"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Τα καλύτερα του χειμώνα: Noμός Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στα Μετέωρα, για κατάνυξη και περιπετεια
Ρουσάνου, Αγίου Στεφάνου, Μεγάλου Μετεώρου, Αγίας Τριάδας, Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και Βαρλαάμ είναι τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια του πέτρινου δάσους των Μετεώρων, τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε ειδικά την περίοδο των εορτών για τη χειμωνιάτικη κατανυκτική τους ατμόσφαιρα. Έχετε στον νου σας ότι παραμονή Χριστουγέννων η Μονή Ρουσάνου έχει αγρυπνία (ξεκινάει στις 20.30), ανήμερα των Χριστουγέννων η λειτουργία στη Μονή Αγίου Στεφάνου ξεκινάει στις 5 το πρωί (για το κοινό οι πόρτες ανοίγουν στις 7 π.μ.), ενώ στις 27 Δεκεμβρίου η ίδια μονή έχει πανηγύρι με κεράσματα.


Επισκεφτείτε τα μοναστήρια των Μετεώρων για την ιδιαίτερη, κατανυκτική ατμόσφαιρά τους την περίοδο των εορτών. (Φωτογραφία: AP Photo/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)

Πέρα από την επίσκεψη στις μονές, στα Μετέωρα μπορείτε να κάνετε και διάφορα σπορ, καιρού επιτρέποντος, όπως πεζοπορία ή ποδηλασία βουνού ανάμεσα στους θεόρατους βράχους από ψαμμίτη (περισσότερα στο www.visitmeteora.travel). ΕΛ. ΑΛ.

Στα Τρίκαλα, για τον Μύλο των Ξωτικών
Από 1/12/2017 έως 7/1/2018 ο Μύλος Ματσόπουλου (που χτίστηκε το 1884 και αποτελεί σπουδαίο βιομηχανικό μνημείο των Τρικάλων) μεταμορφώνεται στον Μύλο των Ξωτικών, φιλοξενώντας πληθώρα εκδηλώσεων – από το παγοδρόμιο και το εργαστήρι με τη λάβα σοκολάτας μέχρι το πολικό εξπρές, που περνάει από το σπίτι του Αϊ-Βασίλη (δήλωση συμμετοχής για σχολεία και γκρουπ στο τηλ. 24310-38890, www.milosxotikon.gr.). ΕΛ. ΑΛ.


Πληθώρα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με επίκεντρο τον Μύλο των Ξωτικών, στα Τρίκαλα. (Φωτογραφία: © Eurokinissi)

Στο Χαλίκι Ασπροποτάμου, για ασκήσεις… επιβίωσης
Ασπροπόταμος ή Άσπρος λέγεται εδώ ο Αχελώος. Τα βλαχοχώρια της περιοχής τον χειμώνα ερημώνουν και η φύση επιβάλλεται με την ομορφιά της. Στο Χαλίκι, ένα από τα ωραιότερα χωριά, θα βρείτε επτά κατοίκους. Εδώ δεν έχει πολυτέλειες, αλλά ζωή όπως παλιά – μπορεί να μείνετε και δύο ημέρες χωρίς ρεύμα. Διανυκτερεύστε στον κοινοτικό ξενώνα της οικογένειας Αργυριάδη (τηλ. 24320-87410, 35 ευρώ το δίκλινο, σημειώστε πως οι ανέσεις είναι στοιχειώδεις), καθίστε στο καφενεδάκι του Χρήστου Ζαχαρή και, συνοδεία τσίπουρων, συμβουλευτείτε τους ντόπιους για τις ασφαλέστερες διαδρομές: αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει να φτάσετε στη Βερλίγκα, στις πηγές του Αχελώου. ΟΛ. Χ.

Στην Πύλη, για το τοξωτό γεφύρι και την Πόρτα Παναγιά
Δεν είναι τόσο διάσημο χωριό όσο η Ελάτη και το Περτούλι, ούτε καν ξενώνες δεν έχει. Όμως, η Πύλη Τρικάλων, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Κόζιακα και του Ίταμου, είναι χτισμένη δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό και είναι ένα κατάφυτο χωριό που αξίζει να δείτε. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο, εκτός από τη βυζαντινή εκκλησία Πόρτα Παναγιά του 1283, είναι το πέτρινο τοξωτό γεφύρι που περνάει πάνω από το ποτάμι, περίπου 1,5 χλμ. μετά το χωριό. Χτίστηκε το 1514 και έχει μήκος 67 μέτρα. Λ. Κ.

Στην Ελάτη, για τη ζεστή σοκολάτα
Εννέα χιλιόμετρα πριν από το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, το χωριό Ελάτη είναι το πιο ζωντανό της περιοχής, με ξενώνες, ταβέρνες και καφέ. Στο καφέ Κεχρί (τηλ. 24340-71341) θα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε πάνω από 30 είδη ζεστής σοκολάτας, ενώ φτιάχνουν και γλυκά του ταψιού. Για τη βραδινή σας έξοδο προτιμήστε το Grizzly Bear (τηλ. 6932-453100), με ροκ και τζαζ μουσική. Πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, γλυκά του κουταλιού, βότανα και ζυμαρικά από το Λίκνο (τηλ. 24340-71826). Λ. Κ.

www.kathimerini.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης