"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Συρία-Τουρκία: Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες νεκροί από βομβαρδισμό – Ο Ερντογάν ανοίγει τα σύνορα για τους μετανάστες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αναφορές από νοσοκομείο στην περιοχή Reyhanli ανεβάζουν τους νεκρούς Τούρκους στους 65 – Βίντεο από τη μεταφορά τραυματιών – Έκτακτο συμβούλιο Ερντογάν – Τα τουρκικά κόμματα πιέζουν για ολοκληρωτική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Κόλαση πολέμου με σοβαρό αντίκτυπο στην Ελλάδα και το μείζον μεταναστευτικό ζήτημα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη Συρία, μετά την αεροπορική επίθεση που δέχθηκαν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις από τον συνασπισμό του κυβερνητικού στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ και της Ρωσίας, στην περιοχή της Ιντλίμπ, με τουλάχιστον 33 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες. Σε μία πρώτη αντίδραση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο, ενώ Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Άγκυρα έχει λάβει την απόφαση να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη στους πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα, να μην εμποδίζουν τη διέλευσή τους.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, καθώς τα τουρκικά κόμματα πιέζουν για ολοκληρωτική στρατιωτική δράση στη Συρία, τονίζοντας πως θα στηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση για επέμβαση, όποιο και αν είναι το κόστος.

Ακολουθεί βίντεο στο οποίο Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρονται τραυματισμένοι στο νοσοκομείο: 

Turkey: Survivors rushed to Hatay hospital after Idlib air strike kills dozens of soldiers

Τουρκικά Μέσα παρουσίασαν βίντεο που δείχνει τον τουρκικό στρατό να πλήττει στόχους του συριακού στρατού: 

[HD] Turkish Strike Idlib 28/2/20 İdlib'de rejim unsurları nokta atışlarla etkisiz hale getiriliyor

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας πλήττουν με πυροβολικό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες αφότου υπέστησαν 33 απώλειες σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, η Άγκυρα προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τον Αλτούν, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκε με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή δέχονται πυρά από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα χερσαία στοιχεία.

Reuters: Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η κατάσταση στο Μεταναστευτικό, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες από την Τουρκία προϊδεάζουν για ακόμη μεγαλύτερη κρίση.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, δηλαδή προς την Ελλάδα, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δεν αποκάλυψε το όνομά του, για ευνόητους λόγους. Δικαιολόγησε, ωστόσο, την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν ως αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στην Ιντλίμπ της Συρίας και το ενδεχόμενο νέο κύμα προσφύγων προς την τουρκική επικράτεια.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το πρακτορείο Reuters, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η τουρκική αστυνομία, ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή έχουν διαταγές να μην αποτρέψουν την αποχώρηση των προσφύγων από τα εδάφη της γειτονικής χώρας, κάτι που, αν ισχύει και επιβεβαιωθεί, θα φανεί στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, έκτακτο συμβούλιο για την Ιντλίμπ, καθώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του, εκτιμούν πως η κατάσταση στη Συρία έχει αλλάξει δραματικά μετά και την τελευταία επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τσελίκ: Δέσμευση στη συμφωνία, αλλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις ροές

Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία, υποστήριξε ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Τσελίκ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο Τσελίκ φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει με αυτή την τοποθέτηση δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουρκικών κυβερνητικών πηγών κατά τις οποίες η Άγκυρα αποφάσισε μετά την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ να επιτρέπει πλέον σε Σύρους πρόσφυγες να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016.

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχία Χατάι της Τουρκίας έδωσε νεότερο απολογισμό του χθεσινού αεροπορικού βομβαρδισμού για τον οποίο η Άγκυρα κατηγόρησε τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 33 τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Σφοδρές συγκρούσεις τουρκικού και συριακού στρατού

Σφοδρές μάχες, βομβαρδισμοί και δεκάδες νεκροί είναι ο πρώτος απολογισμός από τις σφοδρές συγκρούσεις που ξεκίνησαν την Πέμπτη το βράδυ στην περιοχή της Ιντλίμπ, στη Συρία, μεταξύ του τουρκικού στρατού και των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, συνεπικουρούμενες από ρωσικές δυνάμεις.Την ίδια στιγμή που η κόντρα Μόσχας και Άγκυρας έχει οξυνθεί. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, τάσσονται υπέρ της Τουρκίας σε αυτήν την διαμάχη, με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να απευθύνει κάλεσμα για δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Τούρκος αξιωματούχος με δηλώσεις του στον Spieghel, ανεβάζει σε  50 τον αριθμό των Τούρκων που σκοτώθηκαν και σε 100 τους τραυματίες, ενώ αναφορές από το νοσοκομείο στην περιοχή Reyhanli, κάνουν λόγο για 65 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς.

protothema

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης