"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Τι κρύβεται πίσω απ’ τη «σύγκρουση Λιούτα-Ρίτσιου»;

lafarm

Σχετικά άρθρα

    Του Χρήστου Σταμόπουλου, δικηγόρου

   Καιρό τώρα οι Τρικαλινοί είμαστε μάρτυρες μιας σκληρής «σύγκρουσης Λιούτα-Ρίτσιου».

    Ο Αχιλλέας Λιούτας είναι Πρόεδρος της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων που τώρα λέγεται Αγροτικός Συνεταιρισμός. Ο Λιούτας «ηγείται» των αγροτών για περισσότερα από δέκα χρόνια και φαντάζει «παντοδύναμος», λόγω θέσης και οικονομικής δύναμης.

    Ο Γιάννης Ρίτσιος είναι παλιός συνεταιριστής, αγροτοσυνδικαλιστής, κοινωνικός αγωνιστής και κατά δήλωση στο Δικαστήριο του ιδίου του Λιούτα «σήμερα είναι φτωχός»

    Χρόνια τώρα ο Ρίτσιος φωνάζει, αρθρογραφεί και τοιχοκολλεί ασταμάτητα (!) κείμενα και προκηρύξεις του για τη σημερινή, επί Διοικήσεως Λιούτα και μνημονιακών αντιαγροτικών νόμων (ν. 4015/2011,  ν. 4384/2016), τραγική κατάσταση της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, με μόλις 107(!!!) εναπομείναντα μέλη απ΄ τα 11.000 της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Ένωσης.Προχώρησε παραπέρα και σε καταγγελία-μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, η οποία βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και εξέτασης μαρτύρων για τα τεκταινόμενα στην πρώην Ένωση.

   Ο Λιούτας «αντεπιτέθηκε» με δυο, σχεδόν πανομοιότυπες, μηνύσεις του σε διάστημα δυο εβδομάδων(!), κατά του ενοχλητικού Ρίτσιου και με σκοπό να τον καταδικάσει στο Αυτόφωρο για συκοφαντική δυσφήμηση, χωρίς όμως επιτυχία, αφού αμφότερες οι μηνύσεις του πήγαν σε τακτική δικάσιμο, επειδή απαιτείται ενδελεχέστερη και βαθύτερη εξέταση της κατάστασης στην Ένωση. Κάτι που προφανώς επεδίωκε και επιδιώκει και ο Ρίτσιος. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μέχρι στιγμής το σκορ έληξε με 1-0 υπέρ του Ρίτσιου.

   Οι δυο παράλληλες δικαστικές υποθέσεις (μηνύσεις και αντιμηνύσεις) πήραν τον δρόμο τους. Η Δικαιοσύνη ας πράξει το καθήκον της.

    Στην πραγματικότητα όμως το θέμα μόνο δευτερευόντως είναι νομικό και δικαστικό, γιατί πρωτίστως είναι πολιτικό. Και ως τέτοιο μας ενδιαφέρει όλους (τους αγρότες, αλλά και ολόκληρο τον Τρικαλινό Λαό).

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ζούμε στον τόπο μας ένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο κολοσσιαίων διαστάσεων. Η κραταιά Ένωση, με την τεράστια ακίνητη και κινητή περιουσία της και τους χιλιάδες αγρότες-μέλη της, έχει πλέον εξαϋλωθεί προς δόξα και όφελος των λίγων.

    Ένα ισχυρό σοκ αισθανθήκαμε όλοι μας, όταν στην Αίθουσα του Δικαστηρίου ακούσαμε τον Οικονομικό Διευθυντή της Διοικήσεως Λιούτα να καταθέτει απερίφραστα ότι η πρώην Ένωση-σήμερα Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων «είναι ιδιωτική επιχείρηση»!!! Κατ’ όνομα λοιπόν «Συνεταιρισμός Αγροτών», αλλά στην πράξη «Ιδιωτική Επιχείρηση»! Κυνική ομολογία των ιδίων των διοικούντων, εχόντων και κατεχόντων. Ο ίδιος ο Λιούτας αποδεικνύεται ο Τενγκ Σιάο Πινγκ των Τρικάλων, ο μοιραίος άνθρωπος των αγροτών που ηγήθηκε της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του αγροτικού συνεταιρισμού και του συνεταιριστικού πλούτου, βοηθούμενος και από τις αντιαγροτικές πολιτικές.

     ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η κόντρα Λιούτα-Ρίτσιου δεν είναι προσωπική. Απλώς ο Γιάννης Ρίτσιος βγήκε ένα βήμα μπροστά και έγινε η αιχμή του δόρατος για να σταματήσει η κατάντια της πρώην Ένωσης και να ανοίξει ο δρόμος για να πάμε μπροστά.

    Ο κύβος ερρίφθη. Η «νοσηρή» σιωπή των πολλών δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Ο φόβος έσπασε! Αγρότες, εργαζόμενοι, συνδικαλιστικοί φορείς, λαϊκές κινήσεις και προοδευτικά κόμματα στον Αγροτικό Νομό μας πρέπει να συνεγερθούν και να αγωνισθούν από κοινού για να πετύχουν τους δύο στόχους:

    α) Η Ένωση Συνεταιρισμών και η περιουσία της να γυρίσουν στον Λαό (και όχι στους 107! που μια πλειάδα εξ αυτών είναι συγχωριανοί, συγγενείς, φίλοι και μέλη της οικογένειας Λιούτα!).

    β) Διεκδίκηση και αναζωογόνηση του αγροτικού κινήματος και της αγροτικής οικονομίας στον Νομό μας, που διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις γι’ αυτό.

    Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ! ΑΓΡΟΤΕΣ-ΕΡΓΑΤΕΣ-ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης