"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.4 C
Trikala

«Σώστε τα Αγραφα»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Άλλη μια μάχη φαίνεται να χάνεται, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή των κατοίκων των Αγράφων ενάντια στη χωροθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή της οροσειράς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Η οροσειρά των Αγράφων, μια από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές στην Ευρώπη, αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 και μεγάλο τμήμα της αποτελεί επίσης Τόπο Κοινοτικής Σημασίας, ο οποίος έχει καθοριστεί και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης με σκοπό την προστασία άλλων άγριων ειδών πανίδας και χλωρίδας και των ενδιαιτημάτων τους.

Τα παραπάνω δε φαίνεται να επηρεάζουν τους «αρμόδιους» και τα σχέδια τους για εγκατάσταση συνολικά περί των 650 ανεμογεννητριών με σκοπό να καλυφθεί το 80% των κορυφογραμμών των Αγράφων. Αυτές οι εγκαταστάσεις βιομηχανικής κλίμακας θα αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη χώρα: οι εργασίες θεμελίωσης των ανεμογεννητριών (το συνολικό τους ύψος θα φτάνει ως τα 125 μέτρα) και των συνοδευτικών πυλώνων υψηλής τάσης, καθώς και η κατασκευή μεγάλων δρόμων πρόσβασης μέσα από δάση και απότομες βουνοπλαγιές, θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες.

Μεταξύ άλλων, τα έργα θα αλλοιώσουν το φυσικό ανάγλυφο του βουνού, θα αποψιλώσουν τα δάση, θα υποβαθμίσουν τους βιοτόπους και θα θανατώσουν ή εκτοπίσουν σπάνια και απειλούμενα είδη.

Το τριήμερο 7-9 Ιουνίου, Ορειβατικοί Σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες διοργάνωσαν συνάντηση στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων ενάντια στη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Να μην επιτρέψουμε την καταστροφή των Αγράφων στο όνομα μιας δήθεν «πράσινης ανάπτυξης»!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης