"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22 C
Trikala

Σχεδόν έτοιμη η μονάδα βιοαερίου του Σάκη Ρουβά στο ν. Καρδίτσας (φωτό)

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μπορεί στην αρχή ορισμένοι να ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με το μεγάλο επενδυτικό εγχείρημα της κατασκευής μονάδας παραγωγής βιοαερίου του γνωστού καλλιτέχνη Σάκη Ρουβά στην ευρύτερη περιοχή των Σοφάδων, αλλά πλέον το project όχι μόνο πήρε «σάρκα και οστά», αλλά βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του karditsapress.gr η μονάδα, που βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Βησσαρίου, κοντά σε υφιστάμενη επιχείρηση επεξεργασίας κρεάτων και συγκεκριμένα στην περιοχή με την ονομασία ” Ερρίκος”, είναι έτοιμη σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.

vioaerio1
Οι εργασίες εν πολλοίς πήγαν βάσει προγράμματος και οι όποιες μικροκαθυστερήσεις σημειώθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών. Παράλληλα ο κεντρικός σχεδιασμός για κατασκευή υδροπονικού θερμοκηπίου πλησίον της μονάδας -σε πρώτη φάση με ντομάτα- παραμένει και θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της μονάδας παραγωγής βιοαερίου. 
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο ίδιος ο Σάκης Ρουβάς επισκέφτηκε αρκετές φορές την μονάδα, προκειμένου να αξιολογήσει ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών, μιας υψηλού κόστους επένδυσης. Άλλωστε παράλληλα με τις εργασίες έπρεπε να «τρέξουν» και τα συμβόλαια με αγρότες και κτηνοτρόφους, που θα συνεργαστούν με την εταιρεία του Ρουβά. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει συγκεντρωθεί ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός και περισσότεροι των 40 παραγωγών θα «τροφοδοτούν» τρόπο τινά την μονάδα παραγωγής βιοαερίου.

vioaerio2
Η αρχή
Για να γίνει κατανοητό το γιατί ο Σάκης Ρουβάς επέλεξε το νομό Καρδίτσας να επισημάνουμε το εξής: Το βιοαέριο αναφέρεται συνήθως σε ένα μείγμα διαφορετικών αερίων που παράγονται από την αποσύνθεση οργανικής ύλης απουσία οξυγόνου. Το βιοαέριο μπορεί να παραχθεί από ακατέργαστες πρώτες ύλες όπως τα αγροτικά απόβλητα, κοπριά, αστικά απόβλητα, φυτική ύλη, βοθρολύματα, πράσινα απόβλητα ή απορρίμματα τροφών.
Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω ένας αγροτικο-κτηνοτροφικός νομός όπως η Καρδίτσα παρέχει εύκολα και σε μεγάλες ποσότητες «ακατέργαστες πρώτες ύλες».
Το 2013 ο πασίγνωστος τραγουδιστής εμφανίζεται στην Καρδίτσα μαζί με τον αδερφό του ως υποψήφιος αγοραστής μεγάλων εκτάσεων. Πραγματοποιεί συναντήσεις και στοχεύει σε εκτάσεις κοντά στον Κέδρο. Σύμφωνα με μια πηγή, διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας επεξεργασίας κρεάτων, κάτι που τελικά δεν προχώρησε.
Πώς επιλέχθηκε η περιοχή
Ο Σάκης Ρουβάς και οι συνεργάτες του, ερευνούν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παλαμά. Βρίσκουν τις εκτάσεις που θέλουν κοντά στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου Παλαμά. Το σχέδιο όμως για την κατασκευή σύγχρονης μονάδας παραγωγής βιοαερίου δεν μπορεί να προχωρήσει. Η περιοχή δεν διέθετε παροχή ρεύματος υψηλής τάσης, παράγοντας αναγκαίος για την μονάδα που ήθελε να λειτουργήσει. Ετσι, πραγματοποίησε στροφή και επανήλθε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σοφάδων.
Η επιμονή του τελικά δικαιώνεται καθώς έρχεται σε συμφωνία με ιδιοκτήτες γης και περνούν στην κατοχή της εταιρείας που είναι μέλος, 37 στρέμματα στην περιοχή του Αγίου Βησσαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης