"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Σχέδιο 28 εκ. ευρώ άρσης απομόνωσης της ορεινής Δυτικής Θεσσαλίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στo πλαίσιo συνεργασίας για τον σχεδιασμό πρότασης ένταξης στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις» του ΠΕΠ Θεσσαλίας μέσα από δημιουργία σύμπραξης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των πέντε Δήμων της Δυτικής Θεσσαλίας, που συμμετέχουν στη σύμπραξη και στην εκπόνηση της πρότασης.

Η συνάντηση έγινε στο Δημαρχείο Μουζακίου, από τους πέντε ορεινούς Δήμους των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός, ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, ο δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας, εκπρόσωποι των Δήμων Καλαμπάκας και Λίμνης Πλαστήρα και οι τεχνικοί σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Γκρέκος και Νίκος Μαστοράκης.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι παρουσίασαν το τελικό σχέδιο της πρότασης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση με τίτλο «Σχέδιο Ο.Χ.Ε. για την Ανασυγκρότηση της Ορεινής Δυτικής Θεσσαλίας – Νότιας Πίνδου».

Ο κύριος στόχος του Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης της Ορεινής Περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας, είναι «ο επαναπροσδιορισμός της Δυτικής Θεσσαλίας, ως ενός ισότιμου τμήματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με υπέρβαση της δομικά δυσμενέστερης θέσης που είχε η περιοχή και ανάταξη των διαχρονικών δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει».

Το προτεινόμενο σχέδιο έχει προϋπολογισμό περίπου 28.000.000 ευρώ που καταμερίζεται σε 13.500.000 ευρώ για δημόσια έργα, 13.000.000 ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις και 1.500.000 ευρώ για υποστηρικτικές ενέργειες και υπηρεσίες.

Μετά από ανάλυση του σχεδίου από τους τεχνικούς συμβούλους και τις τοποθετήσεις και προτάσεις των εκπροσώπων των συμμετεχόντων Δήμων, αποφασίσθηκε το αμέσως προσεχές διάστημα, να τεθεί το εν λόγω σχέδιο υπόψη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και να διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησής του.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η συνολική έκταση της περιοχής παρέμβασης του προτεινόμενου σχεδίου που απαρτίζεται από τους προαναφερόμενους Δήμους της Π.Ε. Τρικάλων και της Π.Ε. Καρδίτσας, είναι 3.282,39 τετρ. χιλ.

Η περιοχή παρέμβασης, περιλαμβάνει ορεινές, πεδινές (δυναμικές) αλλά και μειονεκτικές Τοπικές Κοινότητες, σύμφωνα με την Οδηγία 75/268/ΕΟΚ. Από τις συνολικά 153 Τοπικές Κοινότητες της περιοχής παρέμβασης, οι 120 χαρακτηρίζονται ως ορεινές, οι 27 ως πεδινές (δυναμικές) και οι 6 ως μειονεκτικές.

Στην προκειμένη περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος που περιλαμβάνεται στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, καλύπτουν οι περιοχές: Ασπροπόταμος, Κερκέτιο όρος (Κόζιακας), Αντιχάσια Όρη, Όρος Λάκμος (Περιστέρι) και Λίμνης Ταυρωπού.

Στην Περιοχή Παρέμβασης είναι χαρακτηρισμένο ως αισθητικό δάσος το Δάσος της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Καραϊσκάκη, στο Μουζάκι Καρδίτσας, συνολικής έκτασης 2.520 στρεμμάτων. Παράλληλα περιλαμβάνει πλούσιους βιότοπους με απαράμμιλη ομορφιά και προορισμούς αναζήτησης και αναψυχής (διατηρητέα μνημεία της φύσης, ποτάμια, σπήλαια) όπως στα Άγραφα, Αντιχάσια όρη και Μετέωρα, Ασπροπόταμος, Δάσος Περτουλίου Τρικάλων, Κερκέτιο όρος (Κόζιακας), Κοιλάδα Αχελώου στο χωριό Πετρωτό (Νότια Πίνδος), Κορυφές Όρους Κόζιακα, Όρος Κράτσοβο Τρικάλων, Όρος Νεράιδα Νότιας Πίνδου, Όρος Τριγία Νότιας Πίνδυο, Όρος Αυγό (Νότια Πίνδος), Ποταμός Πηνειός Θεσσαλίας, Λίμνη Πλαστήρα.

Να σημειωθεί ότι η τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα, με συνολική έκταση 22,180 Km2, πέρα από τον αρδευτικό και υδρευτικό χαρακτήρα της, τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό τουριστικά, με εστίαση στις ειδικές μορφές τουρισμού (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, αθλητικός τουρισμός).

Στις περιοχές αυτές συναντούμε βέβαια και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μοναδικά καταφύγια ζωής, πανεπιστημιακά δάση όπως αυτό του Περτουλίου, το οποίο παραχωρήθηκε κατά νομή από το Δημόσιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Νόμο 6320/1934 (ΦΕΚ τ.Α΄ 356/7-10-1934), για σκοπούς πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών της Δασολογίας, ερευνητικούς και εγκατάστασης πρότυπης δασοπονίας, αλλά και την Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή του Κόζιακα 476.000 στρεμμάτων.

Σημαντικοί Τουριστικοί Πόροι της Περιοχής Παρέμβασης είναι τα Μετέωρα, η Θεόπετρα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, ο Κόκκινος Βράχος (Ελάτη) / Αναρριχητικό Πεδίο, τα Μοναστήρια (Μονή Δουσίκου / Πύλη, Μονή Γκούρας / Πύλη, Μονή Σταγιάδων / Πύλη, Μονή Βυτουμά / Πύλη, Μονή Μεγάλων Πυλών / Πύλη, Μονή Αγίας Τριάδος / Δρακότρυπα, Μονή Αγίου Γεωργίου /Μαυρομμάτι, Μονή Μεταμόρφωσης / Βραγκιανά, Μονή Σπηλιάς / Αργιθέα, Μονή Πέτρας / Αργιθέα, Μονή Πελεκητής / Αργιθέα, Μονή Παναγίας Κορώνης / Λίμνη Πλαστήρα).

Το επιχειρησιακό σχέδιο της Πρότασης διαμορφώθηκε μετά από διαβουλεύσεις και συσκέψεις με τους Δήμους, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής παρέμβασης από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι την άνοιξη του 2017. Αναδείχθηκαν τα δυνατά και αδύνατα σημεία της περιοχής και προσδιοριορίσθηκε η στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Περιοχή Παρέμβασης την περίοδο 2016-2022.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ- ΑΡΧΕΣ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η ιστορία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον συγκροτούν το κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής παρέμβασης και αποτελούν τους κρίσιμους συντελεστές για την τοπική αειφόρο – βιώσιμη ανάπτυξη. Η οργανωμένη και μεθοδική αξιοποίηση αυτών των συντελεστών θα φέρει τη βιώσιμη ανάπτυξη που θέτει ως προτεραιότητες την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά :

α) τη μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον, χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον και

β) την ανάπτυξη των παραγωγικών δομών της οικονομίας παράλληλα με τη δημιουργία υποδομών για μία ευαίσθητη στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.

Το Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης της Περιοχής Παρέμβασης στηρίζεται στις παρακάτω αρχές :

• Το Πρόγραμμα Δράσης αφορά την Περιοχή Παρέμβασης που καλύπτουν οι Δήμοι Καλαμπάκας, Πύλης, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας και βρίσκεται σε πλήρη αλληλεπίδραση με την υπόλοιπη Περιφέρεια Θεσσαλίας.

• Έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα και εμπλέκονται σε αυτό κατά κύριο λόγο ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και φορείς (σύλλογοι, σύνδεσμοι επιχειρήσεων, επιμελητήρια, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ιδιώτες) και οι ΟΤΑ της Περιοχής Παρέμβασης (Δήμοι: Καλαμπάκας, Πύλης, Μουζακίου, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας).

• Είναι δομημένο κατά τρόπο, ώστε να έχει προτεραιότητες, χρονική ιεράρχηση δράσεων και μακροπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής της παρέμβασης. Το Σχέδιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκούς Πόρους, εκτός του ΕΣΠΑ 2014-2020 με αποτέλεσμα η χρονική διάρκεια του, δύναται να αποσυνδεθεί από τους χρόνους υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και να συνεχίσει η εφαρμογή Δράσεών του και μετά το 2022.

• Η υλοποίηση του Σχεδίου θα δημιουργήσει πολλές συνέργειες με ευρύτερες πολιτικές και παρεμβάσεις.

• Διατυπώνει στρατηγική ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης της περιοχής και συνοδεύεται από συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι συσχετίζονται με τους Θεματικούς Στόχους του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.

• Το Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης της Ορεινής Δυτικής Θεσσαλίας έρχεται να συμπληρώσει τις δημόσιες επενδύσεις στην περιοχή, καθώς οι δημόσιες επενδύσεις δεν αρκούν για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και ειδικά των θέσεων εργασίας.

Ειδικοί Στόχοι του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της ορεινής Δυτικής Θεσσαλίας είναι :

– Η Δημιουργία ενός Συνεκτικού και Εξωστρεφούς Παραγωγικού Συστήματος στον Αγροδιατροφικό Τομέα.

– Η αναβάθμιση της Προστιθέμενης Αξίας των Προϊόντων του Πρωτογενούς Τομέα.

– Η Προώθηση της Αειφορίας του Αγροδιατροφικού Συμπλέγματος και της Περιοχής Παρέμβασης.

– Η Δημιουργία Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης.

– Η ανάδειξη του Τουρισμού με τον συνδυασμό φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος σε ένα συνολικό προϊόν εμπειριών, που θα το χαρακτηρίζει η υψηλή ποιότητα.

 

 Φώτη Καραγιάννης

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης