"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Τελευταία ευκαιρία πριν από τη διακοπή ρεύματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα 31/10 και η νέα μηνιαία προθεσμία για τη ρύθμισης των οφειλών στη ΔΕΗ με ευνοϊκό διακανονισμό των 36 δόσεων…

Προς το παρόν δεν διαφαίνεται πως θα δοθεί νέα παράταση, οπότε δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν άμεσα μέτρα αποσύνδεσης όσων δεν έσπευσαν να καταθέσουν την αίτηση ρύθμισης. Και αυτό γιατί η επιχείρηση έχει διαμηνύσει πως όσοι έχουν δώσει δείγματα παρατεταμένης ασυνέπειας και αδιαφορίας, θα μείνουν χωρίς ρεύμα.

Το γεγονός ότι ούτως ή άλλως, οι πολίτες μετά τη διακοπής ρεύματος, θα προχωρήσουν σε επανασύνδεση, λειτουργεί υπέρ της επιχείρησης καθώς υποχρεούνται πλέον να καταβάλουν το 30% της οφειλής και το υπόλοιπο να το εξοφλούν σε 8 δόσεις κατ’ ανώτατο. Ενώ αν προσέλθουν αυτοβούλως και κάνουν τη ρύθμιση έως τις 31/10 η οφειλή “κλείνει” σε 36 μηνιαίες δόσεις και χωρίς προκαταβολή.

Πάντως μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί πάνω 400.000 πελάτες της ΔΕΗ αλλά το πρόβλημα παραμένει σοβαρό για την επιχείρηση γιατί πολλοί ακόμη δεν έχουν κάνει χρήση της ρύθμισης. Ο μεγάλος πονοκέφαλος της ΔΕΗ είναι η περιορισμένη ανταπόκριση των καταναλωτών με χαμηλές οφειλές μέχρι 500 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία πελατών, που είναι η πιο πολυπληθής αλλά και εκείνη με τις μεγαλύτερες δυσκολίες αποπληρωμής. Πάντως προτεραιότητα για τη ΔΕΗ δεν είναι -ακόμη- οι μικροί οφειλέτες αλλά οι μεσαίοι και οι μεγαλύτεροι με ποσά πάνω από 500 ευρώ, τους οποίους η επιχείρηση ευθέως προειδοποιεί με αποκοπές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΕΗ, που δόθηκαν τον περασμένο μήνα :

• 298.000 πελάτες με χρέη από 500 έως 1.000 ευρώ και συνολικά χρέη 153 εκατ. ευρώ δεν έχουν διακανονίσει οφειλές. Έχει ανταποκριθεί μόλις το 21%.

• Άλλοι 216.000 καταναλωτές με χρέη 1.000-3.000 ευρώ και συνολικές οφειλές 278 εκατ. ευρώ δεν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό. Το έχει πράξει το 36% των πελατών.

• 89.000 πελάτες με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ και συνολικά χρέη 509 εκατ. ευρώ (σ.σ. πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις) δεν έχουν κάνει διακανονισμό, ενώ το έχει κάνει το 32% των πελατών.

Θυμίσουμε πώς ο ν. Λάρισας, μαζί με αυτούς του Ηρακλείου, της Πάτρας, τη Ρόδου και της Κέρκυρας, έχει μπει στο στόχαστρο της επιχείρησης καθώς το ποσοστό των “κόκκινων” λογαριασμών του ξεπερνούσε το 40% επί των συνολικών πελατών (που είναι και ο εθνικός μέσος όρος).

Πάντως με το πρόγραμμα διακανονισμού δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες της επιχείρησης να υπαχθούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ποσών με αποπληρωμή σε έντοκες 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς να απαιτείται προκαταβολή. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και εκείνοι οι πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το παλαιότερο πρόγραμμα. Η καταβολή της 1ης δόσης πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.

ΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ

Να σημειωθεί επίσης πως η ΔΕΗ ρυθμίζει ακόμη και τα χρέη όσων έχουν κάνει παρέμβαση στο μετρητή τους, για να μην πληρώνουν το ρεύμα που καταναλώνουν! Όσοι “πείραξαν” το ρολόι τους θα έχουν τη δυνατότητα επανασύνδεσης με προκαταβολή ίση με το 15% της οφειλής και εξόφληση του υπολοίπου σε 12 δόσεις. Από την άλλη, πελάτες με ρευματοκλοπή, οφείλουν να καταβάλλουν άμεσα το 50% της οφειλής και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 4 μηνιαίες δόσεις.

ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Για τους πελάτες που είναι οι ενταγμένοι στο μητρώο των Ευάλωτων πελατών, η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Έτσι για παράδειγμα, ένας ευάλωτος πελάτης με συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ, θα μπορεί να το αποπληρώσει την οφειλή του σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50 ευρώ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις ευάλωτων πελατών με ρευματοκλοπή. Επιπλέον, στους ευάλωτους πελάτες παρέχονται ειδικά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η μη έκδοση εντολής απενεργοποίησης μετρητή (διακοπής ρεύματος) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (εξαιρούνται περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών, όπως ρευματοκλοπές).

ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Είναι απαραίτητο, μαζί με τις δόσεις, να εξοφλούνται και οι τρέχοντες λογαριασμοί που θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία σύναψης του διακανονισμού εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση μη τήρησης διακανονισμού, αν δηλαδή στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί 1 δόση, ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση όμως μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός ενός ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων – πλην μίας – των οφειλομένων δόσεων.

Οι πελάτες οι οποίοι επιθυμούν να προβούν στη ρύθμιση των οφειλών τους μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους καταστήματα, και το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 – 16:00).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης