"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.5 C
Trikala

Τιμή στους δάσκαλους του κλαρίνου και στον μεγάλο τρικαλινό Νίκο Καρακώστα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την επιμέλεια του καθηγητή Εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα, διοργανώνεται μια τιμητική συναυλία στους μεγάλους δασκάλους του ελληνικού λαϊκού κλαρίνου με αναφορές στην περίοδο του Μεσοπολέμου.

Επί σκηνής θα βρεθούν μαζί για να φέρουν εις πέρας αυτή την «μαγική» αποστολή, οι Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κωτσίνης και Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος.

Θα τιμηθούν όλοι οι μεγάλοι παραδοσιακοί εκπρόσωποι των διαφορών σχολών του κλαρίνου όπως είναι ο Νίκος Καρακώστας, ο Κώστας Καραγιάννης, ο Κίτσος Χαρισιάδης, ο Κώστας Γιαούζος, ο Γιάννης Κυριακάκης, ο Γιώργος Ανεστόπουλος και ο Μήτσος Μπατζής, ενώ το δεύτερο μέρος της συναυλίας θα είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Παπασιδέρη.

Ο καταγόμενος από τη Νέα Σάντα της Ροδόπης Βασίλης Σερμπέζης, ερμηνευτής δημοτικών και παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών, που θα τραγουδήσει στην εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι η ιδέα της εκδήλωσης ανήκει στον σύλλογο φίλων της Μουσικής και του τρόπου σκέψης των ανθρώπων του.

«Η ιδέα αυτή γεννήθηκε από τη μελέτη της τέχνης του λαϊκού κλαρίνου στην Ελλάδα ιδιαίτερα στην περίοδο του Μεσοπολέμου, η οποία αποτέλεσε και τον κορμό χρονικά, ποιοτικά και τεχνικά του σημερινού δημοτικού τραγουδιού, τουλάχιστον της σημερινής Ελλάδας. Γι αυτό τον λόγο γίνεται μια αναφορά μέσω της μελέτης της δισκογραφίας της εποχής εκείνης στον τρόπο και τις τεχνικές αυτών των αρχιμαστόρων του οργάνου του κλαρίνου» αναφέρει ο κ. Σερμπέζης, ο οποίος από το 1976 μέχρι σήμερα έχει «γραμμοφωνήσει», όπως λέει ο ίδιος, περισσότερα από 150 δημοτικά τραγούδια.

«Πριν από λίγες μέρες, στη διάρκεια της πρόβας στο Μέγαρο Μουσικής, ένιωσα ανατριχίλα πολλές φορές για το πώς καταφέρνουν αυτοί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες – συμμετέχοντες στην τιμητική αυτή συναυλία, να αποδίδουν στον βαθμό που μπορούν έναν σπουδαίο καλλιτέχνη σαν τον Καρακώστα. Τον αποδίδουν τέσσερις σπουδαίοι καλλιτέχνες της εποχής μας ταυτόχρονα» σημειώνει.

Όσο για το δεύτερο κομμάτι της συναυλίας που αφορά την απόδοση τιμής στον πολύ μεγάλο σολίστα και κορυφαία φωνή του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, τον Γιώργο Παπασιδέρη, ο Βασίλης Σερμπέζης τον χαρακτηρίζει ως «έναν ογκόλιθο στο παραδοσιακό τραγούδι της Στερεάς Ελλάδας», ενώ η δική του συμμετοχή έχει σχέση με αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη που υπήρξε δάσκαλός του στο τραγούδι και θα κληθεί να ερμηνεύσει και κάποια από τα δικά του τραγούδια.

Ο Βασίλης Σερμπέζης μίλα για «βιωματική σχέση» με αυτού του είδους τη μουσική, που τραγούδαγε η οικογένειά του χωρίς όργανα σε ένα χωριό Σαρακατσαναίων, όπως ήταν η Νέα Σάντα της Ροδόπης στις δεκαετίες του 1950 και του 60.

Οι σπουδές μου και οι υποχρεώσεις που ήταν πολλές τη δεκαετία του ’80 τον υποχρέωσαν να έχει ως δεύτερη ενασχόληση του το τραγούδι, αλλά, όπως αφηγείται ο ίδιος, «πάντα ήμουν εκεί». Παράλληλη ήταν και η ενασχόλησή του με τον χορό και τη διδασκαλία του χορού που απορρόφησαν πολλές ώρες της ζωής του.

«Σήμερα, ο κόσμος έχει ξεφύγει από το πανηγύρι και το κλαρίνο χρησιμοποιείται στη διασκέδαση συνήθως με ευτελισμένα ακούσματα, κάτι σαν “την εκδίκηση της γυφτιάς”. Το σωστό δημοτικό τραγούδι με το ήθος και με το ύφος του θα ζει πάντα και δεν κινδυνεύει από οτιδήποτε άλλο. Θα σας έλεγα ότι από παλαιότερες έρευνες που συμμετείχα, με το κλαρίνο ασχολούνται σήμερα πάρα πολλοί Έλληνες υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε είναι πολύ προχωρημένο. Το δημοτικό τραγούδι και στον στίχο και στις τεχνικές του και στην ερμηνεία του θα έλεγα ότι είναι κλασική μουσική» καταλήγει ο Βασίλης Σερμπέζης.

Να σημειωθεί ότι το προσεχές χρονικό διάστημα η συναυλία –αφιέρωμα στους δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες κλαρινιτζήδες θα μεταφερθεί και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να ανέβει και στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης