"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

«Ταφόπλακα» για τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζεται από τους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος ο αντικαπνιστικός νόμος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μπορεί ο αντικαπνιστικός νόμος να τέθηκε σε εφαρμογή προ διετίας στην πόλη των Τρικάλων και να εφαρμοζόταν σ’ άλλες επιχειρήσεις κατά γράμμα, σε άλλες πάλι με μικρή ανοχή.

Πλέον η κατάσταση γίνεται αυστηρότερη, καθώς οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα. Παραβάτες, που ακούν στο όνομα καταστηματάρχες, αλλά και απλοί πολίτες.

Πλέον οι υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σ’ όλο το νομό αλλά και σ’ όλη τη χώρα θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νόμο, που δεν έπαψε ποτέ να είναι σε ισχύ.

Αναλυτικά το κάπνισμα απαγορεύεται σε εστιατόρια, καφετέριες και λοιπούς χώρους αντίστοιχου υγειονομικού ενδιαφέροντος, σ’ όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, σε δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης και σε όλους τους χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης,

Εκτός από τα παραπάνω, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Όσοι οδηγοί παραβούν την οδηγία απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας.


Το τελευταίο διάστημα τα παράπονα από πλευράς καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χαρακτηρίζουν το νόμο ταφόπλακα για πς επιχειρήσεις τους.


Ο κλάδος που προβληματίζεται ιδιαίτερα από την αυστηρή εφαρμογή του νόμου είναι αυτός της εστίασης.


«Δεν μπορούμε να πούμε στους πελάτες μας να μην καπνίζουν. Το 80% των θαμώνων είναι καπνιστές. Αν δεν εππρέπεται το κάπνισμα, δεν θα βγαίνουν. θα καθίσουν στο σπίτι τους. Και αυτό θα είναι η καταστροφή μας», σημείωνε ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης σχολιάζοντας το νόμο.


Πολλοί από τους επαγγελματίες και δη στην περιφέρεια του νομού προβλέπουν μαζικά λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης μέσα στον χειμώνα εξαιτίας της πλήρης εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου από τη νέα κυβέρνηση.


Δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι προέχει η δημόσια υγεία, αλλά το συγκεκριμένο είναι το πιο εξοντωτικό μέτρο για την εστίαση. Συμπληρώνουν παράλληλα ότι η μείωση του ΦΠΑ θα είναι αμελητέα μπροστά στην καταστροφή που θα επέλθει. Ο θαμώνας βγαίνει για να πιει τον καφέ και το ποτό του και να κάνει το τσιγάρο του. Εάν του το απαγορεύσεις θα σταματήσει να βγαίνει.


Υπάρχει όμως και μια μικρή μερίδα καταστηματαρχών που συμφωνεί με τη διακοπή του καπνίσματος στην εστίαση, θέτει ωστόσο προϋπόθεση την καθολική εφαρμογή του μέτρου και τους αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να μην προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

trikalaerevna.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης