"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.3 C
Trikala

«Τα παιδία…παίζει. Από τους αρχαίους αστραγάλους… στην τσελίκα και τη Μονόπολη»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδία…παίζει. Από τους αρχαίους αστραγάλους… στην τσελίκα και τη Μονόπολη» με θέμα την γνωριμία των παιδιών με το ελληνικό παιχνίδι από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας-παράρτημα Τρικάλων, και το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων. Συμμετέχει η Α/θμια Εκπαίδευση ν. Τρικάλων.

Το πρόγραμμα διαρκεί 3- 7 Νοεμβρίου και συμμετέχουν μαθητές Γ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων με τους εκπαιδευτικούς τους.

Υλοποιείται από τον Σύλλογο «Νουτοπία» με υπεύθυνες την κ. Λίνα Μουσιώνη Δρ. Αρχαιολόγο – Λαογράφο και την κ. Αγγελική Βαφειαδάκη, Ιστορικό – Λαογράφο.

Την Δευτέρα 3/11 συμμετείχαν :

10.00 – 11.30 η Γ΄τάξη (52 μαθητές) του 5ου Δημ. Σχολ. Τρικάλων με τους εκπαιδευτικούς Δήμητρα Κορφιάτη, Αλεξάνδρα Μίγκα, Βασιλική Πέτρου. Παραβρέθηκε η Δ/ντρια του σχολείου κ. Παρασκευή Λάππα Πουλιανίτη

11.45-13.00 η Γ΄ τάξη (23 μαθητές) του 4ου Δημ. Σχολ. Τρικάλων, με τους εκπαιδευτικούς Κώστα Παλαντζά, Μαρία Σιαμορέλη και η Γ΄ τάξη (22 μαθητές) του 33 Δημ. Σχολ. Τρικάλων με τις εκπαιδευτικούς Ελένη Λιάκου, Χαρούλα Καριώτη.

Τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς καλοσώρισε η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Τσιούτσια. Εκ μέρους της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης ν. Τρικάλων παραυρέθηκε ο κ. Αλέξανδρος Κόφφας, Σχολικός Σύμβουλος και η κ. Λίτσα Τσιρέπα μέλος του Δ.Σ. του Σ.Φ.Λ.Μ.Τ., υπάλληλος του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα παιδιά έμαθαν για τα παιχνίδια στην αρχαιότητα και πως τα έφτιαχναν και τα έπαιζαν. Είδαν παραστάσεις από αρχαία αγγεία, και αρχαία παιχνίδια από διάφορα μουσεία. Στη συνέχεια γνώρισαν τα παραδοσιακά παιχνίδια και μαζί με τις εμψυχώτριες Λίνα Μουσιώνη και Αγγελική Βαφειαδάκη εντόπισαν τις ομοιότητες και τις διαφορές με τα αρχαία παιχνίδια αλλά και με τα σύγχρονα που τα ίδια παίζουν στο σπίτι τους ή στο σχολείο. Τέλος έπαιξαν τρίλιζα με βότσαλα που τα χρωμάτισαν και την πήραν μαζί τους για να συνεχίσουν το παιχνίδι …

Το πρόγραμμα «Τα παιδία…παίζει. Από τους αρχαίους αστραγάλους… στην τσελίκα και τη Μονόπολη» εντάσσεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιεί η «Νουτοπία» σε συνεργασία με φορείς και εκπαιδευτικά τμήματα. Στόχο να ευαισθητοποιήσει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στην ανάγκη του παιχνιδιού ως εργαλείο ανάπτυξης της προσωπικότητας και μέσο γνωριμίας και εξοικείωσης με τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Τα παιδιά μαθαίνουν την διαχρονική εξέλιξη του παιχνιδιού στον Ελληνικό χώρο από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. Αναγνωρίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές, την παράδοση και τον εκσυγχρονισμό. Μαθαίνουν βιωματικούς τρόπους για να «κοιτούν» το παρελθόν και την ιστορία, να ερμηνεύουν και να αξιολογούν. Μέσα από επιλεγμένα παραδείγματα παιχνιδιών αντιλαμβάνονται τα στρώματα του Ελληνικού Πολιτισμού και μαθαίνουν βιωματικά να επαναξιολογούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής με τις αξίες της παράδοσης.

Η δομή του προγράμματος στηρίζεται σε ειδική εκπαιδευτική προβολή, στην ενεργητική συμμετοχή των παιδιών που καταλήγει στην κατασκευή ενός αυτοσχέδιου παιχνιδιού. Περιλαμβάνει:

  1. Εκπαιδευτική προβολή μέσω ppt με θέμα «Τα παιδία παίζει»

  2. Μικρή έκθεση με αντίγραφα αρχαίων και νεότερων παιχνιδιών

  3. Κατασκευή παιχνιδιού

HPIM4583 HPIM4580 HPIM4575 HPIM4571 33o  & 4 Δμ. Σχολ 33 Δημ Σχολ 5o δημ σχολ 5o  Δημοτικο Σχολειο 5o  δημ σχολ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης