"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Τα Τρίκαλα έχουν το μικρότερο αγροτικό εισόδημα στη Θεσσαλία!- Ας τελειώνουμε με τις διαπιστώσεις. Ήρθε η ώρα για πράξεις!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Toυ Κωνταντίνου Παπαευθυμίου

η εικόνα προφίλ του Konstantinos Papaefthimiou, Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κουστούμι και υπαίθριες δραστηριότητες


Όλες αυτές τις ημέρες έχω την τύχη και την τιμή να γνωρίσω κόσμο στις περιοδείες μου, να συνομιλήσω μαζί του, να μου μεταβιβάσουν τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.
Βρέθηκα σε κατεξοχήν αγροτικά χωριά, με τους κατοίκους να μοιράζονται μαζί μου τους προβληματισμούς τους για την φθίνουσα κατάσταση στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.


Και για αυτό το λόγο είμαστε εκεί. Όχι για να σφίγγουμε χέρια και να μοιράζουμε χαμόγελα, αλλά για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Είναι κάτι σαν συνήθεια να αναφερόμαστε στο Νομό Τρικάλων, λέγοντας πως αποτελεί έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό. Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι; Ή για την ακρίβεια έχουν παραμείνει έτσι;
Τα στοιχεία δυστυχώς είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του τοπικού τύπου, που αποκάλυψε τη φορολογική ακτινογραφία του Νομού Τρικάλων, όπως αυτή προκύπτει από τις δηλώσεις εισοδήματος το προηγούμενο φορολογικό έτος, βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στα αγροτικά εισοδήματα σε επίπεδο περιφέρειας!


Ο Νομός Τρικάλων με βάση και τα αναλυτικά στοιχεία των εισοδημάτων ανά πηγή προέλευσης, αλλά και ανά επαγγελματική ομάδα, εμφανίζει το μικρότερο αγροτικό εισόδημα, ακόμη και από το νομό Μαγνησίας όπου ο αριθμός φορολογούμενων που
κατέθεσαν δήλωση άσκησης αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι μικρότερος!

Εστιάζοντας στα στατιστικά που δείχνουν την πηγή προέλευσης των εισοδημάτων των Τρικαλινών, σε αριθμό 77.338 δηλώσεων, από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχονται 28.311.397 ευρώ και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα
22.296.044 ευρώ (ενώ αντίστοιχα ο νομός Καρδίτσας παρουσιάζει εισόδημα αντίστοιχης προέλευσης 32.469.095 ευρώ, ο νομός Λάρισας 98.933.630 και ο νομός Μαγνησίας 25.930.833). Τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες είναι αρκετά υψηλά
αναλογικά και με τους άλλους νομούς της περιφέρειας, αγγίζοντας τα 611.615.110 ευρώ.

Όσοι δήλωσαν ότι ασκούν αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ελάχιστα πάνω από τους επιχειρηματίες, και συγκεκριμένα 6.914, με το χαμηλότερο εισόδημα
και σε αυτή την περίπτωση στην περιφέρεια και συγκεκριμένα 54.426.005 ευρώ, έναντι των 73.512.567 ευρώ του νομού Καρδίτσας, 190.162.105 της Λάρισας και 64.610.887 της Μαγνησίας.


Και τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την φορολογική ακτινογραφία του Νομού μας δεν σταματούν εδώ.
10.091 συμπολίτες μας δήλωσαν εισοδηματίες στο νομό Τρικάλων με συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα 21.721.597 ευρώ. Σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες που  με βάση τη δήλωση στην εφορία είναι μόλις 6.592 με εισόδημα 76.658.588. Οι μισθωτοί είναι 21.777 με συνολικό δηλωθέν εισόδημα (οικογενειακό)
260.111.450 ενώ οι συνταξιούχοι ανέρχονται στους 31.964 με εισόδημα (οικογενειακό ) 299.158.447. Με απλά λόγια δηλαδή, οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από τους μισθωτούς και οι εισοδηματίες περισσότεροι από τους επιχειρηματίες!

Όλα τα παραπάνω οφείλουν να μας προβληματίσουν. Διότι, δεν είναι απλά η λαθεμένη εντύπωση ότι παραμένουμε ένας κατεξοχήν αγροτοκτηνοτροφικός νομός.
Είναι η απόδειξη ότι κάτι πηγαίνει στραβά σε αυτόν τον τόπο!
Ο πρωτογενής τομέας του Νομού μας βρίσκεται σε όλο και πιο δυσχερή θέση και οι ουσιαστικές ενέργειες για αναστροφή του κλίματος είναι μηδαμινές. Ταυτόχρονα το επιχειρείν υποχωρεί και οι γενικότητες περί στήριξης περισσεύουν.
Η επιτακτική ανάγκη για  αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και του τόπου, περνά μέσα από τη στήριξη και την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα, με το ρόλο του για την περιοχή μας στη νέα εποχή, να είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.

Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον αγροτικό κόσμο, μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή των δεδομένων.
Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τις διαπιστώσεις. Ήρθε η ώρα να αναστρέψουμε την εικόνα αυτής της φορολογικής ακτινογραφίας, που δείχνει το αδιέξοδο που έχουμε μπροστά μας. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε πράξεις.
Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου
Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Τρικάλων
Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης