"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Τα Τρίκαλα των Πλιατσικολόγων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Βασίλης Πάνος : Τα Τρίκαλα δεν είναι μόνο η γενέτειρα πόλη του Ασκληπιού, του Τσιτσάνη, του Καρδάρα, του Βίρβου του Μητροπάνου, και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών και ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων.

Τα Τρίκαλα δεν είναι μόνο μια πόλη της Αντίστασης εναντίον της γερμανικής κατοχής, του Στρατηγού Σαράφη, των εργατικών και αγροτικών αγώνων και θυσιών για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Τα Τρίκαλα των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων και του φυσικού κάλους.

Υπάρχουν και τα Τρίκαλα των Πλιατσικολόγων, οι οποίοι κάνουν γιούρια σε κάθε καταστροφή της πόλης.

Γιούρια στα παλιούρια των Τρικάλων, γιούρια στον ταβά με τα κουλούρια.

Πλιατσικολόγοι, οι οποίοι αποτελειώνουν ότι έχει αφήσει πίσω της μια φυσική καταστροφή, μια οικονομική καταστροφή ή μια επιδρομή κάποιων στρατιωτικών δυνάμεων και η πόλη έχει μείνει χωρίς αρχές και έρημη για λίγες μόνο ώρες και μέρες.

Κοινωνιολογικά το γεγονός ερμηνεύεται από τη σύνθεση των κατοίκων των Τρικάλων που προέκυψε μετά το Μνημόνιο προσάρτησης και προσαρμογής και τη μεταβίβαση της Γης, των Οικημάτων, των Καταστημάτων και της Εργασίας σε προύχοντες της Αλλοδαπής και της ντόπιας Συναλλαγής που άρχισε άτυπα να ισχύει από το 1878.

Στα Τρίκαλα, εκτός ενός οικισμού που βρίσκεται στα νότιες παρυφές του βυζαντινού κάστρου και κατοικούνταν από πλούσιους Οθωμανούς, υπήρχαν πολλοί υποβαθμισμένοι οικισμοί που αναπτύχθηκαν μετά 1881 με κάτοικους που διέμεναν σε σπίτια-παράγκες.

Οικισμοί όμοιοι με τις φαβέλες των πόλεων της Βραζιλίας.

Το φαινόμενο αυτό προέκυψε διότι τα Τρίκαλα και γενικότερα η Θεσσαλία δεν υπήρξε ως γεωγραφικό αποτέλεσμα κάποιας απελευθέρωσης των εδαφών της από κάποιο απελευθερωτικό στρατό.

Η ζωή των Τρικάλων και της Θεσσαλίας διακόπηκε βίαια από έναν ψευτοπόλεμο το 1878 που καταχρέωσε τη μικρή Ελλάδα και οι δανειστές την υποχρέωσαν να υπογράψει ένα Μνημόνιο, με υποθήκη τη Θεσσαλία και με δυσβάστακτους όρους που εξυπηρετούσε μόνο τους δανειστές και τους αγοραστές της.

Αυτό το Μνημόνιο το 1881 το βάφτισαν ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

Όπως αργότερα άλλα μνημόνια τα βάφτισαν ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Δηλαδή χρύσωσαν το πικρό χάπι της υποτέλειας για να μη καταλάβουν οι ιθαγενείς τα δεσμά τους που ήταν πιο σκληρά και απάνθρωπα από κάθε άλλη φορά.

Φωτο:Πρόσφατο πλιάτσικο σε χώρα της λατινικής Αμερικής

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης