"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ και ΕΘΕΜ ζητούν ενότητα για τον Αχελώο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου να έρχεται ξανά στο προσκήνιο – μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις και εξαγγελίες-  το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών , κάνοντας λόγο «για θετικό αλλά και αναγκαίο βήμα για οποιαδήποτε εξέλιξη στα υδατικά έργα της περιοχής μας»  και καλούν τους φορείς και τους πολίτες σε ενότητα και κοινή «δεδομένου ότι τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, η παραγωγή υδροηλεκτρικής (πράσινης) ενέργειας και το έργο της Μεσοχώρας είναι δράσεις στην κατεύθυνση της προόδου, του εκσυγχρονισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, οπότε δεν προσφέρονται για πολιτικές αντιπαλότητες».

Η ανακοίνωση

Και πάλι ο «Αχελώος» στο προσκήνιο.  Δηλώσεις πρωθυπουργού, συνακόλουθες ανακοινώσεις, νέες προσδοκίες.  Σε τι ακριβώς όμως συνίστανται οι πρωθυπουργικές δηλώσεις και ποια είναι τα πραγματικά νέα στοιχεία :  Ας επιχειρήσουμε μία αποκωδι-κοποίηση απαλλαγμένη από το πολιτικό πλαίσιο περί ανάπτυξης κλπ.

  1. Το πρώτο γεγονός είναι ότι εγκρίθηκαν και υπογράφτηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης (Σ.Δ.) για τις δύο γειτονικές υδατικές λεκάνες (διαμερίσματα) των ποταμών Πηνειού και Αχελώου.  Σημειώνεται πως η εκπόνηση των Σ.Δ. κατά λεκάνη σε όλη τη χώρα εκπορεύεται από σχετική οδηγία της ΕΕ για την ποιότητα των υδάτων (60/2000) και από την Ελληνική νομοθεσία.  Η εκπόνησή τους άρχισε επί υπουργίας καςΜπιρμπίλη (ΥΠΕΚΑ,  κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, 2010) και αφού μεσολάβησαν αρκετές αλλαγές κυβερνήσεων και υπουργών στο ΥΠΕΚΑ και μετά από εξαντλητική διαβούλευση με τους φορείς των εμπλεκομένων περιφερειών(Θεσσαλίας, Αιτωλοακαρνανίας) υπογρά-φθηκαν τις ημέρες αυτές.
  2. Δεύτερο βασικό στοιχείο αποτελεί η εξαγγελία ότι δρομολογείται η λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας (φράγμα και σταθμός ενέργειας), μετά από 13 χρόνια αδράνειας και εγκατάλειψης λόγω δικαστικών εμπλοκών, παρότι το έργο είναι ήδη ολοκληρωμένο από τεχνικής απόψεως. Την εξαγγελία του πρωθυπουργού συνοδεύουν και δηλώσεις για την αξία της υδροηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου έργου.

Οι δικές μας επισημάνσεις: α. Η υπογραφή των Σ.Δ. αποτελεί θετικό αλλά και αναγκαίο βήμα για οποιαδήποτε εξέλιξη στα υδατικά έργα της περιοχής μας.  Από μόνη της όμως δεν προσφέρεται  ούτε για υπέρμετρη αισιοδοξία ούτε φυσικά για πανηγυρισμούς. β. Το ΥΗΕ Μεσοχώρας αποτελεί ένα σημαντικό, ανεξάρτητο, μεμο-νωμένο ενεργειακό έργο επί του ποταμού Αχελώου και δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την μεταφορά νερών από τον Αχελώο, όπως κακώς αφήνεται να εννοηθεί σε διάφορα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις. Επιμένουμε στο θέμα αυτό, αφενός για να προστατεύονται οι πολίτες από παραπληροφόρηση και αφετέρου για να μην αποτελέσει η εξέλιξη αυτή αφορμή για νέες άγονες διαμάχες με τα μεγάλα «ΝΑΙ»/ «ΟΧΙ» στην εκτροπή Αχελώου, τα οποία πλέον είναι απολύτως ξεπερασμένα και φυσικά  καταδικασμένα  στην συνείδηση των σκεπτόμενων πολιτών και των φορέων τους. Η Μεσοχώρα είναι αυτοτελές ενεργειακό έργο, μεγάλης αξίας.  Σημαντικό γεγονός αποτελεί και η έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής βούλησης για την λειτουργία του.  Από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι η λειτουργία της Μεσοχώρας μπορεί και πρέπει να μας βρει όλους στην ίδια πλευρά, ανεξάρτητα από τυχόν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις ανάγκες της γεωργίας στη Θεσσαλία και για την κάλυψη των ελλειμμάτων της από νερά του Αχελώου.  Έτσι κι αλλιώς η μεταφορά νερών από τον Αχελώο στον κάμπο συνδέεται με άλλα έργα (ταμιευτήρας και ΥΗΣ Συκιάς, σήραγγα μεταφοράς Πευκοφύτου) και ΚΑΘΟΛΟΥ δεν σχετίζεται με της Μεσοχώρα.  Αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε σε εύθετο χρόνο, όταν αποκρυσταλλωθούν και οι θέσεις της κυβέρνησης. γ. Η υπόθεση της Μεσοχώρας δεν «κλείνει» με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.  Απομένουν σημαντικές εκκρεμότητες για τη λειτουρ-γία του έργου, οι οποίες μάλιστα μας κάνουν να είμαστε πολύ επιφυλα-κτικοί ως προς τον χρόνο υλοποίησης εντός της διετίας όπως εξαγγέλθηκε.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εκκρεμούν η νομοθετική ρύθμιση, οι συμπληρωματικές τεχνικές επεμβάσεις, η νέα περιβαλ-λοντικήαδειοδότηση,  η μετακίνηση των κατοίκων (ρόλο εδώ έχει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που καθυστερεί) και άλλες, ίσως λιγότερο σημαντικές, διαδικασίες. Οι επιστημονικοί φορείς που εκπροσωπούμε δεσμευόμαστε να παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλίας να μην εφησυχάζουν διότι και η Μεσοχώρα έχει μπροστά της ακόμη αρκετό δρόμο αλλά και τα υπόλοιπα έργα που συνδέονται με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι ακόμη ανοιχτά. Τέλος καλούμε για μια ακόμη φορά σε ενότητα και κοινή δράση ΟΛΟΥΣ, φορείς και πολίτες, δεδομένου ότι τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, η παραγωγή υδροηλεκτρικής (πράσινης) ενέργειας και το έργο της Μεσοχώρας είναι δράσεις στην κατεύθυνση της προόδου, του εκσυγχρονισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, οπότε δεν προσφέρονται για πολιτικές αντιπαλότητες.

19 Σεπτεμβρίου 2014

Βαρνάς Γιάννης – Πρόεδρος ΤΕΕ – ΚΔ Θεσσαλίας

Γεωργιάδης Γιάννης – Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ – Κεντρικής Ελλάδας

Καλλές Γιάννης – Πρόεδρος Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης