"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

«Τα πρόσωπα του φόβου»: Μια έρευνα που ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην αλήθεια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένα βιβλίο – σταθμός στην αποκατάσταση της αλήθειας της Εθνικής Ιστορίας μας, παρουσιάστηκε στην Αθήνα, την περασμένη Τετάρτη (25 Απριλίου).

 Πρόκειται για την ιστορική έρευνα «Τα πρόσωπα του φόβου, οι κατοχικές δυνάμεις στην Θεσσαλία και οι συνεργάτες τους», του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή, Χρήστου Τσιόλα, από τις εκδόσεις «Πελασγός» του Γιάννη Γιαννάκενα.

Το βιβλίο – έρευνα είναι μια λεπτομερής αναφορά στα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία από το 1941 μέχρι το τέλος της Κατοχής και η επίδρασή τους στην καθημερινότητα των πολιτών της πολύπαθης περιοχής.

tsiolas4

Για πρώτη φορά μέσα από Γερμανικά αρχεία και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα καθώς και απομνημονεύματα Γερμανών αξιωματικών μαζί με έγνωστο για το ευρύ κοινό φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζεται η ταραγμένη αυτή περίοδος 1941 – 1944, που σημάδεψε ανθρώπους και κοινωνίες.

Ο Χρήστος Τσιόλας, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς ερευνητές της σύγχρονης Ελλάδας ο οποίος ασχολείται ενδελεχώς με μια… δύσκολη ιστορική περίοδο της πατρίδας μας προσπαθώντας να αποφύγει την υποκειμενικότητα με την οποία παρουσιάζονται γεγονότα της και να αποδώσει την αλήθεια στην ιστορική μνήμη.

Για το βιβλίο του κ. Τσιόλα «Τα πρόσωπα του φόβου, οι κατοχικές δυνάμεις στην Θεσσαλία και οι συνεργάτες τους», μίλησαν – στην εκδήλωση παρουσίασής του στη Στοά του Βιβλίου, την οποία συντόνισε ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, Σπύρος Δημητρίου – ο Χαράλαμπος Κ. Αλεξάνδρου, ιστορικός ερευνητής και πρόεδρος του Ιστορικού και Πολιτιστικού Κέντρου Κερασιάς Πηλίου, ο Παναγιώτης Λιάκος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Δημοκρατία» και ο Αναστάσιος Δημητρακόπουλος, δικηγόρος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας.

Όλοι όσοι μίλησαν για το έργο του κ. Τσιόλα έκαναν λόγο για ουσιαστική εμβάθυνση στην αλήθεια της Εθνικής Ιστορίας την οποία πρέπει να αναζητούμε χωρίς φόβο και πάθος. «Πρόκειται για μια εκπληκτική δουλειά που βασίζεται σε πρωτογενές υλικό της περιόδου ’41 – ’44», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όλοι εξήραν την προσπάθεια του κ. Τσιόλα αφού πολλά στοιχεία προέρχονται από Ιταλικά και Γερμανικά αρχεία της εποχής εκείνης τα οποία όμως παρουσιάζουν εξαιρετικές δυσκολίες αφού ούτε ταξινομημένα είναι ούτε είναι εύκολη η ανάγνωσή τους λόγω των δυσκολιών της γερμανικής, κυρίως, γλώσσας.

Όλοι συμφώνησαν παράλληλα ότι πρόκειται για μία έρευνα με αξιοζήλευτη αντικειμενικότητα και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Ο ίδιος ο συγγραφέας μίλησε ιδιαίτερα γλαφυρά για την προσπάθειά του αναλύοντας όλα όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του και αποδεικνύοντας ότι εκτός από καλή πένα διαθέτει και εξαιρετική ικανότητα προφορικής διήγησης.

Το βιβλίο ήδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πελασγός» και αποτελεί και αισθητικά μία εξαιρετική παρουσία στον δύσκολο και χειμαζόμενο χώρο αποδεικνύοντας ότι κάποιοι άνθρωποι, όπως ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας βάζουν πάνω απ’ όλα την ποιότητα και τον σεβασμό των αναγνωστών!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι Χρυσαυγίτες προσπαθούν να εξωραΐσουν την εικόνα τους ,παριστάνοντας του συγγραφείς…Χρήστος Τσόλας πρώην γραμματέας και νυν στέλεχος στα Τρίκαλα του ναζιστικού -εγκληματικού μορφώματος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης