζεται το δικαστήριο. Μπορώ να καταλάβω γιατί χρειάζονται τα στοιχεία του θανόντος και το ονοματεπώνυμο του αιτούντος/της αιτούσας, άντε και ένα τηλέφωνο σε περίπτωση που θέλουν κάποια διευκρίνιση ή προκειμένου να ειδοποιήσουν τον ενδιαφερόμενο να παραλάβει το πιστοποιητικό (κάτι που φυσικά δεν γίνεται γιατί απλώς σου λένε πότε να περάσεις να το πάρεις). Δεν μπορώ όμως να καταλάβω σε τι χρειάζεται το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, ο αριθμός ταυτότητας, ο τόπος και η ημερομηνία γέννησης και η διεύθυνση κατοικίας του αιτούντος/της αιτούσας!!

Μία από τις βασικές αρχές του GDPR είναι η αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων, ήτοι η εταιρεία ή ο οργανισμός πρέπει να συλλέγει και να επεξεργάζεται ΜΟΝΟ τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του εν λόγω σκοπού! Θα αποφασίσει ποτέ το ελληνικό κράτος να αλλάξει τα έγγραφά του, μιας και δεν μπορεί με τίποτα να τα αποχωριστεί, και να τα συμμορφώσει με τις επιταγές του κανονισμού;

ΜΑΡΙΑ – ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ / DPO

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης