"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Συρία: Πάνω από 350.000 νεκροί και εκατομμύρια πρόσφυγες σε 7 χρόνια πολέμου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πάνω από 350.000 νεκροί, 5,4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μια χώρα που έχει καταστραφεί είναι ο τραγικός απολογισμός του πολέμου που μαίνεται εδώ και 7 χρόνια στη Συρία. 

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Μαρτίου 2011, όταν εκδηλώθηκε εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η εξέγερση εξελίχθηκε σε έναν καταστροφικό και περίπλοκο πόλεμο, που αφήνει πίσω του «μια ανθρώπινη τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων» σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

 

 Τα στοιχεία δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί 353.935 άνθρωποι. Εξ αυτών, οι 106.390 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους 19.811 παιδιά και 12.513 γυναίκες. 

Πριν τον πόλεμο, η χώρα μετρούσε 23 εκατομμύρια κατοίκους. Όμως, οι μισοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις. Η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International εξέφρασε την ανησυχία της κυρίως για τα θύματα των εκρηκτικών, από τα οποία μόνο το 2017 τραυματίστηκαν 1.000 άνθρωποι.

 Χώρες προορισμού η Τουρκία, το Λίβανο και η Ιορδανία 

Από την αρχή του πολέμου περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια Σύροι έφυγαν από τη χώρα, αναζητώντας καταφύγιο κυρίως στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

Το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων έχει δεχθεί η Τουρκία, όπου έφτασαν πάνω από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Στον Λίβανο η επιβίωση αποτελεί καθημερινό αγώνα για σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες που ζουν χωρίς καθόλου ή με μικρά εισοδήματα, διευκρινίζει ο ΟΗΕ.

Ακολουθούν η Ιορδανία, που έφτασαν 657.000 πρόσφυγες καταγεγραμμένους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ή 1,3 εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές, το Ιράκ, με περισσότερους από 246.000, και η Αίγυπτος με 126.000.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν καταφύγει επίσης στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.

Πολιτική εξόντωσης των ανταρτών 

Την ίδια ώρα, το 2017, η Διεθνής Αμνηστία είχε κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση ότι απαγχόνισε περίπου 13.000 ανθρώπους από το 2011 έως το 2015 στη φυλακή Σαϊντνάγια κοντά στη Δαμασκό, καταγγέλλοντας μια «πολιτική εξόντωσης».

Σύμφωνα με την οργάνωση, επιπλέον 17.700 άτομα εκτιμάται ότι πέθαναν στις φυλακές. 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι πέθαναν από τα βασανιστήρια ή εξαιτίας των φρικτών συνθηκών κράτησης στις φυλακές του καθεστώτος. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν συνολικά από τις φυλακές του Άσαντ, ενώ «πολλές χιλιάδες άνθρωποι» πέθαναν σε φυλακές των Σύρων ανταρτών ή των τζιχαντιστών.


Η χώρα έχει καταρρεύσει 

Επιπτώσεις υπάρχουν και στη συριακή οικονομία, που εκτιμάται ότι έχει επιστρέψει τρεις δεκαετίες πίσω, λόγω και της καταστροφής των περισσότερων υποδομών. 

Σύροι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η πετρελαϊκή παραγωγή σχεδόν σταμάτησε. Κι αν η ενέργεια είναι ο τομέας που επλήγη περισσότερο, όλες οι οικονομικές δραστηριότητες κατέρρευσαν εξαιτίας των συγκρούσεων.

Τον Ιούλιο του 2017 η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε σε 226 δισεκατομμύρια δολάρια, που ανέρχεται σε 183 δισ. Ευρώ, το κόστος των απωλειών εξαιτίας του πολέμου, δηλαδή τέσσερις φορές το ΑΕΠ της Συρίας πριν από τον πόλεμο.

«Ο πόλεμος στη Συρία διέρρηξε τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Παράλληλα, έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές το το 27% του αποθέματος κατοικιών, περίπου τα μισά ιατρικά κέντρα και σχολικά κτίρια. 

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 69% του πληθυσμού 

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗE (Ocha), «περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθειας και προστασίας (…) ενώ το 69% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας».

Η UNHCR αναφέρει ότι 2,98 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη ή βρίσκονται υπό πολιορκία.

Τον Οκτώβριο ο ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει «τη σκόπιμη στέρηση τροφής σε αμάχους» όπλο πολέμου, μετά τη δημοσιοποίηση «σοκαριστικών» φωτογραφιών που έδειχναν αποσκελετωμένα παιδιά στην ανατολική Γούτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης