"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

«Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Παρουσίαση του βιβλίου

«Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το1950 έωςτο 1967»

την Παρασκευή 14 Νοέμβρη σε εκδήλωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα

Μια μελέτη του Μάκη Μαΐλη , μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ & υπεύθυνου του Τμήματος Ιστορίας από τις Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

 

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 41 χρόνια από τον ηρωικό λαϊκό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο -το Νοέμβρη του 1973. Αναπόφευκτα , στις αγωνιστικές εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος για το ξεσηκωμό-σύμβολο ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, κύριο ρόλο κατέχει η ανάδειξη των βαθύτερων αιτιών για την επιβολή της.

Ταυτόχρονα, θα ξαναπάρει μπρος και η εκστρατεία – επιχείρηση, πολλών κομμάτων και μηχανισμών του συστήματος, να συκοφαντήσουν, να διαστρεβλώσουν, να σβήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σημαντική θέση σ’ αυτή την εκστρατεία κατέχει και η αντίστοιχη προσπάθεια απόκρυψης και μετάθεσης των ευθυνών των αστικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων πριν την επιβολή του χουντικού πραξικοπήματος το 1967 αλλά και προς αυτή την εξέλιξη.

Μ’ εκείνη την περίοδο, ευρύτερα, καταπιάνεται το βιβλίο- μελέτη του Μάκη Μαΐλη «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967», που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»

Οι δυο χρονολογίες στον τίτλο του βιβλίου σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος μιας πολυσυζητημένης περιόδου της εξέλιξης του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα , που η καθεμιά έχει τη δική της σημασία

Το 1950 άφησε πίσω του μια δεκαετία στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν μεγάλες ανατάσεις του κομμουνιστικού κι εργατικού-λαϊκού κινήματος, ενώ ξεκινούσε η καπιταλιστική ανασυγκρότηση στις νέες μεταπολεμικές συνθήκες διεθνώς και στην Ελλάδα.

Το 1967 υπήρξε η χρονολογία που ενώ η αστική τάξη είχε θωρακιστεί , εγκαθιδρύθηκε η στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών κι αμέσως μετά το τέλος της διαμορφώθηκε το προσαρμοσμένο στις νεότερες συνθήκες αστικό πολιτικό σύστημα

Ποια είναι τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στο παρελθόν και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση;

Τόσο η περίοδος 1950-1967 όσο και η σημερινή, χαρακτηρίζονται από έντονη κινητικότητα για τη διαμόρφωση νέων αστικών κομμάτων, από μετακινήσεις αστών πολιτικών μεταξύ παλιών και νέων κομματικών σχηματισμών, από ρευστότητα στις μετακινήσεις αλλά και στη συγκρότηση των νέων πολιτικών σχημάτων που εμφανίζονται ως αντίπαλα μεταξύ τους

Ποιο ενδιαφέρον μπορεί να έχει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα πριν μισό αιώνα, για όποιον δεν ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη της ιστορίας;

Κι όμως αυτή η μελέτη δεν εκπονήθηκε για να ικανοποιήσει κυρίως τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του ιστορικού πολιτικού μελετητή.

Αποτελεί ένα βιβλίο που δίνει εφόδια για τη σύγχρονη πάλη των κομμουνιστών, δίνει εφόδια για την εξαγωγή συμπερασμάτων από ευρύτερες δυνάμεις εργαζομένων και νέων για το ρόλο των αστών πολιτικών και του οπορτουνισμού. Περιέχει πληθώρα στοιχείων άγνωστων ή απλώς ξεχασμένων από τους πολλούς. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σύγχρονο εργαλείο απαραίτητο για το συσχετισμό των γεγονότων της περιόδου 1950-1967 με τα σημερινά γεγονότα , την ερμηνεία των αντίστοιχων σημερινών εξελίξεων στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε φάση αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης

Αν και η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, δίνει συμπεράσματα που ισχύουν για σχετικά ανάλογες καταστάσεις. Χρησιμοποιώντας την ιστορική πείρα , χωρίς φυσικά μηχανιστικές μεταφορές, αλλά με θεωρητικό και μεθοδολογικό εργαλείο ανάλυσης των ιστορικών γεγονότων τη διαλεκτική υλιστική αντίληψή τους. Την ανάγνωση και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων στη βάση των ταξικών συμφερόντων και της ταξικής πάλης.

Με τη μελέτη της συγκεκριμένης περιόδου το βιβλίο του Μάκη Μαΐλη συμβάλλει στην αποκάλυψη των σχέσεων ανάμεσα στις πολιτικές εξελίξεις και στο οικονομικό υπόβαθρό τους, φανερώνοντας την πραγματική οικονομική εξουσία που βρίσκεται πίσω από τις πολιτικές διεργασίες, τις στοχεύσεις και τις συγκρούσεις του αστικού πολιτικού κόσμου

Από την ανάλυση του βιβλίου απορρέουν, επίσης, και συγκεκριμένα συμπεράσματα για την ικανότητα της ιδεολογικής – πολιτικής πρωτοπορίας του εργατικού κινήματος, του ΚΚΕ στη χώρα μας, να κρατά μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων σταθερό τον προσανατολισμό της στη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας.

Την εκδήλωση –βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα, την Παρασκευή 14 Νοέμβρη στο Δημαρχείο Τρικάλων, στις 8μμ.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τη Μαρία Γαβαλά ,μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

 

ΤΡΙΚΑΛΑ 09/11/2014 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης